torsdag 29 augusti 2013

Mormor

Ibland stannar tillvaron upp och man måste fundera på vad som är viktigt här i livet. Jag har blivit invald i Studieförbundet Vuxenskolans förbundsstyrelse ( som ersättare) och idag var det introduktionsdagen i Stockholm för oss som var nyvalda! Folkbildning ligger mig varmt om hjärtat och jag såg fram emot denna dag som skulle ge mig mer kunskap om verksamheten.
Efter en timme så tog vi en kort bensträckare innan nästa programpunkt skulle ta vid. Min vana trogen slängde jag en blick på mobilen och såg då att jag hade ett meddelande från min mamma. Innan jag ringde tillbaka visste jag vad som hade hänt....!
Min älskade mormor har varit sjuk i cancer, sedan i maj månad har hon vistats på Ekhagens gästhem som är en palliativenhet ( vård i livets slut). Igår besökte jag henne där och det var sista gången som jag såg henne i livet, i morse somnade hon in.
Min mormor har alltid varit närvarande i mitt liv och stått mig nära. Mycket av min envishet har jag fått av henne och det har ( oftast) varit en stor tillgång. Men vi har också haft våra duster och imellanåt har det gått hett till i våra diskussioner. När jag var barn var jag mycket hos mormor och morfar. Mormor var politiskt aktiv i Folkpartiet och det är tack vare henne som jag valde att bli politiskt engagerad. Jag vet att mormor var stolt över mig ( även om hon inte alltid sa det till mig utan jag fick reda på det genom andra)! Det finns ingen som följt min politiska "karriär" så noga som mormor. Hon klippte ut allt som stod om/av mig i tidningen och hade ofta åsikter om det hon läste. Mormor kämpade in i det sista men idag så orkade hon inte längre. Jag är tacksam för att jag ha fått ha min mormor så länge men jag är också tacksam för att hon inte behöver lida mer. I min värld sitter hon nu hos sin älskade Ogge ( min morfar) och klappar på honom. Låt mig få leva i den förvissningen att det är så för då vet jag att hon har det bra! Vila i frid mormor och tack för allt som du gjort och betytt för mig!

tisdag 27 augusti 2013

Minskad pension!

De senaste dagarna har pensionerna återigen varit i fokus i mediadebatten. Stefan Löven säger sig vilja lägga ner PPM - den har varit nedlagd i många år! PPM står för PremiePensionsMyndigjeten och den finns inte längre. Jag tror att det han vill avskaffa är PremiePensionen ( inte PPM som han felaktigt kallar den). Pensionsmyndigheten har räknat på vad det skulle innebära om man tog bort premiepensionerna. De räknar med att en pensionär då skulle få ca 1-2000 mindre i plånboken - per månad!! Jag vill inte vara med och ta beslut som gör att min son ( och eventuella barnbarn) och andra i deras generation får mindre i plånboken då de går i pension. Idag talas det om låga pensioner, det är en Västanviks mot vad det skulle bli med slopade Premiepensioner!

Idag har jag varit i Stockholm över dagen för att deltaga i terminens första utskottsmöte. Trots att riksdagen inte öppnat officiellt så har vi börjat terminens arbete både på hemmaplan och till viss del i Stockholm. Men nu sitter jag på tåget söderut igen, det gäller att passa på att sova i sin egen säng så länge som det är möjligt!

fredag 23 augusti 2013

Sensommar och terminsstart!

Inser att sommaren börjar närma sig sitt slut. Men i år kan vi inte klaga på dåligt väder, jag minns inte när vi hade en så fin sommar senast. Ljuset och värmen gör att man verkligen har tankat energi inför den kommande hösten. Själv tycker jag det är ganska mysigt med mörkret då man kan tända ljus och mysa i soffan.
Denna veckan har jag varit uppe i riksdagen och deltagit i terminens första gruppmöte. Just nu är man inne i slutförhandlingarna inför budgeten och vi diskuterade den i partigruppen.
Som jag tidigare berättat så är jag God man för en ensamkommande flyktingkille. I onsdags så ringde hans juridiska ombud och berättade att han har fått permanent uppehållstillstånd. Det går inte att beskriva hans lycka när jag berättade detta för honom. Även jag kände en enorm lättnad eftersom jag lärt känna honom och varit med på alla förhör som han varit på inför att beslutet skulle tas. Nu vet han att han får stanna och kan släppa den oron och koncentrera sig på skolan och språkinlärningen.
Axel började tredje klass i onsdags, den sista veckan på sommarlovet har han verkligen längtat till skolan och få träffa sina kompisar. Själv så längtar jag tills att vi kör igång på riktigt i Riksdagen. Sommar och ledighet är skönt men det är inte så dumt med rutiner heller!