torsdag 27 januari 2011

Låt oss inte glömma!

Idag är det förintelsens minnesdag! En viktig påminnelse om det som hände aldrig mer ska få hända igen. Men ibland blir jag rädd för att vi aldrig lär oss. Just nu känns det som om man har någon form av hetsjakt på vissa folkslag, tex Romer och Muslimer. Låt oss komma ihåg att vi aldrig kan anklaga en viss folkgrupp för att vara på ett visst sätt. Alla folkgrupper består av olika individer med olika förmågor och kunskaper i bagaget.
Förra året var jag med på den minnesstund som alltid hålls i riksdagen. En man som överlevt förintelse var där och berättade om sitt liv. Det är inte många kvar som personligen kan vittna om de grymheter som de utsattes för, men det är fantastiskt att få lyssna till deras vittnesbörd. Vi kommer aldrig att kunna förstå fullt ut vilka grymheter som de genomlevt - men vi är skyldiga att göra ett försök!

2 kommentarer:

  1. Homosexuella, psykiskt sjuka, politiska fångar, romer m m dödades också i lägren. Varför talar du inte om dom?

    SvaraRadera
  2. Jag har inte nämt något folkslag/grupp i mitt inlägg utan sagt att vi aldrig ska tillåtas att det upprepas, oavsett vilken grupp det handlar om!
    Jag gav exempel på två folkgrupper som jag anser är extra utsatta idag, men det var bara exempel, det finns tyvärr så många att de är omöjliga att räkna upp!
    Mitt budsakap är : Låt oss aldrig glömma!

    SvaraRadera