onsdag 29 augusti 2012

Tåg

Jag tror att de flesta vet att det pågår budgetarbete för fullt nu. På alla nivåer, kommun, landsting och riksdag är det bråda tider då man ska vända och vrida på varenda krona för att få ut det bästa för invånanarna.
Det är inte alltid så enkelt att prioritera och särskilt svårt är det när man måste minska verksamheten. I kommun och landsting är man som politiker mycket mer närmare själva budgetprocessen, i riksdagen är man inte med i förhandlingarna. Alla partier i riksdagen har en lista på det som de anser är viktigt att prioritera i budgeten, denna har behandlats i riksdagsgruppen. Sedan får vårt partiledare, tillsammans med sin stab, mandat att förhandla med de andra partierna i Alliansen.
En stor fråga de sista åren har varit järnvägen. Fler och fler nyttjar den samtidigt som underhållet av den har släpat efter i väldigt många år. En satsning på järnvägen är nödvändig samtidigt som man ska vara medveten om att det är väldigt stora kostnader som vi talar om.
Idag så berättar regeringen att man kommer att satsa på snabbgående mellan Linköping - Stockholm och dubbelspår Göteborg - Borås. Detta glädjer mig och är en bra början, förhoppningsvis så kommer det att finnas ekonomiska möjligheter att bygga vidare på järnvägen.
Riksdagen öppnar i mitten av September men det innebär inte att vi riksdagsledamöter är lediga. Vi jobbar på hemmaplan och gör besök ute i "verkligheten". Denna veckan har jag besökt ett boende för ensamkommande flyktingbarn och haft diverse möten. I em ska jag på mingel hos Svenskt näringsliv, det är alltid givande att träffa företagare och lyssna på hur deras vardag ser ut!

måndag 27 augusti 2012

Datorbrist i skolan

Idag så får Jan Björklund skarp kritik för att inte alla elever har tillgång till dator. Anledningen är att Utbildningsradion idag har släppt utbildningsmaterial på nätet men menar att alla elever och lärare inte har tillgång till detta pga datorbrist.
Jag kan instämma i att det är bedrövligt att alla inte har tillgång till datorn men jag kan inte se att det är vår Utbildningsministers fel. Skolans huvudman är idag kommunerna och detta gör att man prioriterar väldigt olika i de 290 kommunerna. Detta är ytterligare en anledning till att skolan ska ha staten som huvudman ( vilket FP sagt länge). Jag hoppas att andra också inser att det är en väg till en mer jämlik skola!

fredag 24 augusti 2012

Forserum

Idag har jag, tillsammans med Christian Wattwill ( Folkpartist i Nässjö kommun) varit på besök i Forserum. Jag hade förmånen att få träffa två engagerade tjänstemän i kommunen som jobbade med integration och två kvinnor från den Somaliska föreningen.
Den bilden som trädde fram vid dessa besök var något ljusare än det som jag sett i media de senaste dagarn.
En av de Somaliska kvinnorna, som var i 20-årsåldern, berättade för mig att hon inte längre gick ut på kvällstid då hon var orolig för ungdomsgänget som trakasserade personer i samhället. Hon hade själv blivit kallad fula ord och de hade kastat burkar efter henne, hon lyckades fly in i en trappuppgång. Men hon sa också att det inte bara var den Somaliska gruppen som de gav sig på, hon hade själv sett ( genom sitt lägenhetsfönster) hur de hade misshandlat en svensk tjej en kväll.
Men hon sa också att hon trivdes i Forserum, hon hade bott där i tre år och ville inte flytta därifrån. Vid flera tillfällen upprepade hon hur bra hon trivdes i Samhället och att det bara var denna grupp ungdomar som störde i Samhället.
När jag pratade med kommunens personal så vidimeradee de det hon sagt, det är en handfull grupp unga män som härjar i samhället och flertalet personer har vittnat om att de känner sig otrygga inte bara den Somaliska gruppen.
Tyvärr så handlar det om unga människor som själva lever i utanförskap och mår dåligt, sin frustration låter de gå ut över bl.a. Invandrarna i samhället.
Kvinnan som jag pratade med var trots allt hoppfull och sa att både kommunen och samhället hade tagit problemet på allvar.

tisdag 21 augusti 2012

Intressant läsning!

Jag vet inte hur det är med er, men själv så är jag dålig på att hitta andra intressanta bloggar. Av förklarliga skäl så följer jag mest politikerbloggarna men här kommer tips på lite olika bloggar som kan vara inspirerande och tänkvärda;

http://blogg.skolresor-stockholm.com/
http://niclashagman.wordpress.com/
http://framgangsbyran.se/blogg/
http://martinaskoog.blogspot.se/
http://sofiagynge.blogg.se/
http://tedestrand.blogspot.se/
http://www.hildashem.se/
http://dew.fitness-magazine.com/blogg/camillajohansson/
http://mittlillajag.se/
http://helenssida.se/bloggen
http://blogg.passagen.se/pgrrr/
http://www.nattstad.se/tinarose
http://www.yehyeh.se/
http://www.agnetaoreheim.se/blogg-3534211
http://www.sundvardag.se/
http://www.grönapengar.se/
http://spmu.wordpress.com
http://www.mindoff.se/index_blogg
http://blogg.loppi.se/tiobarnsmamma
http://klokegard.se
http://www.sannanovaemilia.se/blogg/
http://www.torkildskold.se/
http://ulrikagabriel.blogspot.se/
http://lady-tramp.se/
http://www.dreamlifeincity.blogspot.se/
http://halsofokus.com/
http://www.ariton.se/blogg
http://sussili.blogspot.se/

Tjänsteresor!

Jag sitter på tåget, på väg till Stockholm, och läser JönköpingsPosten. De sista dagarna har det varit väldigt mycket skriverier om våra ( läs riksdagsledamöter) resor i landet.
Vi har fria resor till och från Stockholm och även när vi gör andra resor som tillhör vårt uppdrag. Vårt hem ( eller fritidsboende) räknas som utgångspunkten för våra resor. Vi ska resa så billigt och miljövänligt som möjligt.
Själv har jag valt det erbjudna årskortet på SJ och åker i stort sett alltid tåg till Stockholm. Till/från stationen kör jag min egen bil vilket jag får reseersättning för. Jag är inte så förtjust i att ha min bil stående på stationens parkering under veckorna men alternativet är att åka taxi och det tycker inte jag är försvarbart ( det går inga allmänna kommunikationer till stationen)!
På måndagar så är vi riksdagsledamöter oftast hemma i länet och gör diverse besök, på måndagskvällarna är det möten inbokade på olika ställen i länet.
För att ta sig till Stockholm då utskottsmöten startar på tisdagsförmiddagen har jag två alternativ. Om jag hinner så tar jag tåget på måndagskvällen och är då i Stockholm strax innan midnatt eller så åker jag på tisdagsmorgonen ( man hinner upp till sammanträdet om man tar det tidiga tåget).
De gånger som jag kommer fram vid midnatt så tar jag taxi från centralstationen till min övernattningslägenhet i Stockholm. Det kanske är löjligt av mig men jag vill inte åka tunnelbana själv vid den tidpunkten.
I våras så halkade jag i riksdagskorridoren och gjorde mig rejält illa i foten. Som tur var så var inget brutet men ledbandet var nära att gå av och jag fick inte stödja på foten under en vecka. Den veckan så valde jag att åka taxi mellan riksdagen och min övernattningslägenhet.
Vid något tillfälle har min bil varit på verkstaden och då har jag åkt taxi från stationen!

Varför gör jag nu denna redogörelse kanske du undrar?
Jo, jag har fått många frågor kring mitt resande de senaste dagarna och vill gärna berätta hur mitt resande ser ut och hur jag tänker när jag planerar mina resor. Jag tycker att vi alla har ett gemensamt ansvar för våra skattepengar och ska använda dem med sunt förnuft i alla lägen!

Eftersom jag sitter på tåget nu så har jag också haft möjlighet till att göra detta blogginlägg då de har mycket bra uppkoppling på nätet!

måndag 20 augusti 2012

Skolstart

Som före detta omvårdnadslärare så gläds jag åt dagens besked om att man ska utreda möjligheten för de som läser på omvårdnadsprogrammet att få en yrkesexamen som undersköterska. Tyvärr så är det färre och färre som väljer att läsa denna inriktning och det kommer att saknas omvårdnaspersonal i framtiden. Möjligheten att fortsätta från undersköterska till sjuksköterska ska också ses över vilket också är en positiv utveckling.
I morgon åker jag och Axel till Stockholm för att gå på höstens första gruppmöte. Budgetförhandlingarna är i full gång och det är detta som vi ska tala om.
I Eksjö så börjar skolorna först på torsdag så han har ytterligare några dagar ledigt. Eftersom som jag ofta har dåligt samvete över att jag inte hinner vara med honom tillräckligt under terminerna ( men det tror jag att jag delar med de flesta föräldrar) så har jag valt att vara med honom så mycket som möjligt fram tills skolan startar. Han tycker fortfarande att det är spännande att få följa med till Stockholm och han är van vid att vänta på mig när jag har mina sammanträden.
Jag har lite svårt att ta in att Axel redan ska börja andra klass men tittar jag på honom så inser jag att han har blivit stor. Bara under sommaren har han vuxit fyra centimeter så vi måste köpa nya kläder inför skolstarten.
Men nästa vecka så ska jag vara i jobb fullt ut och jag har bokat in diverse studiebesök. Är det något som du tycker att jag ska titta närmare på, hör gärna av dig  om tips och idéer.
Så fort som riksdagen öppnar så är det motionstid för oss ledamöter. Om ni har tankar kring något som jag kan motionera om så är det också väldigt välkommet, jag kommer att börja mitt motionsskrivande redan nästa vecka.

lördag 4 augusti 2012

Saft på jordgubbsrens!

Nu är det det de sista dagarna som man kan få tag på jordgubbar, då gäller det att passa på ( och ofta så är de billigare än tidigare på säsongen). Jag köpte åtta liter igår för att koka sylt och för att frysa in en del inför vintern. Jag har hört att man kan koka saft på " renset" som blir när man rensar jordgubbarna så jag bestämde mig för att testa. Det blev riktigt bra, vill ni testa så kommer mitt recept här ( självklart så går det att använda jordgubbar också)!

Jordgubbs och rabarbersaft

750 gram jordgubbsrens
250 gram rabarber i bitar
En näve mynta ( kan uteslutas)
4 dl vatten

Koka upp allt i en stor gryta och låt sjuda i 10 minuter.
Sila saften, mät den och häll tillbaka den i den rengjorda grytan.
Tillsätt 5 dl socker per avrunnen saft, koka upp till sockret löst sig.

Tillsätt Atamon ( se förpackningen för rätt dosering) och häll upp på rengjorda flaskor.
Förvaras svalt!


Nu ska jag koka sylt, som var tanken från början, men det var ju inte fel att få närmare två liter saft "på köpet"!