lördag 19 januari 2013

Svensk sjukvård när den är som bäst!

Vi ( då menar jag även mig själv) är Snabba att klaga när sjukvården inte fungerar. Det gör den inte alltid och självklart ska vi sträva mot att den blir bättre. Men vid vissa tillfällen fungerar den utmärkt och det måste också komma fram i debatten.
Igår kom Axel hem från skolan med en väldigt svullen fot. Han hade trampat snett på idrotten och foten var rejält svullen. När vi kom hem var han så smärtpåverkad att jag inte fick röra vid hans fot. Jag ringde kl 15.30 till vårdcentralen för att rådfråga dem, de ville att jag skulle komma dit på en gång. Kl 16.00 träffade vi en läkare och 20 minuter senare satt vi i bilen, på väg till sjukhuset, med en röntgenremiss.kl 17.40 satt vi återigen i bilen med en röntgad fot ( ingen fraktur utan endast en rejäl stukning) på väg hemåt igen!
På en timme och fyrtio minuter hade vi fått läkartid, röntgen och utlåtande ( varav 40 minuter var biltransport). Det är den Svenska sjukvården när den fungerar som bäst! Tack ni alla vardagshjältar som jobbar i vården, dygnet runt/ året runt, för att hjälpa oss när vi behöver er!

fredag 18 januari 2013

Skrota barnfattigdomsbegreppet!

Tidigare i veckan så visde Uppdrag granskning ett omdiskuterat program om barnfattigdom i Sverige ( jag ska erkänna att jag inte sett det men jag har följt debatten efteråt). För det första så tycker jag uttrycket "barnfattigdom" är totalt missvisande, varför då? Jo, barn ska vara fattiga - men inte deras vårdnadshavare. Jag tycker istället att vi ska prata om utsatta barn, även barn som lever under ekonomiskt knappa resurser kan ha en bra och trygg uppväxt medan de som har alla materiella tillgångar kan ha en fruktansvärd uppväxt.
Det är betydligt mycket mer än ekonomi som spelar in när man talar om barns uppväxtvillkor, kärlek, omvårdnad, att bli sedd och hörd etc är lika viktiga faktorer ( självklart så måste barn ha mat på bordet, tak över huvudet och kläder på kroppen men det har Svenska barn rätt till). En fråga som vi ofta inte vågar ta upp är föräldrarnas förmågor, en del har behov av stöd och hjälp för att ge sina barn det de behöver och en del är inte alla lämpliga som föräldrar. alldeles för många barn växer upp hos missbrukande föräldrar eller med föräldrar som inte ser sina barn och deras behov.

Själv lever jag i dagsläget väldig prioriterat med god ekonomi och i en trygg familj men det har inte alltid varit så. Jag är uppväxt med unga föräldrar som inte var etablerade på arbetsmarknaden, trots uteblivna märkeskläder ( och allt annat möjligt och omöjligt som barn önskar sig av materiella ting) så hade jag en fantastisk barndom.
Jag har även själv varit ensamstående småbarnsmamma med sjukersättning, det är tufft men det går!

Jag hoppas att vi kan nyansera debatten då det gäller utsatta barn och göra insatserna där de verkligen behövs, för det behövs för att vi ska få trygga och lyckliga barn som tror på sig själva!

tisdag 15 januari 2013

Berlin

För någon vecka sedan kändes det som om våren var på väg men nu är vintern tillbaka igen. Utanför mitt fönster så vräker snön ner. Egentligen så har jag inget emot snö men då får den bestämma sig för att ligga kvar, inte töa bort för att sedan komma tillbaka ;-)
I helgen var jag med FPs riksdagsgrupp i Berlin och hade konferens ( för att ingen ska fundera på skattebetalarnas kostnader för detta är det bästa att tillägga att vi betalade denna resa själva). Vi började med ett studiebesök på Siemens och tittade på hur deras lärlingssystem var upplagt. Lärlingarna varvade utbildning och praktik, lärosalarna fanns på förteget så hela deras utbildning var förlagd där. De fick betalt under hela utbildningen, ingen fullvärdig lön men de behövde inte ta studielån. Ju längre utbildningen gick desto mer fick de i lön. 80 % av lärlingarna stannade sedan kvar på företaget och fick anställning efter genomförd utbildning.
Vi fick prata med flera av lärlingarna och de verkade väldigt nöjda med upplägget.
Det finns mycket att lära av det Tyska lärlingssystemet och fundera på hur man skulle kunna genomföra detta i Sverige.

Vi hade också mycket tid till förfogande för att diskutera våran framtid och politiska ställningstagande. Oftast så rullar allt på så fort så vi hinner bara "släcka bränder" i vardagen och hinner inte ha dessa viktiga ideologiska diskussioner.
På lördagen hade jag ( vi åkte med olika flyg) tre timmar fri tid innan flyget gick hem. Jag ägnade större delen av denna tid med att leta efter Lego till Axel.

onsdag 9 januari 2013

Människohandel

Igår var jag på årets första företagsbesök. Jag besökte ett åkeri i Jönköping. tillsammans med ägaren/VDn och transports ombudsman fick jag inblick i hur det kan fungera i åkerinäringen.
En del åkerier utnyttjar systemet med den fria rörligheten och låter utländska förare arbeta under slavliknande förhållande här i Sverige. det händer att de bussas hit från sitt hemland för att sedan köra lastbil sju dagar i veckan. En del har inte ens de körkort/krav som behövs för att få köra dessa fordon. Polisen kan bötfälla dem men tyvärr så händer det inte så mycket mera utan de river böterna och kör vidare.
Detta känns som en annan form av "bärplockare", personer blir hitlurade för att tjäna pengar och blir sedan utnyttjade. Det är inte förarna som är problemet utan de som utnyttjar dem och systemet.
efter att ha lyssnat på olika historier så vill jag sammanfatta problemet i tre olika delar;
Ojuste konkurrens - då dessa förare inte får avtalsenlig lön och inte följer de uppsatta lagar och regler som finns för yrkeschaufförer.
Trafikfara - då de oftast inte har körkort ochkör utan vilopauser/nattvila kan de vara en trafikfara, både för sig själva och andra trafikanter.
Människohandel - detta är en form av människohandel som jag inte tror att någon av oss vill se, man utnyttjar människor i fattigdom och lurar hit dem på falska grunder.

Tyvärr så verkar det vara en väldigt komplex verksamhet som är svår att komma åt. Nu ska jag ta ett samtal med mina kollegor i närings- och trafikutskottet och se hur vi kan gå vidare med detta gigantiska problem.

I morgon så åker jag, tillsammans med Folkpartiets övriga riksdagsledamöter och tjänstemän, till Berlin för vår årliga vinterkonferens. Detta är något som vi gör vart år för att ha tid, att i lugn och ro, prata igenom vår politik och hur vi jobbar för att föra ut den och få igenom den. Egentligen är det onödigt att åka iväg då vi inte hinner se så mycket av den platsen som vi besöker. Men det är bra då ingen av oss kan "avvika" utan alla måste vara med hela tiden. detta gör att vi lär känna varandra på ett annat sätt och att vi håller debatten levande hela tiden.

Axel är inte förtjust i att jag är bortrest i helgen (kommer hem natten mellan lö/sö). han tycker att jag ska hälsa skolchefen (Axels benämning på Jan Björklund) att mammor ska vara lediga på helgerna....har lovat att framföra detta ;-)