onsdag 25 november 2009

Utförsäkrad eller omförsäkrad!!!

Som många av er säkert har läst så kommer det att bli nya regler för sjukskrivningar nästa år. Kritikerna (oppositionen) menar att vi utförsäkrar sjuka människor och sparkar på dem som redan ligger. Tyvärr så är det detta vi ser i media - och det är inte sant! Ingen som är sjuk kommer att utförsäkras ur systemet - däremot så ska de få en möjlighet att komma tillbaka på arbetsmarknaden och på så sätt slippa utanförskapet. Alla som varit i utanförskap vet hur tufft det är att inte ha något meningsfullt att göra, att inte vara behövd och sedd.
Nästa år kommer det att bli en begränsning i sjukskrivningen. Vad händer sedan? Ska vi sparka ut dessa personer utan trygghet och endast hänvisa till försörjningsstöd (socialbidrag)? Svaret är NEJ! Har man varit sjukskriven i max 915 dagar så ska man slussas vidare - det finns 4 olika alternativ:
1. Tillbaka till sin tidigare anställning.
2. Sjuk eller aktivitetsersättning.
3. Introduktion hos Arbetsförmedlingen (AF) under 3 månader.
4. Förlängd sjukskrivning om
- Man vårdas på sjukhus eller i hemmet
- Är så sjuk att man saknar verklighetsuppfattning (Psykoser etc)
- Det sker en ökad risk för allvarlig försämring av sjukdomen/skadan för att man deltar i introduktionen hos AF
Ingen kommer att lämnas utanför utan fångas upp. Introduktionen på AF kommer att individanpassas utifrån den enskildes behov. Om man efter genomgången introduktion kommer fram till att man fortfarande inte har någon arbetsförmåga kommer man att bli omförsäkrad - dvs ha rätt till ytterligare 915 sjukskrivningsdagar!
Tyvärr så framkommer detta inte alltid i massmedia men jag hoppas att jag på detta sätt har rätat ut en del frågetecken. En sak är klar - vi kommer inte att överge de sjukskrivna, snarare tvärt om!

2 kommentarer:

  1. Om detta må vi missionera

    SvaraRadera
  2. Tanken med att begränsa "deltidsstämplingen" tycker jag var bra. Tyvärr så har det blivit snett och självklart är det ju bättre att jobba en timme i veckan än inget alls. Frågan är uppe till diskussion och jag hoppas att det kommer en översyn av detta.

    SvaraRadera