torsdag 18 mars 2010

Tvångomhändertagande av gravida missbrukare!?

Har varit på seminarium om "tvångsvård av gravida missbrukare", detta är en intressant fråga som inte är enkel. Rent spontant så tycker jag att det är en självklarhet att man ska kunna tvångsomhänderta dem...men sen finns det också en annan sida. Risken är att de inte uppsöker mödravården för att de är rädda att bli tvångsomhändertagna. Mödravården är frivillig i Sverige (vilket inte alla är medvetna om) men man räknar med att 99,5 % väljer att gå dit. Dessa besök är viktiga för att få igång motiverande samtal med den missbrukande kvinnan (och även de som är i ett "riskbruk"). Men tvångsomhändertagande ska bara vara en sista utväg för att skydda barnet och kvinnan. Många kvinnor som blivit drogfria efter en graviditet vittnar om den ångest de har för vad de utsatt sitt barn för under graviditeten. Därför tror jag det är viktigt att stödja och hjälpa dem och som absolut sista utväg kunna tvångsomhänderta dem.
Sedan finns ett annan problematik med informationen till gravida. Kvinnorna får långa listor där det står vilka fiskar som ska undvikas (fast det är också nyttigt och viktigt att äta fisk, att rått kött/fisk är farligt, ej genomstekt kött ska undvikas, alkohol ska inte förtäras...etc Eftersom det blir så många förbud och pekpinnar så tror jag inte man tar informationen på så stort allvar och anser att man kan fuska lite vilket gör att det slinker ner både ett och två glas vin...! Man ska nog börja fundera på om man inte ska se över "förbudslistan" och lägga mer krut på det som verkligen ska undvikas dvs alkoholbruk och narkotikabruk!

2 kommentarer:

  1. Jag tror att mycket av det de säger är farligt inte alls är det. Nu är såklart droger och alkohol ett absolut NEJ under en graviditet! Undrar dock om vissa fiskar, ost osv kan göra skada? Jag menar, hur gjorde de förr i tiden? Då fick man ju helt enkelt äta det man hade. Tycker det borde gå ut kampanjer med information om vad som kan hända ett foster om detta blir utsatt för alkohol och droger, även vad som händer när mamman väljer att röka under en graviditet.

    SvaraRadera
  2. Precis som du skriver så tror jag det är viktigt att "gradera" farligheter. Det är säkert inte nyttigt att äta mängder av fisk när det finns halter av kvicksilver i den. men att skrämma upp blivande mammor så att de får ångest pga av att de ätit östersjöfisk vid ett tillfälle - det tycker jag är vansinne.
    Däremot är det ju viktigt att lägga fokus på det som verkligen är farligt - alkohol och droger. Hoppas verkligen att det blir en bättre avvägning mellan alla dessa "farligheter".

    SvaraRadera