söndag 30 september 2012

Gratis undervisningsmaterial och resor!

Idag är en mulen och grå höstdag, som gjord för hushållsarbete!
Veckan som kommer ska båda Peter och jag vara bortresta så det gäller att tvätta och stryka idag så att vi får med oss det vi ska .
Jag ska åka till Bryssel i tre dagar för att besöka parlamentet, kommissionen och NATO. Jag tycker att det tillhör allmänbildningen för en riksdagsledamot att ha varit där så det är hög tid för mig att åka dit. Jag kommer att åka med Folkpartister från Jönköpings län, ska bli riktigt roligt.
Denna veckan har jag ägnat åt motionsskrivning, vi hade internt "motionsstopp" i fredags så nu har våra politiska sekreterare några dagar på sig att korrekturläsa dem och anpassa dem till "skrivmallen"! Jag har fått in ett 10-tal enskilda motioner i varierande ämnen. Om du är intresserad av vad jag motionerat om så kommer de att finnas på riksdagen.se om någon vecka. Gå in under ledamöter/sagt och gjort/motioner, så finner du dem där.
Om du inte har varit inne på riksdagens hemsida innan så tycker jag du ska kolla in den. Där hittar du alla ledamöter och vad de har sagt och gjort i riksdagen. Det finns också material att beställa för lärare, det sträcker sig från förskoleklass och upp till gymnasienivå. För de yngsta är det berättelser om hur demokratin fungerar i serieformat - brukar vara mycket uppskattat. Materialet är kostnadsfritt och man kan beställa klassuppsättningar som skickas gratis till skolan.
Nu är det väl bäst att sätta igång med hushållsarbetet så att vi har något att packa ner i våra resväskor i kväll!

tisdag 25 september 2012

Som ettbrev på posten!

Som ett brev på posten ( eller säger man "som ett mail på datorn" nuförtiden?) så kommer förkylningarna när skolan startar. Axel har haft astma som riktigt liten men det har blivit mycket bättre med åren men så fort som han blir förkyld så kommer den speciella"astmahostan". Jag lämnade honom på skolan igår och han var lite förkyld men sa själv att han mådde bra. I morse så lämnades Axel på skolan av sin pappa, han var lite förkyld men sa sig må bra.
Som alltid så åker jag till Stockholm på tisdagen för att vara där till torsdag eftermiddag. Precis när jag satt mig på tåget så ringde Axels lärare och talade om att han hostat till han kräkts. Då vill man bara sätta sig i bilen och hämta hem sin sjukling, tyvärr så är det omöjligt i mon situation. Visst kan jag Vabba som alla andra men det tar betydligt längre tid för mig att komma hem. Det är då som man känner sig som en riktigt dålig mor och undrar om mitt uppdrag är värt sitt pris!?!
Som tur var fick jag tag i Axels pappa som genast lämnade sitt jobb och åkte och hämtade honom men man känner sig ganska maktlös när man är iväg och bara kan styra upp det från telefonen. ( Ska tilläggas att skolan först sökt Axels pappa då de vet att jag är i Stockholm men inte lyckats nå honom då han satt på möte)
Men nu är han i trygga händer hos sin pappa och jag kan koppla av. Detta är ju en vanlig händelse för oss som har barn, de blir sjuka ganska ofta, men det är extra jobbigt då man befinner sig långt borta rent geografiskt!

fredag 21 september 2012

Uppstart med glädjande besked!

I tisdags var riksdagens högtidliga öppnande. Dagen började med parentation då tre riksdagsledamöter avlidit under sommaren - alla under 50 år. Jag tror att vi alla tänkte till och insåg hur fort livet kan förändras. Men jag tyckte att vår talman gjorde det väldigt bra.
Trots att det var fjärde gången som jag var med om öppnandet så är det fortfarande en ganska mäktig känsla. Tänk att jag får vara en av 349 som har förtroendet att företräda det Svenska folket, jag blir rörd när jag tänker på det.
Igår så la regeringen fram sin budget inför nästa år. Tillsammans med Allianskollegor från länet så var jag i Värnamo och presenterade den för länets media. Jag tror att ni har hört det mesta eftersom det släppts lite dag efter dag. Men en nyhet igår var att flera Högskolor i landet för utökade anslag. Ungdomskullarna som är på väg ut ur gymnasiet minskar rejält vilket gör att det aviserats om neddragningar på landets högskolor. Men pga konjukturläget så har man bestämt att istället utöka högskoleplatserna ( detta gäller även Yrkeshögskoan, komvux och folkhögskolorna) . För Jönköpings högskola så innebär det ett tillskott på drygt 20 miljoner - det kändes väldigt bra att få presentera denna nyhet!
Gårdagen avslutade jag med att plocka svamp, ett bättre sätt att "rensa huvudet" på har jag svårt att hitta. Familjen börjar tycka att vi har tillräckligt med svamp i förråden, men jag kommer fortsätta att plocka så länge det finns svamp i skogen!

torsdag 13 september 2012

Demokrati utan pinsamheter

Men vart tar tiden vägen? Inser att det är mer en två veckor sedan jag bloggade sist, jag trodde att det var förra veckan!?
De sista veckorna har rusat förbi  i en vändans fart. Jag har varit på diverse besök runt om i länet och träffat företagare, politiker, marknadsbesökare, elever, lärare, och säkert fler personer som jag glömmer bort i hastigheten. Att få vara ute i "verkligheten" är det bästa med mitt uppdrag och jag lär mig väldigt mycket om olika ämnen och får träffa trevliga människor.
Idag har jag varit i Värnamo och haft dubbellektioner för två olika samhällsklasser. Som fd lärare känner jag mig hemma i klassrummet och uppskattar att få vistats i denna miljö. Ungdomarna är oftast pålästa och har mycket frågor som de vill ha svar på. När jag är ute och pratar om mitt uppdrag och vad det innebär så försöker jag att vara "politiskt neutral". Med det menar jag att jag gör mitt bästa för att inte prata partipolitik, det känns inte rätt mot mina kollegor i de andra partierna om jag nyttjar undervisningstiden till att prata politik. Inför valen är alla partier inbjudna för att tala politik och då är det en helt annan sak när alla partier har möjlighet att komma till tals.
I morgon så har jag en pedagogisk utmaning som heter duga. Axel har precis börjat i andra klass och då talar de mycket om demokrati. Jag är inbjuden att berätta om mitt uppdrag och om demokrati, detta ska jag göra i Axels klass och i hans parallellas. Han är så nervös för att jag inte kommer att klara av att förklarar så att hans kompisar förstår, och ännu värre - tänk om jag säger något pinsamt. Jag har lovat att försöka att inte vara pinsam, problemet är att jag inte riktigt vet när jag är det!? Men jag lär få veta hur jag skött mig när vi åker hem efter skolans slut. Eftersom jag ändå ska vara på skolan två lektioner så passar jag på att vara med resten av dagen också. Jag försöker att vara med honom i skolan minst en dag per läsår, det är så roligt att se hur han har det i sin "vardag"!