torsdag 26 april 2012

Kan inte beskrivas, måste upplevas!

Ibland är man med om saker som man inte vet hur man ska beskriva, i tisdags var en sådan kväll. en av mina kollegor hörde av sig och undrade om jag ville följa med på bio, och inte vilken bio som helst, det var Sound of music (orginalfilmen) med singalong!
detta innebar att vi skulle sjunga med i sångerna, dansa när de dansade och vara aktiva under hela filmen. Vi blev uppmanade att skrika vissa förutbestämda saker när vissa personer dök upp på skärmen (tex bua när nazisterna visade sig) och vifta med olika saker som vi fått i en en liten plastkasse. Det var en sådan upplevelse som inte går att beskriva, den måste upplevas!!
Jag kan inte sångerna och jag är inte speciellt bra på att sjunga men det gjorde inte ett dugg, jag hade väldigt roligt ändå. Mitt i filmen var det paus och tävling. Man hade möjlighet att komma utklädd som en av karaktärena i filmen, i pausen korades den som hade den bästa kostymen!Om ni har möjlighet så tycker jag ni ska gå på denna något udda tillställning. Nästa, och sista gången, är onsdagen den 30 maj.  Gå in på www.singalonga.net/sweden så kan du läsa om denna udda filmvisning!

torsdag 19 april 2012

"I nöd och lust till kommunen skiljer oss åt"

Äntligen så blir det lag på att äldre par har rätt att få bo tillsammans på äldreboende (även om bara en är i behov av boendet). Jag tycker att det är lite pinsamt att vi ska behöva lagstifta om detta - det är väl självklart att det ska vara så. I ett flertal kommuner finns redan denna möjlighet och erfarenheten därifrån är att det inte är någon kostnad att tala om. Den partnern som är "medföljande" till äldreboendet blir snarare en tillgång i boendet och kan vara behjälplig med småsysslor. Ingen av oss har ju lovat att "leva tillsammans i nöd och lust tills kommunen skiljer oss åt"! Självklart så är detta en möjlighet för de som önskar, ingen kommer att tvingas flytta med till äldreboendet mot sin vilja.
Igår klubbade vi också igenom möjligheten till att få ta sig ett glas vin eller öl till maten i äldreboendet, detta är ju också så självklart att det är konstigt att det inte skett tidigare.

Snart har vi veckans sista votering sen ska jag, som alltid på torsdagar, ta tåget hemåt. I morgon så ska jag byta upp mig!! Sedan några år tillbaka är jag husvagnsägare (jag skriver jag och inte vi med flit, Peter är inte riktigt till freds med att höra att han är husvagnsägare). Men nu har vi bestämt oss för att byta upp oss till en större sk barnkammarvagn, då får Axel ett eget litet rum och han kan ha med sig en övernattande kompis utan problem med sängplatser.

tisdag 17 april 2012

Game over!

I måndags så var jag på ett mycket givande studiebesök på Game over. Detta är ett behandlingshem som jobbar med spelmissbruk i olika former. När de startade sin verksamhet för tio år sedan så var de inriktade på klienter som spelade bort sina pengar. Idag finns denna kategori fortfarande kvar men det har blivit fler och fler som har fastnat i ett dataspelsmissbruk. De är oftast i 20-25 årsåldern och spelandet har pågått i flera år innan de får hjälp. Då har de oftast hamnat i en situation där de inte har några sociala kontakter och kan inte sköta studier eller jobb. De lägger nästan all vaken tid på dataspel och har inget riktigt liv.
Game over har de också samtalsgrupper som riktar sig till tonåringar och deras föräldrar för att ha möjlighet att ändra deras spelbeteende.
I Linköpings kommun så har man inställningen att spelmissbruk är att jämställas med annat missbruk och de har samma rätt till behandling som de som missbrukar droger och alkohol. Tyvärr så finns inte denna inställning i alla kommuner och kunskapen om spelmissbruk är väldigt dålig.
Jag fick möjlighet att tala med några av klienterna som var på behandling. De hade önskemål om mindre reklam för spel och en begränsning på spelautomater till en viss summa per månad.
För mig var detta ett väldigt givande besök och jag lärde mig mycket. Nu ska jag ta med mig denna kunskap i mitt riksdagsarbete.

torsdag 12 april 2012

Sociala avgifter

Nu är vi i full gång i riksdagen efter påskuppehållet. Det är ganska skönt med vardag, utan den skulle man inte uppskatta ledighet!
Igår var jag uppe i debatt om sociala avgifter. Att arbetsgivaravgiften är en stor kostnad för företagen vet vi alla. Ofta hör man diskussionen om att dessa ska sänkas. Om man sänker arbetsgivareavgiften med 1% , rakt över, så ger det knappt en hundralapp per anställd och månad. För staten ger det en minskad inkomst på 7-10 miljarder. Tyvärr så kostar det betydligt mer än det smakar.
Även företagarna har insett detta och anser att det finns andra förändringar som ger bättre fördelar för företagarna. Vi har halverat arbetsgivaravgiften för de som anställer ungdomar. Våra motståndare säger att det inte har gett så många jobb, jag anse att det är omöjligt att uttala sig om det verkligen är så.
När jag var barn och var sjuk sa min mamma alltid att jag skulle ta en Alvedon ( hon är sjuksköterska och Alvedon var lösningen på det mesta ;-)). Det slutade alltid med att jag sa att den inte hjälpte. Då svarade mamma att jag inte visste hur ont jag skulle haft om jag inte tagit den...!
Jag tror att det är samma sak med ungdomssatsningen, vi vet inte hur det hade sett ut om vi inte hade halverat arbetsgivaravgiften. Vi ska också vara medvetna om att vi haft två lågkonjunkturer efter varandra som troligen skulle påverkat arbetslösheten ytterligare om vi inte had gjort denna satsning. Men detta får vi aldrig veta!

lördag 7 april 2012

Prag

Peter och jag tillbringar påskhelgen i Prag, Tjeckiens huvudstad. Jag har varit hör en gång tidigare och det var när jag tågluffade 1990, det har hänt en hel del sedan dess. Men de gamla husen är lika vackra och imponerande. Ibland så gnäller vi hemma över att det finns så många regler och lagar kring hur vi får bygga, efter att ha gått runt här i två dagar inser man att det kanske inte är så dumt med vissa restriktioner! De gamla fina byggnaderna, bl.a. Kyrkor och rådhuset är knappt möjliga att se då det har byggts nya byggnader så nära inpå att vyn blir helt förstörd. Då det gäller förvaltning på husen så finns alla kulörer representerande, ganska charmigt men jag tror att man hade tröttnat i längden.
Något som jag märker stor skillnad på sedan jag var här sist är att de flesta numera pratar Emgelska. 1990 var det bara på hotellen som man gjorde detta, Tyskan var då betydligt mer gångbar, särskilt hos de äldre ( Tjeckien har ju en gång tillhört Tyskland).
Trots att de varit självständiga i många år så ser man fortfarande att de är präglade av Ryssarna. Men i det stora hela så är de nu som vilken storstad som helst i Europa.
Vi pratademed Axel igår, han ville att vi skulle köpa en souvenir ( ja, han använde det ordet) till honom. Han älskar allt som glittrar vilket gör det enkelt för oss då det finns hur mycket kristall som helst att välja mellan.

torsdag 5 april 2012

Glad Påsk

Äntligen påsk, vad jag har längtat. Jag gillar Påsken, det är inte så många måsten utan man kan göra vad man vill och bara njuta av ledigheten. Peter och jag ska åka till Prag över helgen och bara njuta av ledigheten och få vara tillsammans i några dagar. Jag kom på att det är vår första resa utan Axel sedan vi var på bröllopsresa för tre år sedan. Men jag vet hur det kommer att bli, när jag är iväg så kommer jag att längta efter Axel och hela tiden säga; detta hade Axel gillat! Men nu är det som det är och det gäller att njuta av vuxentiden också!
Jag önskar er alla en riktigt skön påsk oavsett hur ni firar den!