tisdag 29 september 2009

Funderingar kring motioner och döden

Vissa saker har jag (tyvärr) en förmåga att skjuta på framtiden - bloggandet tillhör ett av dem!

De sista veckorna i mitt liv har varit intressanta, hektiska och förvirrade. Att komma ny till riksdagen mitt i en mandatperiod är inte så enkelt. Alla vet sina uppgifter och hur saker ska gå till. Själv känner jag mig som en "PRAO-elev" som får fråga om allt. Men först så måste man komma på vem man ska fråga... Men alla är hjälpsamma och sakta men säkert så kan jag börja att arbeta.Denna vecka så ska motionerna vara inlämnade. Som jag tidigare nämnt så är jag skeptisk till motionsskrivandet. Å ena sidan är det ett bra sätt att få föra fram sina idéer å andra sidan känns det som ogjort arbete då endast 0,02% bifalls. Journalisterna räknar ofta hur många motioner som varje ledamot har producerat - här premieras kvantitet framför kvalité! För var motion som skrivs så får tjänstemännen en massa arbete. Även om jag är för arbetslinjen så måste det finnas en begränsning för hur mycket jobb som vi lastar på dem. Jag hoppas att vi kan få igång en debatt om motionsskrivandets vara och icke vara. Jag tror inte detta verktyg är fel, men det används ofta på fel sätt.Hemma har vi haft sorg! Axels pappa har en hund som är 12 år, när Axel kom dit förra veckan fick han reda på att den dött. Han ringde storgråtande till mig och sa att han inte förstod hur det hade gått till. Som det pedagogiska mamma jag är bad jag honom berätta vad han inte förstod: "Pappa säger att Nisse (hunden) låg i hans knä och somnade. Se´n dog Nisse och själen åkte till himlen" Genast så funderade jag på hur man förklarar för en 5,5 åring vad en själ är. Jag hann inte ens börja förrän Axel avbröt mig igen och sa: "Själ vet jag väl vad det är - det är våra tankar och känslor...Men hur kunde Nisse bara dö när han sov?"Ibland så är vi snabba med att tro att vi förstår våra barn...utan att vi egentligen förstår alls. Jag pratade med Axels pappa och sa att han nog måste informera Axel om sprutan som Nisse fått - han hade (av förklarliga själ) uteslutit den detaljen i historien för att skona Axel. Problemet blev i stället att han blev rädd för att somna - man kan ju dö då....

onsdag 2 september 2009

Hyrläkare

Debatten kring de sk "hyrläkarna" har tagit fart efter Uppdrag gransknings program förra veckan (del 2 sänds i kväll).
Alla har rätt till en kontinuerlig läkarkontakt och detta går inte att uppnå med hyrläkare. Tyvärr så har det på vissa håll varit svårt att rekrytera läkare till vissa tjänster och då har detta varit den sista utvägen. Om man väljer mellan en obesatt tjänst och hyrläkare så är självklart hyrläkare att föredra.
Om man tillhör den patientgruppen som söker läkare ytterst sällan så är detta inget problem. Men för våra äldre, funktionshindrade och kroniker så kan det bli förödande. Risken är stor att ingen uppföljning görs och att man får mediciner som inte passar ihop med tidigare läkemedel.

Det är glädjande att det satsa på ytterligare studieplatser för läkare(15 nya platser i Uppsala och lika många i Linköping nästa år), sedan 2006 har har platserna byggts ut med 26%.
Detta är ett långsiktigt arbete som inte ger utdelning förrän om flera år, men det känns betryggande att man har uppmärksammat bristen och lagt resurser här som ger resultat i framtiden.

I Jönköpings läns landsting så arbetar man nu med vårdvalets införande. Min förhoppning är att detta kommer att leda till att flertalet av hyrläkarna kommer att etablera sig som fasta läkare. Vårdvalet tillför också mer makt till patienterna. Om deras vårdcentral inte kan uppfylla kontinuiteten och en fast läkarkontakt har patienten möjlighet att byta vårdcentral.

Axel undrar vad mitt lag heter (ordet parti förstår han inte - han kallar det för lag). Då jag berättar att det heter Folkpartiet så tänker han en stund för att sedan säga; "Så det är folk i ert parti då"?!

tisdag 1 september 2009

Motionsfunderingar

Sitter och läser tidigare motioner för att få inspiration och idéer till nya - om du har någon fundering så mottages den tacksamt!

Ibland funderar jag på om det inte är dags att förändra arbetet med motionsskrivande - det är bara 0,2% som bifalls!

Frågan är varför alla 349 riksdagsledamöter lägger ner så mycket möda och arbete på något som ger så lite i utdelning - hade vi inte kunnat lägga det arbetet på något som ger mera....?!Men nu är det bestämt att det är så arbetet ska gå till - så det är bara att rätta sig i ledet och skriva!!I kväll ska jag träffa "valmanifestsgruppen" i Jönköpings län för att starta arbetet inför valet. Helt otroligt vad fyra år går fort - det känns som om det var igår vi höll på med detta...!Axel är inne i "lilla Tonåren" och är riktigt sexårstrotsig - han anser att allt jag gör och allt jag säger är fel och jag förstår ingenting!!!

För ett tag sedan skrek han; det är bara för att du är "kungens president" som du tror att du bestämmer över mig!!! Det är inte lätt att hålla ordning på politiken och vad som är vad, men jag förklarade att jag bestämmer för att jag är hans mamma och ingeting annat....!