måndag 25 februari 2013

Valet närmar sig!

Just nu är det fullt pådrag utanför Värnamo då Alliansens partiledare träffas hemma hos Annie i Maramö. Att våra partiledare möts och lägger upp planerna för sitt kommande arbete är inget unikt, det sker konternuerligt, annars skulle inte samarbetet fungera. Medierna får det till att det är ett unikt tillfälle men jag tror att de flesta inser att så inte är fallet. Däremot så är det hög tid att börja se över samarbetet inför det stundande valet. Vän av ordning inser att det är mer än 1,5 år kvar till nästa riksdagsval men tiden går fort och det är viktigt att börja arbeta i tid. Jag är helt säker på att vi kommer att fortsätta samarbetet i Alliansen inför nästa val, lika säker är jag på att vi kommer att föra det som fyra unika partier. Pratet om att bilda ett alliansparti är just prat och det finns ingen sanning i det. I partierna har arbetet redan påbörjats för att få till listorna, det är ett mycket större arbete än de flesta kan ana. Det ska ske nomineringar som sedan följs av provat. Därefter ska valberedningen, med  hjälp av provvalsresultatet, föreslå listorna. De ska sedan klubbas på ett medlemsmöte innan de kan skickas in för registrering till länsstyrelsen. Jag tror inte man kan förstå hur mycket ( oftast ideellt) arbete det ligger bakom en lista.
Axel är hemma från skolan, feber och hosta har varit hans följeslagare sedan i torsdags. Själv hade jag avsatt denna dagen för inläsning och annat kontorsarbete så vi har varit hemma tillsammans. Jag insåg idag hur stor han har blivit ( fyllde nio för en vecka sedan) när jag konstaterade att jag kunnat jobba flera timmar i rad utan att han har behövt mig. Men nu ska han få göra sin läsläxa och jag lägger ner arbetet för idag!

onsdag 20 februari 2013

Försäkringskassan på sociala medier

Igår kväll så var Socialförsäkringsutskottet inbjudna till Försäkringskassan för att informera oss om vad som är på gång i myndigheten. Kvällen avslutades sedan med gemensamma diskussioner och lite mat. Försäkringskassan försöker att hitta nya väger för att sprida information om sitt uppdrag och sina tjänster, på senare tid har de jobbat mycket med sociala medier. Nu finns möjligheten att göra diverse ärenden på deras hemsida, där kan man också hitta de flesta blanketter.De finns på Facebook , en sida som informerar om vad som gäller för föräldrar och en sida som informerar om bostadsbidrag. De är även ute på tex sidor som allt för föräldrar och familjeliv och är aktiva med att svara på frågor som medlemmarna ställer på dessa chattforum. Detta gör att de når ut till en större grupp när de svarar på en fråga och i förlängningen frigör detta tid för andra uppgifter. Nu finns också möjligheten att ladda ner Försäkringskassans app och via den anmäla  tex VAB!
Jag tror att detta är ett väldigt bra sätt att nå ut, speciellt till ungdomarna ( vilka ofta är de nyblivna föräldrarna). Men det är viktigt att inte glömma bort den gruppen som inte kan hantera datorer/smartphone/internet och att säkerställa att dessa individer fortfarande har möjlighet att få personlig service på ett eller annat sätt.

torsdag 14 februari 2013

Alla-hjärtans-dag!

14:e februari är numera detsamma som alla-hjärtans-dag, jag tror inte många av oss har missat detta. Jag är lite dubbel till alla dessa "konstgjorda" dagar. Å ena sidan så är det ju roligt när man kan sätta guldkant på vardagen men å andra sidan så kan det bli lite krystat om det bara sker på dessa dagar för att men känner tvånget. Att tala om/visa sina nära och kära att man älskar dem och att det är betydelsefulla gör man förhoppningsvis oftare än en gång per år. Samtidigt så kan jag inte förneka att jag uppskattar blommor/kort/sms på denna dag och att jag själv skickar en del till mina nära och kära.
Axel ( som är på sportlov med sin pappa) ringde mig i morse och skickade en kram på alla-hjärtans-dag, måste erkänna att jag blev väldigt glad över detta samtal.
En annan positiv effekt med dessa dagar är att handeln får sälja diverse hjärtan, nallar, godis, blommor etc. Sveriges ekonomi mår trots allt bra av denna konsumtion ( sen kan man diskutera miljöaspekten men det är en annan fråga). Enligt konjukturinstitutet så kommer vi att se en vändning i ekonomin under det sista kvartalet i år. Detta är ett positivt besked som jag tror att vi alla gläds åt!

onsdag 6 februari 2013

Plenifritt och inkomstgarantier för riksdagsledamöter

Som alltid så får bloggen lida när det är mycket att göra på jobbet. Denna veckan har vi plenifritt ( vilket innebär att det inte är några sammanträden i Stockholm utan att vi jobbar på hemmaplan). Oftast så har jag många studiebesök inbokade på de plenifritt veckorna men denna veckan så är vissa dagar "studiebesöksfria", anledningen är att jag har mycket inläsning som måste göras och en hel del skrivarbet. I kväll ska jag till Jönköping då FPs länsförbund har styrelsemöte. Det är alltid roligt och givande att få träffa Folkpartisterna i länet, jag får lite rapport om vad som händer i länet och kan berätta för dem vad vi jobbar med i riksdagen.

Förra veckan så kom förslaget från utredningen som jobbat med riksdagsledamöternas kommande inkomstgarantier. Tidigare har de varit väldigt generösa och fått mycket kritik. Jag håller med om att de behöver förändras och välkomnar utredningens förslag.
Tidigare har man, om man varit minst 12 år i riksdagen och fyllt 50 år, haft inkomstgaranti till man blir 65 år. ( om man har varit mindre än 12 år och är under 50 år så har man haft ett år).
I torsdags kom utredningens förslag som innebär följande;
1 års tjänstgöring i riksdagen       3 månaders ekonomiskt omställningsstöd
2 års                                              6
4 års.                                             1 års
8 års.                                             2 års
Självklart så minskar ersättningen när man får ett nytt jobb och man har inte möjlighet att ta utdelning från sitt företag med oförändrad ersättning ( så är fallet nu)!
Den stora snackisen när detta förslag lades fram var om det skulle gälla alla riksdagsledamöter eller om det endast skulle gälla de som nyvaldes 2014. Utredningen hade fått i uppdrag att titta på nyvaldas ersättning, inte på något annat. Tyvärr så har detta inte framkommit tydligt i debatten. Personligen tycker jag att man inte ska ändra ingångna avtal retroaktivt, men som sagt, utredningen hade inte uppdrag att titta på detta.

Sist jag bloggade så berättade jag om Axels ledbandsskada. Han fick hoppa på kryckor i en vecka och sedan så började han att stödja på foten igen. Nu är det full fart men han måste Linda foten då han idrottar.