måndag 31 december 2012

Gott slut och gott nytt 2013

De flesta av oss passar nog på att summera det gångna året såhär på årets sista dag. Själv är jag tacksam för att jag får ha min underbara familj och mina fantastiska vänner som står ut med mig trots att jag har svårt att hitta tid för dem. Men sedan riksdagen stängde har jag verkligen haft möjlighet att få umgås med nära och kära. Just nu har jag tagit paus i dagens förberedelse inför kvällens nyårsfirande hos oss. Våra grannar ( det är visserligen 10 km till dem bilvägen men fågelvägen är det nog bara två....) tillika vänner kommer över till oss ikväll. För mig är det viktigt att fixa mat som går att förbereda i god tid, som värdinna vill man ju vara med på festen och inte stå ensam i köket.
Jag hoppas att du får den nyårsafton som just du önskar ( ibland är det skönt att sitta i muskulöses i soffan och "bara vara") och att du får ett gott nytt 2013!

torsdag 20 december 2012

Julledig

Igår stängde riksdagen för i år. Efter att ha debatterat budgeten i flera veckor så är man ganska slutkörd och längtar, precis som alla andra, till ledigheten över jul och nyårshelgen. Men som ett brev på posten så kom årets förkylning till mig igår. Det är väl mer regel än undantag att man blir sjuk när man vet att man ska vara ledig. I år kommer vi inte att fira julen hemma vilket gör att jag kan ta det ganska lugnt de kommande dagarna och bara njuta av ledigheten. Jag är fortfarande kvar i Stockholm idag och ska ge mig ut på stan för att göra de sista inköpen. Sen åker jag hemåt, som en kollega till mig sa; Det bästa med Stockholm är att få åka därifrån ;-)

onsdag 12 december 2012

Socialförsäkringar och SWEDEC

Det mörks på min blogg att det är mycket jobb just nu. När jag har fullt upp så är det bloggandet som får stryka på foten först.
Just nu så pågår budgetdebatter för fullt i kammaren. Jag var uppe i talarstolen förra onsdagen och debatterade underhållsbidrag. Idag debatterar socialförsäkringsutskottet tre olika områden. Just nu pågår debatt om "ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionshinder som sedan följs av ekonomisk trygghet vid ålderdom. Våt sista ärende är ekonomisk trygghet för familjer och barn. Inom partierna så delar man oftast upp debatterna mellan sig så att inte samma person ska behöva ta alla debatter. Jag ska upp i den sista debatten då det är mitt ansvarsområde.
Det är roligt att kunna föreslå en höjd lägstanivå för garantidagarna , i föräldraförsäkringen, från dagens 180 kr/dag till 225 kr/dag. Detta kommer att gynna de föräldrar som inte ännu är etablerade på arbetsmarknaden vilket till största delen är unga föräldrar.
Igår hade Axel och hans klass julfest. Vi hade voteringen i riksdagen så jag hade ingen möjlighet att vara hemma, det känns tufft.
Men igår så beslutade vi bl.a. Om SWEDECs framtid ( se tidigare blogginlägg). När man sitter i en alliansregering så är det ett givande och tagande. Ibland får man igenom sina förslag och ibland inte. För det mesta så känns det OK. Men då det gäller SWEDEC har jag haft mycket svårt att förstå resonemanget inom alliansen och jag vet att jag inte varit ensam om denna inställning. Det hela slutade iaf väl, en enad opposition gick emot det liggande förslaget. Detta gjorde att man insåg att man skulle förlora denna votering vilket gjorde att man inte genomförde voteringen utan gick på utskottets förslag. Det känns skönt för mig som Eksjöbo att veta att de nu kan jobba vidare med sin viktiga uppgift.