torsdag 23 februari 2012

Bidragsbrott

Idag har Socialförsäkringsutskottet offentlig utfrågning gällande bidragsbrott, den sänds direkt på SVT 2 ( och finns sen på SVT play).
Varje år så betalar vi ut 500 miljarder från välfärdssystemet i Sverige, då innefattar denna summan alla bidrag som vi har.
Man beräknar att fusket med bidrag kostar någonstans mellan 4-29 miljarder ( +ränta), det är svårt att göra en exakt beräkning, men om det "bara" är 4 miljarder så är det ofantliga summor. Var krona som betalas ut felaktigt gör att den som verkligen behöver blir utan.
Riksrevisionen har räknat på kostnaden för att upptäcka bidragsbrott och konstaterar att det betalar sig flera gånger om.
Sen är det viktigt att skilja på felaktiga utbetalningar och rent fusk. Enligt undersökningar som gjorts så är en tredjedel av felutbetalningarna rent fusk och bidragsbrott. En tredjedel är fel som begåtts från den som gör uträkningen/utbetalningen och den sista tredjedelen är den enskilde som omedvetet uppgivit fel uppgifter!
Det är viktigt att vi alla hjälps åt att stoppa fusket på olika plan och slår larm om vi misstänker felaktigheter.

På lördag ska Axel ha sitt barnkalas ( vi har dragit på detta eftersom det var sportlov förra veckan och många var bortresta), de senaste åren har vi haft det i simhallen men nu har han valt bowlinghallen. Det är ganska skönt att slippa ha kalaset hemma, man slipper både förberedelser och städning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar