fredag 24 januari 2014

Rätt vård vid rätt tillfälle!

Idag har jag varit på studiebesök tillsammans med vår gruppledare i landstinget, Lena Skaring Thorsen. Hon är ansvarig för primärvården i landstinget och besöker nu olika vårdcentraler runt om i länet och idag passade jag på att följa med henne. Vi började i lilla Mariannelund som leder när det gäller att göra hälsosamtal. Landstinget erbjuder alla 40- 50- och 60-åringar, genom vårdcentralerna, att få göra ett hälsosamtal med en del hälsoundersökningar. I Marriannelund är det mer än 60% av de erbjudna invånarna som kommer på hälsosamtalet. Det är viktigt att jobba förebyggande och jag är säker på att de stoppar/lindrar många sjukdomar genom att hotta dem itid.
Efter lunch var vi på Eksjö vårdcentral som är den enda som finns i Eksjö ( i närliggande Nässjö, Vetlanda, Tranås finns det flera olika aktörer). Men de är trångbodda och är i behov av nya lokaler då de inte längre får plats med all verksamhet i nuvarande byggnad.
Vi talade en del om den nya sjukvårdsrådgivningen 1177 som har startat i länet, jourcentralen ( som är dit man vänder sig då vårdcentralen är stängd) har fått betydligt mindre samtal och många blir lugna då de får tala med en sköterska i telefon. I många fall räcker det med telefonrådgivningen men de hänvisar även till rätt vårdinrättning då det är aktuellt.
Nu blir det fredagsmys hos familjen Carlsson/Löfdahl, en av de få lediga helgerna ligger framför mig och det ska bli skönt att få umgås med familjen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar