lördag 31 januari 2015

PUT, TUT och RUT!

Folkpartiet gjorde ett av sina sämsta val någonsin i höstas. Efter valet tillsatte vi en valanalysgrupp som skulle titta på orsakerna till detta. En av orsakerna var att vi inte hade svarar på väljarnas frågeställningar gällande integrationen. Då tillsattes en arbetsgrupp inom partiet ( där bla jag har ingått) som skulle komma med olika förslag till förbättringar inom detta område.
Vår grund var att Sverige skulle fortsätta att vara ett öppet land och välkomna personer som är i behov av skydd. Men vi måste också våga diskutera de utmaningar som vi står inför.
En betydande del av anhöriginvandringen är sk nyetablerade förhållande. De  hade ingen relation i sitt hemland utan har blivit tillsammans efter flykten. I dessa fall anser vi att det är rimligt att kräva att de kan försörja sig själva och sin partner innan den för komma hit. Detta handlar inte om etablerade förhållande eller barnfamiljer.
Något annat som vi tittat på är permanenta uppehållstillstånd (PUT) alternativt  tillfälliga uppehållstillstånd (TUT). Denna fråga är inte enkel men vi måste våga lyfta den. Tidigare hade vi TUT i Sverige men nu är PUT det som gäller. Vår tanke är att alla som är i behov ska få skydd här men att man får ettTUT i tre år. Om konflikten kvarstår efter tre år omvandlas det till ett PUT likaså om man får ett stadigvarande arbete.
Vi anser att arbete med en lägre ingångslön är ett sött att ta sig in på arbetsmarknaden. Därför anser vi att det är viktigt att RUT-avdraget får vara kvar då vi vet att det gett många invandrare ( och då främst kvinnor) sitt första arbete i Sverige.

När vi tagit fram dessa förslag så har de förankrats i riksdagsgruppen, på en konferens med representanter för alla länsförbund och på partistyrelsen.
När man hävdar att detta är något som hastats fram och inte förankrats inom partiet så blir jag beklämd. Jag har varit med i hela processen och vet att det inte är sant. Man får gärna ha synpunkter på våra förslag men man får hålla sig till sanningen när det gäller den interna processen.

torsdag 22 januari 2015

Schack

Nu sitter jag på tåget på väg hem från årets andra riksdagsvecka. Efter en fruktansvärd intensiv höst så känns det nu som om vi äntligen kan komma igång och jobba på riktigt. Idag har vi fått planeringen för vårens utskottsarbete och det finns en hel del att bita i. Men Socialförsäkringsutskottet börjar terminens arbete med en utskottsresa till Luleå nu på söndag. vi kommer bla att besöka migrationsdomstolen, Sunderby folkhögskola och flera intressanta projekt inom både integration- och socialförsäkringsområdet. Förutom att få med sig en massa kunskap så är det också ett ypperligt sätt att få lära känna varandra i utskottet.
I helgen så körde jag Axel till handbollsträning, han jämförde då ett handbollslag med schackpjäser, det finns olika uppgifter, man jobbar på olika sätt men alla positioner/pjäser behövs för att göra ett bra spel. Efter en hel del diskussioner så kom vi fram till att det fungerar så i hela samhället oavsett vilka konstellationer vi tillhör. Alla behövs i laget även om vi har olika roller.

fredag 16 januari 2015

Feltolkad

Idag på morgonen så blev jag intervjuad av radio Jönköping kring vårt dåliga valresultat. Jag fick frågan om Jan Björklund som partiledare,och då uttryckt mig väldigt klumpigt. Jag pratade kring folkpartiet framtid och uttryckte då att jag skulle förstå om Jan Björklund inte skulle orka fortsätta fram till nästa val då jag vet att det är ett tufft uppdrag att vara partiledare. Detta tolkades som om jag ville att han skulle avgå vilket inte är fallet. Om han däremot själv väljer att avgå så har jag förståelse för detta då han har ett av de tuffaste uppdrag som finns.
Jag har fullt förtroende för Jan Björklund och hoppas att han orkar hänga i.