torsdag 24 oktober 2013

Votering!

Oj, oj, oj så rörigt det blev på dagens votering. Som en del av budgeten har vi ( alliansen) föreslagit en höjning av brytpunkten för statlig skatt. Budgeten brukar tas i sin helhet men denna gång valde den enade oppositionen att bryta ut just denna frågan. Om detta är möjligt tvistar de lärde, men det var inte det dagens blogginlägg skulle handla om.
Ibland är vi riksdagsledamöter borta från voteringarna pga sjukdom/VAB eller annat uppdrag som hör riksdagsuppdraget till. För att vara frånvarande måste man begära utkvittning ( vart parti har en eller flera kvittningspersoner som är ansvariga för att bevilja/avslå kvittning). Alliansen och de rödgröna har en uppgörelse som innebär att det ska vara lika många utkvittade från båda blocken, detta för att mandatfördelningen ska vara intakt. Vi stämmer av med varandra inför var votering, om det är ojämnt får det block som har färre utkvittade ta ut fler så att det blir jämvikt.
Idag hade båda sidorna 19 ledamöter utkvittade, dvs 38 totalt. Om allt hade gått som är brukligt i dagens votering så hade vi i Alliansen förlorat voteringen med tre röster. Men det visade sig att både V och S hade var sin riksdagsledamot frånvarande som inte var uppskrivna på kvittningslistan, ytterligare en  S missade att votera ( trots att hen var närvarande i kammaren). SD, som inte ingår i kvittningssystemet, hade också en ledamot borta. Detta gjorde att vi vann omröstningen med en rösts marginal. Ingen kan säga att inte min röst är viktig!!

tisdag 22 oktober 2013

"Upprepat tjat blir förbannat tröttsamt"

Idag kom det ett brev till mig, adresserat till Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl, Eksjö kommun (som sedan hade skickat det vidare till mig). Nedan kan du läsa vad som stod i brevet (som var skrivet på skrivmaskin);

"Upprepat tjat blir förbannat tröttsamt. Inte blir det bättre av att det är politisk propaganda från Högkvarteret i Stockholm. tror du verkligen att tidningens 83 000 läsare inspireras av ditt tjafs? Hur många läser det överhuvudtaget? Begär inte av Smålands Tidningens redaktion för Ordet fritt att det lilla utrymme där ska fyllas upp av munhuggeri från oliktänkande politiker. Låt utrymmet vara tänkt till konversation/kommunikation mellan tidningsläsare utan politisk plattform. Det är bättre, Emma, att du får något konkret uträttat i din egenskap av politiker. tiden börjar bli kort för alliansen. "Hingsten" har inte lyckats i sin regeringsställning och vi är många som ser fram till att Socialdemokraterna gör en ny entre. Oreda är det enda ni "alliansare" har ställt till med under 10 år. Jag känner inte längre igen mitt land, Sverige."

Tyvärr så fanns det ingen avsändare på detta brev så jag har ingen möjlighet att bemöta personens brev till mig, därför väljer jag att göra det här.
Jag vet inte riktigt vad personen vill uppnå med brevet. Men jag kommer inte att sluta att skicka in insändare/debattartiklar till tidningarna. Sedan är det upp till tidningen om de vill ta in det jag skriver, det är inte mitt beslut. Om tidningen inte vill ha politiska insändare så är det upp till dem att inte publicera det vi politiker skriver, oavsett partitillhörighet. Politiskt "tjafs" kommer det att bli massor av, inte minst det närmaste året då det är valår. Jag tycker det är viktigt att medborgarna/väljarna vet var vi politiker står i olika frågor. Hur ska de annars kunna välja/välja bort de partier/politiker som de vill/inte vill lägga sin röst på.I en demokrati måste alla få göra sin röst hörd, både de som väljer att stå utanför partipolitiken men även vi som valt att engagera oss i den.
Sedan kan jag fascineras av att vi (Alliansen) har ställt till oreda i 10 år då vi endast suttit i regeringsställning i sju år, minnet är nog bra men kort!! Vilken tur att vi lever i en demokrati så att denna missnöjda person har möjlighet att gå till valurnorna nästa år och lägga sin röst på den hen anser vara bäst för Sverige. Själv lovar jag er att jag kommer att fortsätta, på olika sätt, föra fram den politik som jag och Folkpartiet står bakom.

torsdag 10 oktober 2013

Snuskiga skoltoaletter!

Två dagar i rad har jag följt 4:ans nyhetsbevakning då det gäller snuskiga toaletter på skolorna. Detta är inget nytt fenomen och fanns även på min tid. Att kommunen slarvar med underhåll/reparationer eller drar in på städningen är inte försvarbart. Men många av de toaletter som visades i inslagen såg helt OK ut förutom att de var smutsiga. Det var papper och kiss på golvet, ospolade toaletter och kiss på toaringen. Någon har ju lämnat det såhär snuskigt efter sitt toabesök, papper och kiss hamnar inte av sig själva på golvet!!
Vi föräldrar är ansvariga för att fostra våra barn och där ingår också "toalettvett". Man sitter ner och kissar ( gäller även pojkar, varken stora eller små kan uppenbarligen inte styra sin stråle och förresten så töms blåsan bättre om man sitter ner), spiller/tappar man något på golvet tar man upp det, om det behövs används toaborsten, avsluta med att spola efter utförda behov. Även små barn klarar av detta om de får rätt instruktioner från början. Politiken kan inte lösa allt vissa saker fixar vi bättre med rätt uppfostran ( om det nu inte handlar om dåligt underhåll och renovering)!

onsdag 2 oktober 2013

Provval

För två veckor sedan öppnade vi riksdagen inför höstterminen och vi har ägnat stor del av tiden till att skriva motioner. Denna veckan är det motionsstopp och vi kan nu ägna oss åt andra frågor som ger mer resultat. För tyvärr är det så att motionerna går i stort sett aldrig igenom det är endast ett sätt för oss att profilera oss och visa vad vi vill jobba för.
Som ni vet så är det dags för val nästa år, i maj till EU-parlamentet och i september till kommun/landsting/riksdag. I de flesta partier så har man internt provval till de olika listorna. FPs provval till lansting och riksdag i Jönköpings län var klart förra veckan och igår fick vi reda på resultatet. Jag känner en stor glädje och tacksamhet när jag ser att jag fått flest röster i provvalet till riksdagen. Tätt efter mig kommer vår länsförbundsordförande Magnus Olofsgård, Vetlanda. Magnus är idag min ersättare i riksdagen och vi har jobbat tillsammans i många år. Jag ser fram emot ett intensivt men roligt år där vi kommer att fortsätta att kämpa för en Liberal valframgång 2014.
Provvalet till landstinget visade att vår nuvarande gruppledare Lena Skaring Thorsén fick flest röster vilket också är glädjande.
Lördagen den 23 november har vi vår nomineringsstämma vilket innebär att riksdags och landstingslistorna då kommer att spikas. Fram tills dess har nomineringskommiten ett stort arbete framför sig för att få fram förslag till stämman. Jag vill passa på att tacka dem för det arbete som de lägger ner i nomineringsprocessen, det är ett betydligt större arbete än man tror!