torsdag 24 oktober 2013

Votering!

Oj, oj, oj så rörigt det blev på dagens votering. Som en del av budgeten har vi ( alliansen) föreslagit en höjning av brytpunkten för statlig skatt. Budgeten brukar tas i sin helhet men denna gång valde den enade oppositionen att bryta ut just denna frågan. Om detta är möjligt tvistar de lärde, men det var inte det dagens blogginlägg skulle handla om.
Ibland är vi riksdagsledamöter borta från voteringarna pga sjukdom/VAB eller annat uppdrag som hör riksdagsuppdraget till. För att vara frånvarande måste man begära utkvittning ( vart parti har en eller flera kvittningspersoner som är ansvariga för att bevilja/avslå kvittning). Alliansen och de rödgröna har en uppgörelse som innebär att det ska vara lika många utkvittade från båda blocken, detta för att mandatfördelningen ska vara intakt. Vi stämmer av med varandra inför var votering, om det är ojämnt får det block som har färre utkvittade ta ut fler så att det blir jämvikt.
Idag hade båda sidorna 19 ledamöter utkvittade, dvs 38 totalt. Om allt hade gått som är brukligt i dagens votering så hade vi i Alliansen förlorat voteringen med tre röster. Men det visade sig att både V och S hade var sin riksdagsledamot frånvarande som inte var uppskrivna på kvittningslistan, ytterligare en  S missade att votera ( trots att hen var närvarande i kammaren). SD, som inte ingår i kvittningssystemet, hade också en ledamot borta. Detta gjorde att vi vann omröstningen med en rösts marginal. Ingen kan säga att inte min röst är viktig!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar