onsdag 10 april 2013

Pensionsutredningen

Igår så kom den så kallade "Pensionsåldersutredningen". Anledningen till att vi måste titta på pensionsåldern är att vi lever längre och längre (och vi börjar arbeta senare i livet9. Detta gör att det är kortare tid att tjäna in sin pension på och den ska sedan räcka i fler år. Det är ju ingen enkel ekvation, även jag som ickeekonom förstår att vi måste göra något åt situationen.
Utredningen föreslår att man ska införa en "riktålder" som följer medellivslängden i landet- Ökar medellivslängden så ökar även pensionålder, minskar den så går pensionsåldern ner.
Idag så har vi möjlighet att jobba till 67 om vi själva önskar, därefter är det arbetsgivaren som bestämmer om vi har möjlighet att arbeta vidare. utredningen föreslår att vi ska ha möjlighet att få jobba till 69 år - om vi själva vill!
För att det ska vara möjligt att arbeta längre är det viktigt att titta på olika stöd för att få en bättre arbetsmiljö. Det måste också finnas möjlighet att omskola sig högre upp i åldrarna (och ha möjlighet till studiemedel).
Nu ska utredningen ut på en remissrunda, sedan får vi se vilka förslag som kommer att bli verklighet framöver!