tisdag 31 december 2013

Nyårslöften!

Som alltid så summerar man det gångna året på nyårsaftonen. Jag har haft i det stora hela haft ett bra år med hyfsad hälsa och en underbar sommar. Att mormor blev sjuk och dog är väl det som gör att jag inte fullt ut kan glädja mig åt 2013. Samtidigt är jag så tacksam över min lilla familj med en fantastisk make som stöttar mig i alla lägen och en underbar son som jag är så stolt över.
Inför det nya året så ska man ju ha någon form av nyårslöften. Jag lovar, att inte lova att börja träna! Det verkar vara det absolut vanligaste nyårslöftet och många springer iväg och köper gymkort efter helgerna. Det har jag också gjort, oj vad dyra de träningstillfällena blev. Eftersom jag köpte ett årskort och nyttjade det fem gånger så inser ni också att det var vansinnigt dyra träningstimmar. Eftersom jag inte kan träna pga min EDS ( medfödd kronisk ledsjukdom) så försöker jag istället att gå i naturen, det är gratis och alltid öppet.
Däremot så ska jag lova er att blogga mera. Jag inser att jag misskött bloggen och det har varit väldigt få inlägg hör. En anledning till detta är att jag får någon form av prestationsångest och skrivkramp. Men jag inser att de stora politiska händelserna skriver pressen om så jag tror egentligen att ni läsare snarare vill ha små funderingar i vardagen. Tänker jag rätt? Ge mig gärna respons så jag vet vad jag ska skriva om. För det är ju bortkastad tid om jag skriver och någon aldrig läser.....!

Jag önskar er alla ett riktigt gott slut och ett gott nytt år! Det är bara du som kan påverka hur ditt liv kommer att bli 2014 så se till att göra det till ett bra år!

tisdag 19 november 2013

Landsmöte

I helgen har Folkpartiet haft sitt landsmöte i Västerås. Vi har tagit beslut om ett nytt partiprogram som kommer att ligga till grund för de kommande valrörelsena.Landsmötet pågår torsdag till söndag och det är valda ombud från hela landet. Landsmötet är partiets högsta beslutande organ.
Det var många och långa debatter som föregick besluten och det är inte möjligt att nämna alla beslut här, men jag vill peka på några saker som jag tycker är viktiga;
En översyn av LAS för att få en modernare regler.
Förstatliga skolan så att alla får en likvärdig utbildning.
Skippa arbetsgivarnas ansvar för andra sjuklöneveckan.
Vård ska drivas av aktörer som har långsiktighet och kvalité som mål.
Satsning på bredbandsutbyggnad på landsbygden.
Samtidigt så jobbar en grupp med att ta fram ett nytt landsbygdsprogram, vi är många som bor i glesbygd och känner att det måste ske satsningar där för att vi ska ha en levande landsbygd.

Det är väldigt mycket aktiviteter inom partiet nu och det märks att valet närmar sig med stormsteg. På lördag ska vi ta våra landstings- och riksdagslistan i Jönköpings län. Då samlas ombud från hela länet för att fatta beslut om hur listorna ska se ut.
Jag är tacksam för att jag redan har fixat alla mina julklappar då jag inser att jag inte har en ledig helg kvar innan jul!

torsdag 24 oktober 2013

Votering!

Oj, oj, oj så rörigt det blev på dagens votering. Som en del av budgeten har vi ( alliansen) föreslagit en höjning av brytpunkten för statlig skatt. Budgeten brukar tas i sin helhet men denna gång valde den enade oppositionen att bryta ut just denna frågan. Om detta är möjligt tvistar de lärde, men det var inte det dagens blogginlägg skulle handla om.
Ibland är vi riksdagsledamöter borta från voteringarna pga sjukdom/VAB eller annat uppdrag som hör riksdagsuppdraget till. För att vara frånvarande måste man begära utkvittning ( vart parti har en eller flera kvittningspersoner som är ansvariga för att bevilja/avslå kvittning). Alliansen och de rödgröna har en uppgörelse som innebär att det ska vara lika många utkvittade från båda blocken, detta för att mandatfördelningen ska vara intakt. Vi stämmer av med varandra inför var votering, om det är ojämnt får det block som har färre utkvittade ta ut fler så att det blir jämvikt.
Idag hade båda sidorna 19 ledamöter utkvittade, dvs 38 totalt. Om allt hade gått som är brukligt i dagens votering så hade vi i Alliansen förlorat voteringen med tre röster. Men det visade sig att både V och S hade var sin riksdagsledamot frånvarande som inte var uppskrivna på kvittningslistan, ytterligare en  S missade att votera ( trots att hen var närvarande i kammaren). SD, som inte ingår i kvittningssystemet, hade också en ledamot borta. Detta gjorde att vi vann omröstningen med en rösts marginal. Ingen kan säga att inte min röst är viktig!!

tisdag 22 oktober 2013

"Upprepat tjat blir förbannat tröttsamt"

Idag kom det ett brev till mig, adresserat till Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl, Eksjö kommun (som sedan hade skickat det vidare till mig). Nedan kan du läsa vad som stod i brevet (som var skrivet på skrivmaskin);

"Upprepat tjat blir förbannat tröttsamt. Inte blir det bättre av att det är politisk propaganda från Högkvarteret i Stockholm. tror du verkligen att tidningens 83 000 läsare inspireras av ditt tjafs? Hur många läser det överhuvudtaget? Begär inte av Smålands Tidningens redaktion för Ordet fritt att det lilla utrymme där ska fyllas upp av munhuggeri från oliktänkande politiker. Låt utrymmet vara tänkt till konversation/kommunikation mellan tidningsläsare utan politisk plattform. Det är bättre, Emma, att du får något konkret uträttat i din egenskap av politiker. tiden börjar bli kort för alliansen. "Hingsten" har inte lyckats i sin regeringsställning och vi är många som ser fram till att Socialdemokraterna gör en ny entre. Oreda är det enda ni "alliansare" har ställt till med under 10 år. Jag känner inte längre igen mitt land, Sverige."

Tyvärr så fanns det ingen avsändare på detta brev så jag har ingen möjlighet att bemöta personens brev till mig, därför väljer jag att göra det här.
Jag vet inte riktigt vad personen vill uppnå med brevet. Men jag kommer inte att sluta att skicka in insändare/debattartiklar till tidningarna. Sedan är det upp till tidningen om de vill ta in det jag skriver, det är inte mitt beslut. Om tidningen inte vill ha politiska insändare så är det upp till dem att inte publicera det vi politiker skriver, oavsett partitillhörighet. Politiskt "tjafs" kommer det att bli massor av, inte minst det närmaste året då det är valår. Jag tycker det är viktigt att medborgarna/väljarna vet var vi politiker står i olika frågor. Hur ska de annars kunna välja/välja bort de partier/politiker som de vill/inte vill lägga sin röst på.I en demokrati måste alla få göra sin röst hörd, både de som väljer att stå utanför partipolitiken men även vi som valt att engagera oss i den.
Sedan kan jag fascineras av att vi (Alliansen) har ställt till oreda i 10 år då vi endast suttit i regeringsställning i sju år, minnet är nog bra men kort!! Vilken tur att vi lever i en demokrati så att denna missnöjda person har möjlighet att gå till valurnorna nästa år och lägga sin röst på den hen anser vara bäst för Sverige. Själv lovar jag er att jag kommer att fortsätta, på olika sätt, föra fram den politik som jag och Folkpartiet står bakom.

torsdag 10 oktober 2013

Snuskiga skoltoaletter!

Två dagar i rad har jag följt 4:ans nyhetsbevakning då det gäller snuskiga toaletter på skolorna. Detta är inget nytt fenomen och fanns även på min tid. Att kommunen slarvar med underhåll/reparationer eller drar in på städningen är inte försvarbart. Men många av de toaletter som visades i inslagen såg helt OK ut förutom att de var smutsiga. Det var papper och kiss på golvet, ospolade toaletter och kiss på toaringen. Någon har ju lämnat det såhär snuskigt efter sitt toabesök, papper och kiss hamnar inte av sig själva på golvet!!
Vi föräldrar är ansvariga för att fostra våra barn och där ingår också "toalettvett". Man sitter ner och kissar ( gäller även pojkar, varken stora eller små kan uppenbarligen inte styra sin stråle och förresten så töms blåsan bättre om man sitter ner), spiller/tappar man något på golvet tar man upp det, om det behövs används toaborsten, avsluta med att spola efter utförda behov. Även små barn klarar av detta om de får rätt instruktioner från början. Politiken kan inte lösa allt vissa saker fixar vi bättre med rätt uppfostran ( om det nu inte handlar om dåligt underhåll och renovering)!

onsdag 2 oktober 2013

Provval

För två veckor sedan öppnade vi riksdagen inför höstterminen och vi har ägnat stor del av tiden till att skriva motioner. Denna veckan är det motionsstopp och vi kan nu ägna oss åt andra frågor som ger mer resultat. För tyvärr är det så att motionerna går i stort sett aldrig igenom det är endast ett sätt för oss att profilera oss och visa vad vi vill jobba för.
Som ni vet så är det dags för val nästa år, i maj till EU-parlamentet och i september till kommun/landsting/riksdag. I de flesta partier så har man internt provval till de olika listorna. FPs provval till lansting och riksdag i Jönköpings län var klart förra veckan och igår fick vi reda på resultatet. Jag känner en stor glädje och tacksamhet när jag ser att jag fått flest röster i provvalet till riksdagen. Tätt efter mig kommer vår länsförbundsordförande Magnus Olofsgård, Vetlanda. Magnus är idag min ersättare i riksdagen och vi har jobbat tillsammans i många år. Jag ser fram emot ett intensivt men roligt år där vi kommer att fortsätta att kämpa för en Liberal valframgång 2014.
Provvalet till landstinget visade att vår nuvarande gruppledare Lena Skaring Thorsén fick flest röster vilket också är glädjande.
Lördagen den 23 november har vi vår nomineringsstämma vilket innebär att riksdags och landstingslistorna då kommer att spikas. Fram tills dess har nomineringskommiten ett stort arbete framför sig för att få fram förslag till stämman. Jag vill passa på att tacka dem för det arbete som de lägger ner i nomineringsprocessen, det är ett betydligt större arbete än man tror!

torsdag 29 augusti 2013

Mormor

Ibland stannar tillvaron upp och man måste fundera på vad som är viktigt här i livet. Jag har blivit invald i Studieförbundet Vuxenskolans förbundsstyrelse ( som ersättare) och idag var det introduktionsdagen i Stockholm för oss som var nyvalda! Folkbildning ligger mig varmt om hjärtat och jag såg fram emot denna dag som skulle ge mig mer kunskap om verksamheten.
Efter en timme så tog vi en kort bensträckare innan nästa programpunkt skulle ta vid. Min vana trogen slängde jag en blick på mobilen och såg då att jag hade ett meddelande från min mamma. Innan jag ringde tillbaka visste jag vad som hade hänt....!
Min älskade mormor har varit sjuk i cancer, sedan i maj månad har hon vistats på Ekhagens gästhem som är en palliativenhet ( vård i livets slut). Igår besökte jag henne där och det var sista gången som jag såg henne i livet, i morse somnade hon in.
Min mormor har alltid varit närvarande i mitt liv och stått mig nära. Mycket av min envishet har jag fått av henne och det har ( oftast) varit en stor tillgång. Men vi har också haft våra duster och imellanåt har det gått hett till i våra diskussioner. När jag var barn var jag mycket hos mormor och morfar. Mormor var politiskt aktiv i Folkpartiet och det är tack vare henne som jag valde att bli politiskt engagerad. Jag vet att mormor var stolt över mig ( även om hon inte alltid sa det till mig utan jag fick reda på det genom andra)! Det finns ingen som följt min politiska "karriär" så noga som mormor. Hon klippte ut allt som stod om/av mig i tidningen och hade ofta åsikter om det hon läste. Mormor kämpade in i det sista men idag så orkade hon inte längre. Jag är tacksam för att jag ha fått ha min mormor så länge men jag är också tacksam för att hon inte behöver lida mer. I min värld sitter hon nu hos sin älskade Ogge ( min morfar) och klappar på honom. Låt mig få leva i den förvissningen att det är så för då vet jag att hon har det bra! Vila i frid mormor och tack för allt som du gjort och betytt för mig!

tisdag 27 augusti 2013

Minskad pension!

De senaste dagarna har pensionerna återigen varit i fokus i mediadebatten. Stefan Löven säger sig vilja lägga ner PPM - den har varit nedlagd i många år! PPM står för PremiePensionsMyndigjeten och den finns inte längre. Jag tror att det han vill avskaffa är PremiePensionen ( inte PPM som han felaktigt kallar den). Pensionsmyndigheten har räknat på vad det skulle innebära om man tog bort premiepensionerna. De räknar med att en pensionär då skulle få ca 1-2000 mindre i plånboken - per månad!! Jag vill inte vara med och ta beslut som gör att min son ( och eventuella barnbarn) och andra i deras generation får mindre i plånboken då de går i pension. Idag talas det om låga pensioner, det är en Västanviks mot vad det skulle bli med slopade Premiepensioner!

Idag har jag varit i Stockholm över dagen för att deltaga i terminens första utskottsmöte. Trots att riksdagen inte öppnat officiellt så har vi börjat terminens arbete både på hemmaplan och till viss del i Stockholm. Men nu sitter jag på tåget söderut igen, det gäller att passa på att sova i sin egen säng så länge som det är möjligt!

fredag 23 augusti 2013

Sensommar och terminsstart!

Inser att sommaren börjar närma sig sitt slut. Men i år kan vi inte klaga på dåligt väder, jag minns inte när vi hade en så fin sommar senast. Ljuset och värmen gör att man verkligen har tankat energi inför den kommande hösten. Själv tycker jag det är ganska mysigt med mörkret då man kan tända ljus och mysa i soffan.
Denna veckan har jag varit uppe i riksdagen och deltagit i terminens första gruppmöte. Just nu är man inne i slutförhandlingarna inför budgeten och vi diskuterade den i partigruppen.
Som jag tidigare berättat så är jag God man för en ensamkommande flyktingkille. I onsdags så ringde hans juridiska ombud och berättade att han har fått permanent uppehållstillstånd. Det går inte att beskriva hans lycka när jag berättade detta för honom. Även jag kände en enorm lättnad eftersom jag lärt känna honom och varit med på alla förhör som han varit på inför att beslutet skulle tas. Nu vet han att han får stanna och kan släppa den oron och koncentrera sig på skolan och språkinlärningen.
Axel började tredje klass i onsdags, den sista veckan på sommarlovet har han verkligen längtat till skolan och få träffa sina kompisar. Själv så längtar jag tills att vi kör igång på riktigt i Riksdagen. Sommar och ledighet är skönt men det är inte så dumt med rutiner heller!

onsdag 10 juli 2013

Rötmånad?!

I lördags kom vi hem ifrån Almedalen med mycket kunskap i bagaget och en stor hög med tvätt. Men denna gången så kunde jag ta tvätten när det passar mig eftersom jag ska vara hemma och ledig ( mail och telefon måste jag sköta dagligen men jag har inga möten inbokade) i drygt tre veckor.
Sedan några månader tillbaka är jag god man åt ett ensamkommande flyktingbarn från Afganistan som bara är 13 år. Det är så intressant att lyssna på honom och inse att vi tar saker föregivet som han inte har en aning om. Det uppstår en del missförstånd och konflikter men ofta så kan vi reda ut det och inse att det handlar om kulturkrockar. Förra veckan hade vi en diskussion om att äta rester. Han ringde mig och var förtvivlad och talade om att personalen ville ge honom dålig mat som man blir sjuk av. Efter lite dividerande så insåg jag att han fått lära sig att man absolut inte får äta "gammal" mat för då blir man sjuk. Om det är 30 grader och det inte finns kyl/frys så stämmer ju det men vi har ju möjligheter att kyla maten. När vi väl hade rett ut detta så kunde vi skratta tillsammans. Det kommer att bli fler liknande  situationer framöver men om man är lyhörd så tror jag att vi löser dem också.
Nu ska jag vara ledig några veckor och bara njuta av att umgås med familj och vänner, förutom att ta hand om tvätten då ;-)
Jag önskar er alla en skön , och förhoppningsvis, solig sommar!

söndag 30 juni 2013

Almedalen 2013

Jag njuter av att ha fått sova en hel vecka i min egen säng. Veckan som gått har jag haft diverse möten/sammanträden på hemmaplan och läst på inför kommande seminarium i Almedalen. Jag åker dit på tisdag. Axel följer med mig som sällskap, han är så stor nu så han har inga problem med att sitta med ( tyst) när jag arbetar. Jag som är så van vid att resa ganska mycket har trots detta svårt att packa inför Almedalsveckan. Hur blir vädret, vad behöver man för kläder och hur mycket mat ska man släpa med sig till boendet. Som tur är har vi bilen med oss så det är bara att stoppa in allt man behöver....och lite till!
Almedalen är en spännande plats att vara på då man träffar många olika människor som verkar inom diverse organisationer och företag. För att kunna göra ett bra jobb i riksdagen behöver jag kunskap och idéer från personer som verkar i olika branscher, denna vecka är ett ypperligt tillfälle för att skapa dessa kontakter. Att det sedan är fina omgivningar och ofta fint väder gör ju inte saken sämre. Kanske ses vi i vimlet den kommande veckan!

onsdag 19 juni 2013

Sommar

Idag är sista arbetsdagen i riksdagen innan sommaruppehållet. Och, nej, vi har inte sommarlov i tre månader inte semester heller. Däremot så har vi inga sammanträden ( jo, några utskottsmöten och ett gruppmöte i augusti) eller voteringar förrän riksdagen öppnar igen i mitten av september. Vad gör vi hela sommaren? Jo vi fortsätter att jobba hemifrån, mailet fortsätter att ramla in i en strid ström, telefonen ringer och det finns mängder av papperarbete att ta tag i. Oftast så tänker jag, det ska jag läsa i sommar när det är lite mindre möten, vilket innebär att "läsahögen" är gigantisk. Av erfarenhet så vet jag att jag bara kommer att hinna med en bråkdel av det som jag har tänkt mig. Nästa vecka har jag en hel del möten inbokade hemma i länet. Under vecka 27 befinner jag mig i Visby för att deltaga i Almedalsveckan. Men vecka 29-31 har jag tänkt att vara ledig och bara umgås med familjen. Förhoppningsvis så hinner jag påta i mina land och sitta vid min älskade symaskin.
Denna veckan så är Axel med mig i riksdagen. Han förstår inte hur jag orkar sitta på så många möten och prata hela dagarna. Men, men, äpplet. Faller inte så långt bort.....vi får väl se om han tycker detsamma om några år!
Vill passa på att önska er alla en riktigt skön midsommarhelg, ät mycket men ta det lugnt med snapsen ;-)

tisdag 28 maj 2013

Carlsson eller Karlsson

När jag träffade min man Peter så frågade jag honom om han stavade C(K)arlsson med C eller K, hans svar blev att det spelar ingen roll!! Eftersom jag är född nyfiken så ville jag att han förklarade vad han menade. Han berättade då att han och hans föräldrar alltid stavat Carlsson med C men i folkbokföringen stavades det med K. Det kan ju tyckas att det inte spelar så stor roll men när vi skulle flyga utomlands så hade jag beställd hans biljett i namnet Carlsson och i passet stod det Karlsson och de var tveksamma om han skulle få åka med! När vi skulle gifta oss så kände jag att det var dags att få ordning på stavningen och Peter ansökte hos skattemyndigheten att ändra från K till C. Efter flera månaders handläggning så fick han avslag på detta då han inte hade någon koppling till namnet Carlsson ( då det är ett helt annat namn än Karlsson)!
Vi blev hänvisade till Patent och registreringsverket där man kunde ansöka om nya efternamn som man inte har någon släktskap med. Efter ytterligare någon månads handläggning och 1500 kronor fattigare ( handläggningsavgiften) så fick han byta till Carlsson med C.
Vi, och dem vi har berättat denna historia för, tycker att detta var riktigt löjligt och stelbent. Idag så lägger namnkommiten fram sina förslag och där underlättar man betydligt för dem som vill byta till ett vanligt efternamn ( dvs ett namn som börs av minst 2000 Svenskar). Det känns som om det är en modernisering av namnlagen som verkligen behövs. Utredningen föreslår också att man ska kunna ha två efternamn ( idag får man bara ha ett efternamn, det andra är mellannamn och bara den ene partnern kan ta den andras efternamn som mellannamn). Jag tror att flertalet av utredningens förslag kommer att gå igenom och det välkomnar jag!

onsdag 22 maj 2013

Intensiv tid!

Jaha, då var det maj igen. Om inte annat så märks det på mitt dåliga bloggande. Maj och juni månad är de mest intensiva både på jobbet och i privatlivet ( jag tror att många av er känner igen detta) vilket gör att min blogg är mitt ständiga dåliga samvete.
Ibland så får jag frågan, "vad gör du egentligen som riksdagsledamot som kan vara så tidskrävande"? Ibland undrar jag detsamma men på något sätt är det alltid fullt upp och man känner att man inte hinner med allt ändå. Vi ( riksdagsledamöter) är oftast i riksdagen tisdag till torsdag och då är det möten och sammanträden hela dagarna. Vi är "specialister" inom det utskott som vi sitter i och måste hela tiden hålla oss uppdaterade på vad som händer inom det området så det är väldigt mycket inläsning och kunskapssökning. Det är interna möten inom partiet i olika konstellationer och även med våra alliansvänner och överläggningar med de olika departementen.
När jag är hemma så är det studiebesök, skolbesök, medverka på olika möten och sammankomster, styrelseuppdrag och väldigt mycket mer. Alla dessa besök i "verkligheten" gör att jag får väldigt mycket kunskap med mig som jag använder i mitt dagliga arbete.
Förutom mina kollegor som jag stadigt har givande dialoger med så finns uppbackning i form av vårt riksdagskansli. Alla riksdagsledamöter har tillgång till en politiskt sekreterare som servar oss med stort och smått, utan dem hade vi stått och ganska slätt! De jobbar ofta i det fördolda men gör ett otroligt viktigt jobb!

onsdag 10 april 2013

Pensionsutredningen

Igår så kom den så kallade "Pensionsåldersutredningen". Anledningen till att vi måste titta på pensionsåldern är att vi lever längre och längre (och vi börjar arbeta senare i livet9. Detta gör att det är kortare tid att tjäna in sin pension på och den ska sedan räcka i fler år. Det är ju ingen enkel ekvation, även jag som ickeekonom förstår att vi måste göra något åt situationen.
Utredningen föreslår att man ska införa en "riktålder" som följer medellivslängden i landet- Ökar medellivslängden så ökar även pensionålder, minskar den så går pensionsåldern ner.
Idag så har vi möjlighet att jobba till 67 om vi själva önskar, därefter är det arbetsgivaren som bestämmer om vi har möjlighet att arbeta vidare. utredningen föreslår att vi ska ha möjlighet att få jobba till 69 år - om vi själva vill!
För att det ska vara möjligt att arbeta längre är det viktigt att titta på olika stöd för att få en bättre arbetsmiljö. Det måste också finnas möjlighet att omskola sig högre upp i åldrarna (och ha möjlighet till studiemedel).
Nu ska utredningen ut på en remissrunda, sedan får vi se vilka förslag som kommer att bli verklighet framöver!

onsdag 20 mars 2013

"Dags för en nolltoleransens flyktingpolitik"

Ibland så händer det att vi blir "mailbombade" här på riksdagen. Någon lägger ut ett mail på nätet (och våra adresser) och uppmanar sedan alla att maila till oss. Nedan ser ni det senaste mailet som jag mottagit i cirka 200 exemplar det senaste dygnet.
Jag tycker det är väldigt bra när väljare/medborgare kontaktar oss politiker och är väldigt positiv till att vi i Sverige är så öppna att vi har våra mailadresser officiella så att man kan nå oss på ett enkelt sätt.
Min intention är också att besvara de mail som jag får men när det kommer i dessa mängder så är det omöjligt. Tyvärr så är det också lätt hänt att andra mail försvinner i denna mailflod och jag missar att besvara övriga mail.
Självklart så ska man få framföra sin mening men detta sättet skapar bara irritation och en massa jobb för oss.
Då det gäller innehållet i mailet så tror jag att det handlar om rädsla och okunskap. Jag är väl medveten om att vi har haft problem med att integrera våra invandrare i det svenska samhället. Men den sista tiden så har vi gjort en mängd olika insatser för att klara integreringen på ett bättre sätt. Om det i framtiden blir krig i sverige så hoppas jag innerligt att något annat land vill ta emot mig och min familj om vi är förföljda, torterade och hotade till livet. Men för att integrationen ska fungera ¨så måste vi alla hjälpas åt på olika sätt. Många av våra invandrare, som varit här i många år, har ingen kontakt med infödda Svenskar. Jag tror att vi alla måste fråga oss själva - vad har jag gjort för att de ska bli integrerade i samhället? De flesta av oss skulle svara; -Ingetting. Om var och en gjorde något så skulle vi få ett mycket bättre samhälle där alla känner sig inkluderade

Ämnesrad; Dags för en nolltoleransens flyktingpolitik

Kära statsråd och riksdagsledamöter

För en riksdag och regering beslutna att vidmakthålla Sverige som något slags folkhem med tidigare nivå av levnadsstandard, torde det vara uppenbart att situationen med nuvarande och prognosticerade flyktingströmmar är fullständigt ohållbar.

Situationen är också ohållbar för flyktingarna som under vidriga omständigheter tvingas bryta upp från sina hemländer och försöka anpassa sig till en ny kultur och ett nytt språk i ett allt mindre gästvänligt mottagarland.

Den enda mänskliga och realistiska metoden att stoppa flyktingströmmarna är att den svenska staten vidtar sådana åtgärder att flyktingströmmarna aldrig uppstår - historien visar nämligen att om det finns flyktingar, verkar den svenska mentaliteten vara att sträcka ut en hjälpande hand.

Därför måste nu den svenska staten anamma en åtgärdsplan som omgående stoppar alla de krig ledarskapet för de västerländska s k demokratierna inledde i o m händelserna i USA den 11:e september 2001[1] och är det som i dag skapar flyktingströmmar:

D v s en flyktingpolitik av nolltolerans mot nykoloniala och imperialistiska krig.

1. Sverige avbryter allt samarbete med NATO.

2. Sverige deklarerar i FN att det lämnar det amerikanska imperiet och att skälet för detta är att imperiet i dag utgör det enda hotet mot freden i världen.

3. I FN återaktualiserar Sverige resolution 3379 från 1975 i vilken det fastslås att zionismen är ett hot mot världsfreden och en rasistisk ideologi[2]. Sverige tar i FN också initiativet till att införa kännbara ekonomiska sanktioner mot Israel liksom arbeta för att sanktionerna mot bl a Iran och Syriens Basharregering upphör.

4. Sverige arbetar i EU för samma målsättningar som i FN (punkten 3).

5. Sverige drar omedelbart tillbaka all militär personal från andra länder.

 

fredag 8 mars 2013

Kvinnodagen och riksmöte

Idag är det den 8:e mars, internationella kvinnodagen. Det uppmärksammas på olika sätt världen över. Min svägerska som är från Ukrina berättar att där är det helgdag och alla kvinnor får presenter och blommor. En gammal kompis till mig som för tillfället bor i Kina berättar att där har alla kvinnor ledigt på eftermiddagen och affärerna har särskilda erbjudande på kvinnodagen. Här hemma är det ingen stor dag för allmänheten men för oss som är aktiva i politiken så är det många inbjudningar till olika aktiviteter som tar upp kvinnofrågor på olika vis. Jag är lite dubbel till detta. För mig är det diskriminering när någon grupp i befolkningen blir förfördelade, det spelar ingen roll om det är invandrargrupper, blondiner, revisorer eller kvinnor. All form av diskriminering är oacceptabelt. Att vi har en särskild kvinnodag är ett misslyckande för samhället som inte lyckats ge samma förutsättningar för alla sina invånare. Vi är alla ansvariga för detta och måste se till oss själva och ta vårt ansvar. Som mamma till en son tycker jag att jag har ett ansvar att få honom att förstå att vi, oavsett kön, har samma förutsättningar och värde.
I morgon ska jag, tillsammans med 800 Folkpartister från hela landet, till Västerås för att vara med på vårt årliga riksmöten. Det blir trevligt umgänge, utbyte av erfarenheter och ett flertal seminarium under helgen. Jag ska, tillsammans med min riksdagskollega Ulf Nilsson, hålla i ett seminarium om socialförsäkringarna.

onsdag 6 mars 2013

TV-licens

Den senaste tiden har det varit en hel del diskussioner kring TV-licensens vara eller inte vara. Jag vill börja med att tala om att jag tycker att det är viktigt att vi har en fristående statlig radio/TV som granskar vad som händer i samhället. Men att betala detta via licensen är väldigt förlegat. När TV-apparaterna kom för cirka 60 år sedan så var det säkert ett tidenligt sätt att plocka in avgiften på. Numera kan de flesta av oss se på TV, även om vi inte har en vanlig TV-apparat. Datorer, surfplattor och moderna telefoner gör det möjligt att se TV-program även om alla inte gör detta. Media har uppmärksammat att Radiotjänst på senare tid har börjat att "jaga" personer som har denna form av datautrustning men som valt att inte ha en vanlig TV-apparat. Riksdagen har inte ändrat i regelverket utan detta är något som de själva har tagit initiativ till.
Sedan en tid så pågår det en utredning om hur vi ska betala för public service i framtiden. Jag, och Folkpartiet, förespråkar en avgift (jämför med tex begravningsavgiften) som alla som har en inkomst (över en viss, ej ännu fastställd summa) betalar för detta. Att det inte läggs på skatten beror på att den ska vara "säkrad" och inte kunna förhandlas bort i budgetprocesser. Vi anser att det nu är bråttom att sätta ner foten i frågan så att vi får slut på detta, enligt mig, jagande av "datorinnehavare".

måndag 25 februari 2013

Valet närmar sig!

Just nu är det fullt pådrag utanför Värnamo då Alliansens partiledare träffas hemma hos Annie i Maramö. Att våra partiledare möts och lägger upp planerna för sitt kommande arbete är inget unikt, det sker konternuerligt, annars skulle inte samarbetet fungera. Medierna får det till att det är ett unikt tillfälle men jag tror att de flesta inser att så inte är fallet. Däremot så är det hög tid att börja se över samarbetet inför det stundande valet. Vän av ordning inser att det är mer än 1,5 år kvar till nästa riksdagsval men tiden går fort och det är viktigt att börja arbeta i tid. Jag är helt säker på att vi kommer att fortsätta samarbetet i Alliansen inför nästa val, lika säker är jag på att vi kommer att föra det som fyra unika partier. Pratet om att bilda ett alliansparti är just prat och det finns ingen sanning i det. I partierna har arbetet redan påbörjats för att få till listorna, det är ett mycket större arbete än de flesta kan ana. Det ska ske nomineringar som sedan följs av provat. Därefter ska valberedningen, med  hjälp av provvalsresultatet, föreslå listorna. De ska sedan klubbas på ett medlemsmöte innan de kan skickas in för registrering till länsstyrelsen. Jag tror inte man kan förstå hur mycket ( oftast ideellt) arbete det ligger bakom en lista.
Axel är hemma från skolan, feber och hosta har varit hans följeslagare sedan i torsdags. Själv hade jag avsatt denna dagen för inläsning och annat kontorsarbete så vi har varit hemma tillsammans. Jag insåg idag hur stor han har blivit ( fyllde nio för en vecka sedan) när jag konstaterade att jag kunnat jobba flera timmar i rad utan att han har behövt mig. Men nu ska han få göra sin läsläxa och jag lägger ner arbetet för idag!

onsdag 20 februari 2013

Försäkringskassan på sociala medier

Igår kväll så var Socialförsäkringsutskottet inbjudna till Försäkringskassan för att informera oss om vad som är på gång i myndigheten. Kvällen avslutades sedan med gemensamma diskussioner och lite mat. Försäkringskassan försöker att hitta nya väger för att sprida information om sitt uppdrag och sina tjänster, på senare tid har de jobbat mycket med sociala medier. Nu finns möjligheten att göra diverse ärenden på deras hemsida, där kan man också hitta de flesta blanketter.De finns på Facebook , en sida som informerar om vad som gäller för föräldrar och en sida som informerar om bostadsbidrag. De är även ute på tex sidor som allt för föräldrar och familjeliv och är aktiva med att svara på frågor som medlemmarna ställer på dessa chattforum. Detta gör att de når ut till en större grupp när de svarar på en fråga och i förlängningen frigör detta tid för andra uppgifter. Nu finns också möjligheten att ladda ner Försäkringskassans app och via den anmäla  tex VAB!
Jag tror att detta är ett väldigt bra sätt att nå ut, speciellt till ungdomarna ( vilka ofta är de nyblivna föräldrarna). Men det är viktigt att inte glömma bort den gruppen som inte kan hantera datorer/smartphone/internet och att säkerställa att dessa individer fortfarande har möjlighet att få personlig service på ett eller annat sätt.

torsdag 14 februari 2013

Alla-hjärtans-dag!

14:e februari är numera detsamma som alla-hjärtans-dag, jag tror inte många av oss har missat detta. Jag är lite dubbel till alla dessa "konstgjorda" dagar. Å ena sidan så är det ju roligt när man kan sätta guldkant på vardagen men å andra sidan så kan det bli lite krystat om det bara sker på dessa dagar för att men känner tvånget. Att tala om/visa sina nära och kära att man älskar dem och att det är betydelsefulla gör man förhoppningsvis oftare än en gång per år. Samtidigt så kan jag inte förneka att jag uppskattar blommor/kort/sms på denna dag och att jag själv skickar en del till mina nära och kära.
Axel ( som är på sportlov med sin pappa) ringde mig i morse och skickade en kram på alla-hjärtans-dag, måste erkänna att jag blev väldigt glad över detta samtal.
En annan positiv effekt med dessa dagar är att handeln får sälja diverse hjärtan, nallar, godis, blommor etc. Sveriges ekonomi mår trots allt bra av denna konsumtion ( sen kan man diskutera miljöaspekten men det är en annan fråga). Enligt konjukturinstitutet så kommer vi att se en vändning i ekonomin under det sista kvartalet i år. Detta är ett positivt besked som jag tror att vi alla gläds åt!

onsdag 6 februari 2013

Plenifritt och inkomstgarantier för riksdagsledamöter

Som alltid så får bloggen lida när det är mycket att göra på jobbet. Denna veckan har vi plenifritt ( vilket innebär att det inte är några sammanträden i Stockholm utan att vi jobbar på hemmaplan). Oftast så har jag många studiebesök inbokade på de plenifritt veckorna men denna veckan så är vissa dagar "studiebesöksfria", anledningen är att jag har mycket inläsning som måste göras och en hel del skrivarbet. I kväll ska jag till Jönköping då FPs länsförbund har styrelsemöte. Det är alltid roligt och givande att få träffa Folkpartisterna i länet, jag får lite rapport om vad som händer i länet och kan berätta för dem vad vi jobbar med i riksdagen.

Förra veckan så kom förslaget från utredningen som jobbat med riksdagsledamöternas kommande inkomstgarantier. Tidigare har de varit väldigt generösa och fått mycket kritik. Jag håller med om att de behöver förändras och välkomnar utredningens förslag.
Tidigare har man, om man varit minst 12 år i riksdagen och fyllt 50 år, haft inkomstgaranti till man blir 65 år. ( om man har varit mindre än 12 år och är under 50 år så har man haft ett år).
I torsdags kom utredningens förslag som innebär följande;
1 års tjänstgöring i riksdagen       3 månaders ekonomiskt omställningsstöd
2 års                                              6
4 års.                                             1 års
8 års.                                             2 års
Självklart så minskar ersättningen när man får ett nytt jobb och man har inte möjlighet att ta utdelning från sitt företag med oförändrad ersättning ( så är fallet nu)!
Den stora snackisen när detta förslag lades fram var om det skulle gälla alla riksdagsledamöter eller om det endast skulle gälla de som nyvaldes 2014. Utredningen hade fått i uppdrag att titta på nyvaldas ersättning, inte på något annat. Tyvärr så har detta inte framkommit tydligt i debatten. Personligen tycker jag att man inte ska ändra ingångna avtal retroaktivt, men som sagt, utredningen hade inte uppdrag att titta på detta.

Sist jag bloggade så berättade jag om Axels ledbandsskada. Han fick hoppa på kryckor i en vecka och sedan så började han att stödja på foten igen. Nu är det full fart men han måste Linda foten då han idrottar.

lördag 19 januari 2013

Svensk sjukvård när den är som bäst!

Vi ( då menar jag även mig själv) är Snabba att klaga när sjukvården inte fungerar. Det gör den inte alltid och självklart ska vi sträva mot att den blir bättre. Men vid vissa tillfällen fungerar den utmärkt och det måste också komma fram i debatten.
Igår kom Axel hem från skolan med en väldigt svullen fot. Han hade trampat snett på idrotten och foten var rejält svullen. När vi kom hem var han så smärtpåverkad att jag inte fick röra vid hans fot. Jag ringde kl 15.30 till vårdcentralen för att rådfråga dem, de ville att jag skulle komma dit på en gång. Kl 16.00 träffade vi en läkare och 20 minuter senare satt vi i bilen, på väg till sjukhuset, med en röntgenremiss.kl 17.40 satt vi återigen i bilen med en röntgad fot ( ingen fraktur utan endast en rejäl stukning) på väg hemåt igen!
På en timme och fyrtio minuter hade vi fått läkartid, röntgen och utlåtande ( varav 40 minuter var biltransport). Det är den Svenska sjukvården när den fungerar som bäst! Tack ni alla vardagshjältar som jobbar i vården, dygnet runt/ året runt, för att hjälpa oss när vi behöver er!

fredag 18 januari 2013

Skrota barnfattigdomsbegreppet!

Tidigare i veckan så visde Uppdrag granskning ett omdiskuterat program om barnfattigdom i Sverige ( jag ska erkänna att jag inte sett det men jag har följt debatten efteråt). För det första så tycker jag uttrycket "barnfattigdom" är totalt missvisande, varför då? Jo, barn ska vara fattiga - men inte deras vårdnadshavare. Jag tycker istället att vi ska prata om utsatta barn, även barn som lever under ekonomiskt knappa resurser kan ha en bra och trygg uppväxt medan de som har alla materiella tillgångar kan ha en fruktansvärd uppväxt.
Det är betydligt mycket mer än ekonomi som spelar in när man talar om barns uppväxtvillkor, kärlek, omvårdnad, att bli sedd och hörd etc är lika viktiga faktorer ( självklart så måste barn ha mat på bordet, tak över huvudet och kläder på kroppen men det har Svenska barn rätt till). En fråga som vi ofta inte vågar ta upp är föräldrarnas förmågor, en del har behov av stöd och hjälp för att ge sina barn det de behöver och en del är inte alla lämpliga som föräldrar. alldeles för många barn växer upp hos missbrukande föräldrar eller med föräldrar som inte ser sina barn och deras behov.

Själv lever jag i dagsläget väldig prioriterat med god ekonomi och i en trygg familj men det har inte alltid varit så. Jag är uppväxt med unga föräldrar som inte var etablerade på arbetsmarknaden, trots uteblivna märkeskläder ( och allt annat möjligt och omöjligt som barn önskar sig av materiella ting) så hade jag en fantastisk barndom.
Jag har även själv varit ensamstående småbarnsmamma med sjukersättning, det är tufft men det går!

Jag hoppas att vi kan nyansera debatten då det gäller utsatta barn och göra insatserna där de verkligen behövs, för det behövs för att vi ska få trygga och lyckliga barn som tror på sig själva!

tisdag 15 januari 2013

Berlin

För någon vecka sedan kändes det som om våren var på väg men nu är vintern tillbaka igen. Utanför mitt fönster så vräker snön ner. Egentligen så har jag inget emot snö men då får den bestämma sig för att ligga kvar, inte töa bort för att sedan komma tillbaka ;-)
I helgen var jag med FPs riksdagsgrupp i Berlin och hade konferens ( för att ingen ska fundera på skattebetalarnas kostnader för detta är det bästa att tillägga att vi betalade denna resa själva). Vi började med ett studiebesök på Siemens och tittade på hur deras lärlingssystem var upplagt. Lärlingarna varvade utbildning och praktik, lärosalarna fanns på förteget så hela deras utbildning var förlagd där. De fick betalt under hela utbildningen, ingen fullvärdig lön men de behövde inte ta studielån. Ju längre utbildningen gick desto mer fick de i lön. 80 % av lärlingarna stannade sedan kvar på företaget och fick anställning efter genomförd utbildning.
Vi fick prata med flera av lärlingarna och de verkade väldigt nöjda med upplägget.
Det finns mycket att lära av det Tyska lärlingssystemet och fundera på hur man skulle kunna genomföra detta i Sverige.

Vi hade också mycket tid till förfogande för att diskutera våran framtid och politiska ställningstagande. Oftast så rullar allt på så fort så vi hinner bara "släcka bränder" i vardagen och hinner inte ha dessa viktiga ideologiska diskussioner.
På lördagen hade jag ( vi åkte med olika flyg) tre timmar fri tid innan flyget gick hem. Jag ägnade större delen av denna tid med att leta efter Lego till Axel.

onsdag 9 januari 2013

Människohandel

Igår var jag på årets första företagsbesök. Jag besökte ett åkeri i Jönköping. tillsammans med ägaren/VDn och transports ombudsman fick jag inblick i hur det kan fungera i åkerinäringen.
En del åkerier utnyttjar systemet med den fria rörligheten och låter utländska förare arbeta under slavliknande förhållande här i Sverige. det händer att de bussas hit från sitt hemland för att sedan köra lastbil sju dagar i veckan. En del har inte ens de körkort/krav som behövs för att få köra dessa fordon. Polisen kan bötfälla dem men tyvärr så händer det inte så mycket mera utan de river böterna och kör vidare.
Detta känns som en annan form av "bärplockare", personer blir hitlurade för att tjäna pengar och blir sedan utnyttjade. Det är inte förarna som är problemet utan de som utnyttjar dem och systemet.
efter att ha lyssnat på olika historier så vill jag sammanfatta problemet i tre olika delar;
Ojuste konkurrens - då dessa förare inte får avtalsenlig lön och inte följer de uppsatta lagar och regler som finns för yrkeschaufförer.
Trafikfara - då de oftast inte har körkort ochkör utan vilopauser/nattvila kan de vara en trafikfara, både för sig själva och andra trafikanter.
Människohandel - detta är en form av människohandel som jag inte tror att någon av oss vill se, man utnyttjar människor i fattigdom och lurar hit dem på falska grunder.

Tyvärr så verkar det vara en väldigt komplex verksamhet som är svår att komma åt. Nu ska jag ta ett samtal med mina kollegor i närings- och trafikutskottet och se hur vi kan gå vidare med detta gigantiska problem.

I morgon så åker jag, tillsammans med Folkpartiets övriga riksdagsledamöter och tjänstemän, till Berlin för vår årliga vinterkonferens. Detta är något som vi gör vart år för att ha tid, att i lugn och ro, prata igenom vår politik och hur vi jobbar för att föra ut den och få igenom den. Egentligen är det onödigt att åka iväg då vi inte hinner se så mycket av den platsen som vi besöker. Men det är bra då ingen av oss kan "avvika" utan alla måste vara med hela tiden. detta gör att vi lär känna varandra på ett annat sätt och att vi håller debatten levande hela tiden.

Axel är inte förtjust i att jag är bortrest i helgen (kommer hem natten mellan lö/sö). han tycker att jag ska hälsa skolchefen (Axels benämning på Jan Björklund) att mammor ska vara lediga på helgerna....har lovat att framföra detta ;-)