söndag 26 april 2015

"Lagamatgaranti"

Under tre dagar har Folkpartister från hela landet varit samlade i Västerås för riksmöte, vi har haft seminarie, workshops och bara umgåtts. Då vi ofta är väldigt ensamma i våra kommuner/regioner så är det välbehövligt att få träffa andra och dela erfarenheter.
Igår höll Jan Björklund sitt tal och fokuserade mycket på de sociala frågorna, "det glömda Sverige" som vi ibland benämner det. Många med mig har sagt att vi måste återta ledartröjan i dessa frågor. Jag tror att inriktningen på gårdagens tal är början till detta. Förslaget om "lagamatgaranti" har mottagits på olika sätt. Tanken är att alla inom äldreomsorgen ska få välja vilken mat de vill ha serverad och inte bara stå med mössan i hand och tacka för uppmicrad mat i plastlådor. En del kritiska röster har höjts och sagt att det inte skulle fungera......varför inte? När jag var nyutbildad undersköterska och jobbade i hemtjänsten så lagade vi alltid mat till de som ville ha det. Om det fungerade då så fungerar det även idag. Självklart så kommer det att kosta en slant och det kommer att ta mer tid än att micra en matlåda men det är genomförbart! Måltiden är så mycket mer än föda, det är upplevelser, gemenskap och livsnödvändigt, och särskilt för en äldre person.
Nu ska jag snart sätta mig i bilen och åka hem till familjen. Denna helgen har min 11-årige Axel lagat mat hemma och är stolt som en tupp över att han fixat detta. Om en 11-åring kan laga mat så kan hemtjänstpersonalen det!

söndag 19 april 2015

Årsmöte X2

De senaste veckorna har det varit "årsmötestider", jag har varit på ett 15-tal men igår var jag på de två sista för detta året. Jag började med att årsmötestala och vara ordförande för DHRs årsmöte i Jönköpings län. Det var en trevligt årsmöte som var mycket enkelt att leda. Jag fick också möjlighet att tala om Folkpartiets funktionshinderpolitiken och mycket av det sammanföll med deras tankar kring detta.
Sedan åkte jag vidare till Habo där Folkpartiets länsförbund hade sitt årsmöte i Habo. Kommunföreningarna i Habo hade organiserat ett väldigt välplanerat årsmöte. Det var lite krångligare för ordförande, Anders Rickman, att hålla i klubban här men han klarade det med bravur. Jag fick förtroendet att bli ordförande för länsförbundet det kommande året och ska tillsammans med de andra i styrelsen jobba för ett liberalare Jönköpings län. Jag brukar säga att leda Liberaler är som att valla katter, i stort sett omöjligt. Vi har ofta samma mål men väldigt olika vägar hur vi ska nå dit. Men jag hoppas att vi tillsammans ska få detta att fungera och kunna se resultat 2018.

fredag 17 april 2015

Denna veckan har jag för första gången under mina sex år i riksdagen haft en PRAO-elev. Det har varit min 15-åriga syster ( det är väl bäst att tillägga att det är min halvsyster på pappas sida så behöver du inte lägga energi på att få ihop ekvationen). Det är nyttigt att ha med sig någon utomstående som ser på mitt uppdrag från en helt annan synvinkel. Jag var orolig för att hon skulle tycka det var långtråkigt då hon inte kan göra så mycket konkreta saker utan mest får vara med och lyssna. Men hon säger själv att det var intressant att få se hur vi jobbar och det som överraskade henne mest var att vi var "vanliga människor med humor" och inte "tråkiga politiker".
Eftersom jag sitter en hel del framför datorn och går på mycket möten som inte någon utomstående får vara med på så kontaktade jag riksdagens utbildningsavdelning för att få till olika studiebesök. Hon fick möjlighet att besöka riksdagsbiblioteket, få inblick i hur kammarkansliet arbetar och följa med internposten i deras arbete. Trots detta så hävdar hon att det mest intressanta bar att följa mitt arbete och det ser jag som något positivt.
Idag så ska vi besöka Svensk handel, ha lunchmöte med dem och göra ett studiebesök hos ett av deras medlemsföretag. Efter det tror jag hon kommer att vara ganska trött och i behov av att smälta alla intryck och vila ut sig inför nästa vecka.
Min vecka är inte slut ännu. I morgon ska jag medverka på DHRs årsmöte i länet innan jag fortsätter till Folkpartiets årsmöte. Jag hoppas att vi kommer att ha ett bra och konstruktivt årsmöte som lägger grunden för det fortsatta liberala arbetet i länet.