I fredags kväll landade jag i Stockholm efter en omtumlande resa till Grekland. Riksdagens utskott brukar göra resor ibland för att få informationsutbyte med andra länder. Denna gång valde man att resa till Athen för att titta närmare på hur Grekland behandlar sina flyktingar och tala om deras pensionssystem. för de flesta Svenskar så är Grekland förknippat med semester, sol, bad och god mat och dryck. Vi fick se en annan verklighet.
god mat och dryck fick vi men desto mindre sol o bad (fick väl lite sol på oss när vi förflyttade oss mellan olika möten).
Vi började resan med att få en föreläsning om Greklands historia, politik och ekonomi. som ni vet så har de länge varit med i EU och även EMU. Tyvärr så håller deras ekonomi på att kollapsa totalt och det krävs stora besparingar och nedskärningar för att komma på fötter igen.
Vi träffade politiker från regeringen och ifrån Athens stad. Alla var bekymrade över situationen och gjorde så gott de kunde, men det är inte lätt i ett land i ekonomisk kris.
På onsdagen så delade gruppen på sig, en del for till gränsen mot Turkiet och tittade på en flyktingförläggning där och fick tala med polisen (det är de som tar emot flyktingarna). Jag var inte med där, är ni intresserade att läsa om besöket så rekommenderar jag Ulf Nilssons blogg;
ulf-nilsson@blogspot.com
Själv åkte jag med den andra gruppen till Gamla Korinth som ligger ca 10 mil utanför Athen. Vi togs emot av en hjälporganisation från Sverige (som har sitt huvudkontor i Huskvarna) som heter Barnens Ark. Deras verksamhet bygger helt på bidrag ifrån givare i Sverige. De hade byggt ett barnhem för barn, som av en eller annan orsak, inte kunde bo hos sina föräldrar. I Grekland har man inte Socialtjänst som vi har i Sverige utan man är helt utlämnad åt att familjen hjälper till då det uppstår problem av olika slag. Det finns statliga barnhem, men enligt personalen på detta barnhem som vi besökte, så är det stora institutioner. Barnhemmet i Korinth hade plats för drygt 40 barn, de var mellan 4 och 22 år. Barnen behövde inte flytta därifrån förrän de var "flygfärdiga" och kunde stå på egna ben. Barnhemmet drivs idag av en Grekisk frivilligorganisation men troligen kommer barnens ark att ta över driften framöver.
Barnens ark jobbar också med att hjälpa Romer. Utanför Korinth finns ett Romaläger där det bor ca 850 Romer. De har bott där i flera generationer och är Grekiska medborgare men de lever utanför samhället i en "egen värld". De flesta är analfabeter och många av barnen går inte i skola. Barnens ark har lyckats att få kontakter i lägret och har nu läxläsning med barnen, "kvinnoträffar" där de bla lär sig att läsa och fotbollsträning för barnen. Tyvärr så är missbruket väldigt utbrett bland männen och det är kvinnorna som håller ihop familjen. De står nu i startgroparna för att starta upp en kvinnoförening som ska arbeta för bättre förutsättningar för Romerna. Deras "hus" har varken vatten, avlopp eller el och de lever ett mycket fattigt liv.
Det var så mycket starka intryck under denna resan så att det är svårt att smälta allt och ännu svårare att sätta ord på det!
Det kändes väldigt konstigt att komma tillbaka till hotellet på kvällen. Att bara ha tillgång till en dusch var en önskedröm för dessa kvinnor. Ibland är det bra att få perspektiv på tillvaron och vara tacksam över hur bra vi har det. Det finns mycket som kan bli bättre men även mycket som faktiskt är bra. Vi är väldigt dåliga på att se det som är bra och vara tacksamma för det
tisdag 31 maj 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Emma!
SvaraRaderaIntressant att läsa om din Greklandsresa.Ja vi har det bra här i landet.Må så gott!
gammelmoster Mirjam