onsdag 2 september 2009

Hyrläkare

Debatten kring de sk "hyrläkarna" har tagit fart efter Uppdrag gransknings program förra veckan (del 2 sänds i kväll).
Alla har rätt till en kontinuerlig läkarkontakt och detta går inte att uppnå med hyrläkare. Tyvärr så har det på vissa håll varit svårt att rekrytera läkare till vissa tjänster och då har detta varit den sista utvägen. Om man väljer mellan en obesatt tjänst och hyrläkare så är självklart hyrläkare att föredra.
Om man tillhör den patientgruppen som söker läkare ytterst sällan så är detta inget problem. Men för våra äldre, funktionshindrade och kroniker så kan det bli förödande. Risken är stor att ingen uppföljning görs och att man får mediciner som inte passar ihop med tidigare läkemedel.

Det är glädjande att det satsa på ytterligare studieplatser för läkare(15 nya platser i Uppsala och lika många i Linköping nästa år), sedan 2006 har har platserna byggts ut med 26%.
Detta är ett långsiktigt arbete som inte ger utdelning förrän om flera år, men det känns betryggande att man har uppmärksammat bristen och lagt resurser här som ger resultat i framtiden.

I Jönköpings läns landsting så arbetar man nu med vårdvalets införande. Min förhoppning är att detta kommer att leda till att flertalet av hyrläkarna kommer att etablera sig som fasta läkare. Vårdvalet tillför också mer makt till patienterna. Om deras vårdcentral inte kan uppfylla kontinuiteten och en fast läkarkontakt har patienten möjlighet att byta vårdcentral.

Axel undrar vad mitt lag heter (ordet parti förstår han inte - han kallar det för lag). Då jag berättar att det heter Folkpartiet så tänker han en stund för att sedan säga; "Så det är folk i ert parti då"?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar