tisdag 12 juni 2012

Fler invandrare i jobb

Idag har Folkpartiet presenterat förslag på ett integrationspolitiskt program som ska syfta till att invandrare har större möjligheter till att integreras i samhället. Tyvärr så har det i snitt tagit sju år för en invandrare att komma ut på den reguljära arbetsmarknaden, det är ett misslyckande då det gäller integrationspolitiken. Om man inte kan det svenska språket och inte kommer in på arbetsmarknaden så ökar utanförskapet och kan tyvärr bli väldigt långvarigt. de förslag som presenterades idag kan du läsa här:
1. Krav på motprestation för bidrag. För den som har arbetsförmåga men är beroende av försörjningsstöd/socialbidrag ska ett aktivitetskrav införas. Kravet ska vara en obligatorisk del i kommunernas arbete för att få in människor på arbetsmarknaden.

2. Slopad ersättning för den som tackar nej till jobb. För att öka incitamenten för den nyanlände föreslås att etableringsersättningen ska tas bort eller trappas ned om den nyanlände tackar nej till ett arbete, oavsett var i landet jobbet finns.

3. Yrkespraktik för nyanlända. Det är fortfarande alldeles för få nyanlända som har en praktikplats. Alla nyanlända som bedöms behöva yrkespraktik ska få praktik.

4. Avskaffa den retroaktiva föräldrapenningen. Föräldraförsäkringen bör förändras så att det retroaktiva inslaget inte hindrar utrikes födda kvinnor från att delta i arbetsförberedande insatser och studier i svenska genom att möjligheten att ta ut föräldradagar för barn födda utomlands minskar.

5. Bättre stöd för anhöriginvandrare att komma i jobb. Även de som anhöriginvandrar bör få ta del av arbetsförberedande insatser och samhällsorientering för att snabbare komma i egen försörjning.

6. Svenska med fokus på jobb. Folkpartiet vill se ett språkkrav för medborgarskap och fokusera mer på individualiserad undervisning i svenska med fokus på jobb. Det behövs en ökad flexibilitet av SFI undervisning genom möjlighet till deltids- och kvällsstudier, samt att SFI erbjuds året om.
Vi kommer att ha ett stort behov av fler i arbete i framtiden vilket gör att vi är beroende av invandringen. Vi föder idag alldeles för få barn, i kombination med att vi blir äldre och äldre så kommer vi att ha stora problem om några år. Därför är det också viktigt att invandrarna kommer in på arbetsmarknaden snabbt. det är två stora vinster med detta, den enskilde personen mår bättre när den får arbete och hittar en plats i samhället, det blir också en samhällsvinst då vi löser födelseunderskottet med invandring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar