måndag 28 juni 2010

Resande cirkus

De sista veckorna har varit väldigt hektiska men samtidigt mycket roliga. Det kändes nästan som "studenten" de sista veckorna i riksdagen. Allvar blandades med fest. I korridorerna hörde man många funderingar kring vad som skulle hända efter den 19:e september. En del sitter på "säkra mandat" men många med mig har betydligt mer osäkra mandat. Det hjälper inte att grubbla för mycket, det gäller att göra det bästa i valrörelsen och sedan får väljarna bestämma Ibland så blir jag lite trött på hela cirkusen kring valrörelsen. Egentligen så är det ju viktigare vad partiet/ledamoten har åstadkommit de senaste fyra åren och att de är trovärdiga. Men så fungerar inte en valrörelse - så nu är det snart dags att slänga sig in i denna resande cirkus. Samtidigt måste jag erkänna att det är roligt, majoriteten av Sveriges befolkning blir engagerade i mitt stora intresse i några veckor!
På fredag så åker jag till Almedalsveckan för första gången, det ska bli väldigt spännande. Jag tar med husvagnen (det är nästan omöjligt att få tag i boende i Visby denna veckan, och lyckas man så är det hutlösa priser) och familjen, förhoppningsvis så hinner jag umgås med dem mellan seminarie och föreläsningar.
Axel tycker att det ska bli väldigt spännande att åka färja och få bo i husvagn - tänk om man vore så lättroad!

torsdag 17 juni 2010

Sol, vind och vatten

Idag har jag lyssnat till låten Sol, vind och vatten hela dagen. Utanför mitt kontorsfönster sitter en grupp med skyltar "atomkraft - nej tack" och spelar denna låt om och om igen. Anledningen till detta är att vi idag ska rösta om framtidens elförsörjning. Vi kommer att rösta på en möjlighet att kunna ersätta gamla reaktorer med nya. I dagsläge så har vi inget annat miljövänligt alternativ. Självklart så måste vi samtidigt satsa på förnyelsebar energi och forska kring detta. Men i nuläge så kan vi inte stänga ner våra kärnkraftverk. Jag tror inte någon är beredd att betala de el-priser som skulle uppstå om vi lägger ner någon av nuvarande reaktorer.
För att Sveriges tillverkningsindustri ska kunna fortsätta och ha någon möjlighet till en stabil energiförsörjning så är detta nödvändigt.
Det känns bra att få vara med och rösta på denna viktiga fråga som kommer att bli historisk.
Här i Stockholm så känns det att sommaren närmar sig och alla vill avsluta vad de håller på med. Avslutningsfester i olika grupper duggar också tätt.
I helgen kommer Peter och Axel upp till mig i Stockholm och vi ska vara med och njuta av "bröllopsstämningen". samtidigt så blir det nog en sväng till Skansen och Gröna Lund - men skvallra inte för Axel, han vet inte detta ännu.

måndag 14 juni 2010

Äldrefrågor och Kungabesök!

Idag har jag varit i Jönköping och lyssnat på Barbro Westerholm som är riksdagsledamot för Folkpartiet och har tidigare arbetat som läkare. Hon arbetar med "äldrefrågor". Ganska intressant att definiera en politisk fråga utifrån ålder - jag har aldrig hört någon tala om "medelåldersfrågor"!!! Och det är väl det som är problemet - äldre är inte en homogen grupp. En 65-åring har inte så mycket gemensamt med en 90-åring. Det är som att jämföra en nyfödd och en 25-åring och säga att de har samma behov - ingen skulle komma på tanken.
"Äldre" är individer med samma individuella önskemål, erfarenheter och intressen som de som är under 65 år. Det finns betydligt viktigare faktorer som gör att vi tillhör en viss grupp än ålder.
Jag måste tillägga att det inte är Barbro som myntat uttrycket "äldrefrågor" utan det är ett vedertaget uttryck!
Idag har jag varit på inskolningssamtal med Axel i skolan, det är då man inser att tiden går och att även man själv åldras. Axel är 6,5 år och ska börja förskoleklass till hösten, vart tog småbarnsåren vägen? Det känns som om det var igår som han var en bebis. Men var ålder har ju sin charm! Det är riktigt häftigt att ha en lillgammal kille att diskutera livet med! Idag informerade han mig om att kungen i Sverige inte bestämmer utan bara tar emot folk från andra länder som kommer på besök....så kan man ju också uttrycka det!

lördag 12 juni 2010

Syrensaft

Denna veckan har jag till största delen arbetat hemifrån, har bara varit i Stockholm över dagen i fredags. Jag har blandat "datorjobb" med "hemarbete" den gångna veckan. Det är ju tyvärr så att även min tvätthög växer, kylskåpet behöver rensas och blommor planteras. Samtidigt så tycker jag om dessa sysslor, det är omväxling att jobba med "kroppen" till skillnad från alla möten och "inläsningar" som jag annars har fullt upp med.
Idag såg jag att Syrenerna höll på att blomma över och då blev det bråttom...! Varje år brukar jag göra saft på syrener och insåg att det var hög tid. När jag skrev om det på Facebook fick jag förfrågningar om receptet så det kommer här. Det måste vara lila "bonnasyrener" och ingen förädlad sort. Tyvärr så är hållbarheten ganska kort så jag föreslår att man tillsätter någon form an konserveringsmedel (tes Atamon) eller fryser in i plastburkar.

40 klasar syrener (jag brukar ta fler...)
2 kg socker
60 g citronsyra
3-5 citroner (beroende på storlek)
2,5 liter vatten

Plocka o skaka av blomklasarna.
Tvätta o skär citronerna i skivor.
Blanda blommor, citronskivor, citronsyra och socker i en stor bunke eller gryta
Koka upp vattnet och häll det över de andra ingredienserna, låt stå i tre dygn, rör om någon gång ibland.
Se´n är det bara att sila saften och hälla upp på flaskor.

Den är väldigt god iskall en varm dag!
Medans jag har skrivit detta så har Axel förberett allt så nu ska jag bara hälla över det kokande vattnet. Där går min gräns för vad en 6-åring får hjälpa till med i köket.

söndag 6 juni 2010

Svenska flaggan i topp!

Idag är det Svenska flaggans dag och Sveriges nationaldag. Vi Svenskar är ju väldigt dåliga på att fira denna dag - jämfört med vårt grannland Norge så är vårt firande nästan ett skämt!
Tyvärr så vill vissa odemokratiska föreningar sammankopplas med vår Svenska flagga och göra den till sin symbol. Det kan vi inte tillåta. Den Svenska flaggan tillhör alla invånare i Sverige och vi ska vara stolta över att hissa vår flagga - symbolen för vårt land. Sverige är en demokrati som vis ska vara tacksamma för - vi tar det så förgivet att vi inte alltid inser vilken förmån det är att få leva i ett fritt land.
Själv har jag fått förfrågan om att få tala på Ydregården i Österbymo idag. Med stolthet tackade jag ja till detta. Så i eftermiddag ska jag med stolthet tala om vårt land och vår flagga.
Finns det något Svenskare än vår Svenska flagga mot en blå himmel?!

onsdag 2 juni 2010

Sommaren närmar sig

Just nu är det en väldigt intensiv period för alla riksdagsledamöter. i vanliga fall är det fullt upp vid "terminsslut" men nu märks det att även mandatperioden snart är slut. Fullt med debatter i kammaren, dubbelt så mycket voteringar mot annars och avslutningar på alla möjliga och omöjliga ställen. till detta kommer att man ska vara med på teminsavslutningar, studentuppvaktningar, konfirmationer, födelsedagar (varför fyller alla i maj och juni?) och grillfester. samtidigt så är det väldigt roligt men jag tror att det är viktigt att ta sig tid till att "bara vara" och umgås med släkt och vänner utan en massa krav. Jag tror att de flesta av oss ser fram emot sommaren och den hägrande semestern. I början av juli åker jag till Gotland och Almedalsveckan, jag har aldrig varit där förut så det ska bli väldigt intressant. Sedan kommer jag att unna mig några veckors semester innan valrörelsen drar igång på riktigt. vi politiker älskar valrörelser - tänk er att hela Svenska folket, under en kort tid, är intresserad av just ert jobb. det är inte alla som får vara med om det. Men en sak har jag lärt mig genom åren - veckan efter valet ska man ha semester och sova ikapp - det är man värd!