söndag 17 augusti 2014

Liten blir stor!

Trots att det är valrörelse så måste vardagen också fungera. Nästa vecka börjar Axel skolan igen efter ett långt och härligt sommarlov. Han börjar fjärde klass, jag förstår inte hur fort tiden går, det var inte längesedan han började förskoleklass. Han har själv bestämt att han inte längre vill gå på fritis utan vill gå hem själv efter skolan. Vår lägenhet i Eksjö har legat i fel ände av sta´n (även om Eksjö är litet så skulle det bli en bra bit för honom att trava om vi skulle ha haft kvar vår gamla lägenhet). Så i eftermiddag har vi bytt lägenhet så nu har han bara fem minuter gångväg till skolan. Jag har en fantastisk "storfamilj" som ställer upp och hjälper till när det behövs. Så med samlade krafter så har vi lyckats flytta bohaget på två timmar. Visserligen var allt packat i kartonger sedan tidigare men jag tycker ändå det är en bedrift att flytta allt på så kort tid. Nu finns det bara några få kartonger att packa upp och lite smått och gott som ska hängas upp på väggarna sedan är det helt klart. Det känns kanonskönt att ha det gjort innan skolstart.
Ett stort TACK till er alla som hjälpte till och gjorde flytten så smidig!

fredag 15 augusti 2014

Modernisera LAS!

Nu kan det inte ha undgått någon att valet är nära förestående och att partiernas vallöften haglar ( ja, vi i FP är precis likadana)! Idag släppte Socialdemokraterna sitt vallöfte att om de får regeringsmakten så ska de ta bort undantaget I LAS ( lagen om anställningsskydd) som gör att småföretagare (med mindre än tio anställda) kan undanta två nyckelpersoner vid uppsägning. Företagare och speciellt småföretagare har det redan tufft att göra denna försämring är förödande. Jag anser att vi istället ska göra en översyn av LAS så att den blir modernare och anpassas efter dagens rådande arbetsmarknad. Oftast så är småföretagen beroende av nyckelpersoner med speciell kompetens och dessa måste kunna undantas vid uppsägning. Om LAS mjukas upp blir det gynsammare för ungdomar att få in en fot på arbetsmarknaden och samtidigt får företagen den kompetens som de efterfrågar. Samtidigt så vill jag och FP se en höjning av A-kassan under de 100 första dagarna. A-kassan bör också vara obligatorisk.

tisdag 12 augusti 2014

Valupptakt med ideella krafter!

Idag har vi valupptakt i Folkpartiet i Jönköpings län. Ett härligt gäng från hela länet är nu samlat i Jönköping för att få inspiration och utbildning inför en hektisk men rolig månad. Vi är några få som är heltidspolitiker men övriga medlemmar är fritidspolitiker som satsar sin fritid för att hjälpa till i valkampanjen - de är de riktiga hjältarna i valkampanjen. Alla dessa medlemmar, som i ur och skur, står på gator och torg eller lägger material i brevlådorna, utan dessa frivilliga krafter hade vi inte kunnat driva valkampanj. Som riksdagsledamot blir jag inbjuden till olika aktiviteter som arrangeras av Folkpartiföreningarna runt om i kommunerna i länet. För mig är det bara att ställa GPS:en på rätt plats och vara där i tid. Vad som inte syns är allt det ideella arbete som lagts ner av mina partikollegor för att dessa aktiviteter ska fungera.
Tack för allt ni gör och kommer att göra i valrörelsen, tillsammans vinner vi valet!

måndag 11 augusti 2014

Lugn och studiero i skolan!

Viken underbar sommar vi har haft med ett underbart väder! Idag är ledigheten slut för de flesta av oss efter en välbehövlig ledighet. Själv kommer jag nu att köra hårt fram till den 14/9 för att vi ska få en fortsatt Alliansregering med ett starkt Folkparti. Idag presenterades Folkpartiets valmanifest där det ligger ett stort fokus på skolan. Ibland får jag frågan om vi inte driver andra frågor än skolfrågan och självklart så gör vi det. Att vi fokuserar så mycket på skola och utbildning beror på att det är där grunden läggs för alla individers möjligheter att få ett bra liv. Vi har alla olika förmågor och alla ska känna att de får hjälp och stöd i skolan för att få de bästa förutsättningarna i livet. Lärarna är en nyckel till en bra utbildning. lärarna har gjort så gott de har kunnat utifrån de förutsättningar som de har haft. Tyvärr så har lärarna inte fått den uppskattning som de är värda. Vi har satsat på förstelärartjänster så att det är möjligt för lärarna att göra karriär och ven kunna höja sina löner. Idag har vi 14000 förstelärare men Folkpartiet vill nu satsa på ytterligare 10000 förstelärartjänster.
I den omtalade PISA-undersökningen fanns det en parameter där Svenska elever låg i topp....och det var i frånvaro. Det är inte acceptabelt att det är så mycket skolk och att eleverna inte får en lugn skolmiljö. Därför vill vi i Folkpartiet att högstadie- och gymnasieskolor ges möjligheten att införa ordningsomdömen. Vi vill också satsa mer på yrkes- och lärlingsutbildningar. Jag tror inte att alla vill bli akademiker och motsätter mig Socialdemokraternas förslag på att gymnasieskolan ska bli obligatorisk och att alla ska tvingas att läsa in högskolebehörighet (däremot ska alla som vill ha den möjligheten). Det finns många ungdomar som är väldigt duktiga på de praktiska ämnena och inte vill bli akademiker och då ska de inte heller tvingas till detta.