torsdag 25 mars 2010

Vårdkedjor och tältpinnar

Landstingsalliansen är på resa i Stockholm i två dagar, igår var de på besök här i riksdagen. Det känns väldigt inspirerande att träffa dem och prata vårdfrågor inför den kommande mandatperioden. Landstinget i Jönköpings län är ett välskött landsting och är ganska bra på tillgänglighet - men allt kan bli bättre. Ju snabbare en individ kan få sin behandling/operation och vara tillbaka till arbetslivet - desto mera sparar vi på mänskligt lidande och samhällets pengar. För att detta ska fungera är det viktigt med ett gott samarbete mellan alla inblandade parter. Det hjälper inte med en väl fungerande rehabiliteringskedja om inte sjukvårdens inte kan ge behandling i tid.
Själv gjorde jag en laseroperation av mina ögon i veckan, på en privat klinik. Från att jag kontaktade dem första gången till genomförd operation tog det fem veckor (och då hade jag själv flyttat fram operationen i två veckor). Jag tror att landstinget har en del att lära av de privata aktörerna så att de får en snabbare vårdkedja.
Axel är på besök hos mig i Stockholm. I morse satt han och klappade mig på ryggen och kände min ryggrad. Då sa han; Skelettet behövs för att kroppen ska vara upprätt - precis som pinnarna behövs i tältet. Ibland blir jag helt stum över hans funderingar - vad kommer de ifrån?

torsdag 18 mars 2010

Tvångomhändertagande av gravida missbrukare!?

Har varit på seminarium om "tvångsvård av gravida missbrukare", detta är en intressant fråga som inte är enkel. Rent spontant så tycker jag att det är en självklarhet att man ska kunna tvångsomhänderta dem...men sen finns det också en annan sida. Risken är att de inte uppsöker mödravården för att de är rädda att bli tvångsomhändertagna. Mödravården är frivillig i Sverige (vilket inte alla är medvetna om) men man räknar med att 99,5 % väljer att gå dit. Dessa besök är viktiga för att få igång motiverande samtal med den missbrukande kvinnan (och även de som är i ett "riskbruk"). Men tvångsomhändertagande ska bara vara en sista utväg för att skydda barnet och kvinnan. Många kvinnor som blivit drogfria efter en graviditet vittnar om den ångest de har för vad de utsatt sitt barn för under graviditeten. Därför tror jag det är viktigt att stödja och hjälpa dem och som absolut sista utväg kunna tvångsomhänderta dem.
Sedan finns ett annan problematik med informationen till gravida. Kvinnorna får långa listor där det står vilka fiskar som ska undvikas (fast det är också nyttigt och viktigt att äta fisk, att rått kött/fisk är farligt, ej genomstekt kött ska undvikas, alkohol ska inte förtäras...etc Eftersom det blir så många förbud och pekpinnar så tror jag inte man tar informationen på så stort allvar och anser att man kan fuska lite vilket gör att det slinker ner både ett och två glas vin...! Man ska nog börja fundera på om man inte ska se över "förbudslistan" och lägga mer krut på det som verkligen ska undvikas dvs alkoholbruk och narkotikabruk!

onsdag 17 mars 2010

Socialtjästlagen och boende

Hörde just på lokalradion (har alltid den på via Webbradion när jag är i Sthlm) att Socialstyrelsen kritiserat Vetlanda kommun för att de inte gjort tillräckligt i vissa ärenden - igen! Nu tillhör jag dem som inte alltid tror allt som jag hör och läser från media så jag kan inte uttala mig i de enskilda fallen. Problemet för kommunen är också att de har tystnadsplikt (jag menar inte att tystnadsplikten i sig är dålig men den är ett hinder i kontakt med media) vilket gör att de inte kan bemöta kritiken utåt. Men om det nu är så att flertalet personer inte fått den hjälp och det stöd som de har rätt till så är det illa. Socialtjänstlagen finns för att de som är utsatta i samhället, på grund av olika skäl, ska kunna få hjälp att leva ett så normalt liv som möjligt. Socialtjänstlagen arbetar med barn som far illa, vuxna med sociala problem, funktionshinder, sjukdomar, missbruk, ekonomiska problem, äldre som är i behov av stöd och hjälp etc. I ett socialliberalt samhälle är detta en viktig del som inte får haverera
Idag har jag och Peter (min man) varit och tittat på min nya lägenhet , en liten tvåa på Söder. När jag ser denna lägenhet så inser jag hur bortskämda vi är "ute i landet" med bostäder, både vad det gäller storlek och kostnad. Men för att vara en övernattningslägenhet i Stockholm så kommer den att fylla sin funktion med råge. Känns väldigt skönt att kunna lämna jobbet på kvällen och gå hem till en riktig bostad. Det kommer också att bli mycket enklare att ha familjen på besök. Sist Axel var här så sa han; det är som att bo på hotell när man är hos dig mamma...fast mycket mindre!

söndag 14 mars 2010

Årets riksmöte avslutat

Jag är precis hemkommen från riksmötet som detta år (och ett flertal år tidigare) varit i Västerås. Vad är ett riksmöte? Ja, det är en konferens där aktiva Folkpartister (på alla nivåer) träffas, får inspiration, umgås, lyssnar på seminarium, festar loss och lär sig nya saker (och en del gammalt...). Det är enda tillfället på året då vi samlas på ett ställe och det är väldigt givande och särskild roligt att träffa "kollegor" från andra delar av landet att dela erfarenheter med. Jag har ju förmånen att få syssla med politik på heltid men de flesta politiker är sk "fritidspolitiker". Detta innebär att de har några timmar per vecka som de utför sina politiska uppdrag samtidigt som de har ett "vanligt" arbete. Det mesta politiska arbetet ute i kommunerna utförs på fritiden och i vissa fall på dagtid (då har man rätt att få tjänstledigt från sitt ordinarie arbete). Ofta är man i Folkpartiet ensam om, just i en kommun, att sitta i tex barn- och utbildningsnämnden. För dessa fritidspolitiker är det extra viktigt att ha denna helg då man får träffa "likasinnade". I år märktes det tydligt att det är valår och vi har "peppat" varandra inför valet. Vi var totalt ca 950 Folkpartister vilket bör vara rekord för ett riksmöte - helt otroligt stimulerande
Nu ska jag mysa med min man i soffan och äta middag som han just lagar till oss (ja vi äter i tv-soffan...). Axel är i fjällen med sin pappa denna så det är väldigt lugnt och tyst här hemma.
I morgon ska jag till en klass som läser samhällskunskap på vuxenutbildningen i Jönköping och tala om mitt uppdrag som riksdagspolitiker och vad det innebär. Det är alltid stimulerande att få prata om uppdraget och vikten av demokrati. Jag önskar att fler skulle be mig komma och tala om detta för det är verkligen stimulerande.

torsdag 11 mars 2010

Vårdval och lägenhetsbyte

Vårdvalet kommer att träda i kraft den 1:e juni i Jönköpings län. I fredags presenterades hur invånarna i Jönköpings län hade valt vårdcentral. 22% procent hade valt en privat vårdcentral och 78% landstingets vårdcentraler. Kritik riktas mot dessa siffror och oppositionen hävdar att det inte är något val om man fått en vårdcentral tilldelad. Men det anser jag att det är - man har då gjort valet att godkänna den förtrycka vårdcentralen, ett ickeval är också ett val. Samtidigt så tycker jag att personalen på landstingets vårdcentraler ska sträca på sig och ta till sig att de ger en bra vård som de flesta är nöjda med. det kommer att bli intressant att se hur utfallet av vårdvalet kommer att bli om ett antal år...ser fram emot detta.
Sedan jag kom in i riksdagen har jag bott i ett minimalt rum på 6:e våningen i riksdagshuset. Visserligen så arbetar jag mesta tiden som jag tillbringar här i Stockholm men det är ändå skönt att ha möjlighet att kunna laga lite mat och bjuda hem gäster på kvällarna. När familjen har varit på besök har det varit outhärdligt. Nu har jag fått besked om att en riksdagslägenhet (riksdagen har ett antal lägenheter "på sta´n) är ledig from 1/4. Jag kommer att få en lägenhet på söder vilket känns bra. Då kommer jag också att tvingas gå ut för att komma hem, vilket är positivt, eftersom jag i dagsläge får ett minimium av friskluft.
Till helgen har Folkpartiet sitt årliga riksmöte. Då träffas flertalet av Folkpartiets politiker, på alla nivåer, under två dagar. Det är föreläsningar och trvlig samvaro som gäller - ser med glädje fram emot detta.

onsdag 3 mars 2010

Rut, Rot, Rit o Ras

Snön rasar från taket och det känns som om det kan bli vår i år också (trots 15 minus i natt), men takdroppet på da´n gör att jag tror på våren. Vi (nu ljög jag, det ska vara Peter) har skottat taket på huset vid två tillfällen men nu hoppas jag vi (Peter) slipper göra det mer i år. Det känns inte bra när vi (Peter) är på taket!!Axel undrar när "dendär" våren kommer och var den är nu? Även om han älskar att åka pulka och skidor så börjar han känna en viss mättnad av dessa snöaktiviteter!

Igår gick de rödgröna ut och deklarerade att de kommer att ta bort Rut-avdraget om de vinner valet. Motiveringen var att det bara gynnar de rika....! Samtidigt kom uppgifterna om att det är låg och medelinkomsttagarna som har utnyttjat Rut-avdraget mest. Så deras motivering håller inte. Många barnfamiljer har fått möjlighet till avlastning i hemmet pga avdraget och flertalet pensionärer har nyttjat städhjälp, oftast är detta billigare än hemtjänst och de kan själva bestämma vad de ska ha hjälp med. De med höga inkomster har möjlighet till dessa tjänster även utan avdrag! Vi har regelbunden städhjälp, vilket underlättar enormt i vår vardag. Ofta använder man (åtminstones i vår familj) helgerna till att städa. nu kan vi istället umgås och göra något roligt tillsammans. (Tack Inger för att du underlättar vår vardag - du gör en fantastisk insats).
11000 personer har fått jobb pga införandet av Rut-avdraget. Flertalet av dessa är personer som skulle ha svårt att ta sig in på arbetsmarknaden men har nu fått en möjlighet. Jag talade med en invandrarkvinna som var väldigt glad för att fått ett arbete och möjlighet att kunna försörja sig själv och sina barn. Den satsning som staten gjort ekonomiskt i denna reform har gett betydligt mer tillbaka.
Alliansen är överrens om att både Rut och Rotavdraget är en succé och kommer att behålla detta vid en borgerlig seger i valet. Folkpartiet vill också ha ytterligare avdrag för barnfamiljer och äldre som nyttjar Rut, vi föreslår 75% reduktion på den totala kostnaden. Vi tittar också på möjligheten att få göra avdrag för IT-tjänster - ett Rit-avdrag!
Vårsolen skiner in genom fönstret och jag ser att fönstren behöver putsas - vilken tur att Rut-avdraget finns!!!