lördag 31 mars 2012

Årsmöte och husvagn!

Idag är första dagen denna veckan som jag är ledig och jag kan konstatera att det är behövligt. Förra söndagen fick jag en riktig "bonnaförkylning" och den vill inte släppa greppet om mig.
Igår så hade Folkpartiet i Jönköpings län årsmöte, vi omvalde Magnus Olofsgård till ordförande, jag fick förtroendet att bli förste vice ordförande och Ann-Katrin Strand andre vice ordförande. Styrelsemötene är på måndagskvällar vilket innebär att jag ofta har möjlighet att vara med, en del möten går ju också att ha via telefon.
Pga denna envis förkylning så blir det inga större aktiviteter idag men vi ska åka till Tenhult och byta husvagn. Vi har säsongsplats i Västervik och snart är det dags att ställa upp vagnen för säsongen. Ibland så får jag frågan varför vi har husvagn när vi redan har så många boende. Fördelen med den är att där finns inga "måsten" och man har möjlighet att"bara vara". En annan anledning är också att det är enkelt för Axel att hitta kompisar att leka med utan en massa planering. Eftersom vi annars bor på landet utan några grannar i närheten så krävs det en hel del planering när han ska leka med någon.

torsdag 29 mars 2012

Igår hade jag besök av fem socionomstuderande från Hälsohögskolan i Jönköping. Att få besök "hemifrån" och berätta om sitt uppdrag tycker jag är väldigt inspirerande och givande. Eftersom jag själv gick samma utbildning, på samma skola, för tjugo år sedan var jag nyfiken på hur utbildningen ser ut idag. Jag blir lite förskräckt när jag hör att många av lärarna färgar föreläsningarna politiskt. Som lärare är det viktigt att vara så neutral som möjligt och bara föra fram fakta. Eftersom jag själv arbetet som omvårdnadslärare så vet jag att det är svårt, men jag försökte i alla fall. Redan då var jag politiskt aktiv och mina elever visste vilket parti jag tillhörde. Detta gjorde att jag ansåg att jag var tvungen att vara ännu mera neutral i mina uttalande. Men tyvärr så verkar inte alla mina lärarkollegor ha kommit till denna insikt!
Jag har varit förkyld och haft feber hela veckan så idag ska jag försöka att göra så lite som möjligt ( jag har två möten inbokade men i övrigt så ska jag vila). Axel har rethosta och har varit hemma från skolan igår och idag, snart ska jag hämta honom hos hans pappa så att han (pappa) också kan få jobba lite idag.
I morgon har FP i Jönköpings län årsmöte i Vaggeryd, det är ett utmärkt tillfälle att träffa andra Folkpartister i länet. Tyvärr så kan jag nog inte vara med hela dagen då jag är ganska krasslig men jag ska i alla fall åka dit en stund efter lunch.

onsdag 28 mars 2012

Koreansk TV

Som riksdagsledamot får du uppleva många olika spännande händelser, men gårdagens var nog det mest oväntade jag varit med om. Förra veckan blev jag uppringd av en kvinna som representerade (Syd)Koreas statliga TV. De var i Sverige och gjorde ett reportage om hur det är att vara riksdagsledamot i Sverige. Att vara kombinera detta uppdrag med att vara mamma var för dem helt främmande, så de ville intervjua mig om hur det fungerade. Att Axel är hos sin pappa i veckorna var helt främmande för dem, om jag sagt att han var själv hemma så hade de nog inte blivit lika förvånade.
Vi pratar väldigt mycket om bristen på jämställdhet i Sverige men om vi sätter det i ett större perspektiv så har vi kommit väldigt långt. De har också intervjuat en manlig kollega till mig som varit föräldraledig, det var också något helt främmande för dem.
Deras parlamentariker var äldre män, nu hade det kommit in en man i 40-årsåldern och han ansågs vara väldigt ung. Något annat som de reagerade över var att på våra kontor så hade vi fotografier på barn och make/maka. I Korea hade politikerna fotografier på sig själv när de hälsade på ministrar, en intressant iakttagelse.

söndag 25 mars 2012

Helgfunderingar!

Sitter i tv-soffan tillsammans med familjen och äter våfflor dagen till ära. Denna helgen har vi varit hemma alla tre och varit hellediga, så skönt. Vi har hunnit att fixa en hel massa både inne och utomhus. Jag inser att jag har en hel underbar familj som låter mig syssla med det som jag tycker är roligt och intressant utan att de gnäller på att jag är borta för mycket. När vi väl är hemma tillsammans så tar vi verkligen tillvara på den tiden. Jag tycker egentligen inte om ordet kvalitetstid men i detta fall så stämmer det in på vår tillvaro. Vi njuter verkligen av att få vara hemma och tillsammans.
Jag frågade Axel om han tyckte det var jobbigt att jag var borta så mycket pga av mitt uppdrag, han svarade då; -" men mamma, vad skulle du göra annars, det är ju det som du vill jobba med och annars skulle du ju vara arbetslös". Fördelen är att jag har varit politiskt aktiv hela hans liv ( om än på kommun- och landstingsnivå) så han vet ju inget annat. När jag började som riksdagsledamot och skulle vara i Stockholm några kvällar i veckan fick han frågan, av en släkting till oss, vad han tyckte om det. Hans svar var att det spelar ingen roll om hon är i Jönköping eller Stockholm på kvällarna!! En klok liten kille som vi har!
I morgon börjar en ny arbetsvecka och det känns skönt att ha fått ladda batterierna tillsammans med familjen hela helgen.

torsdag 22 mars 2012

Jävla svin, dra åt helvete!

" Era förrädare!!!fy fan vilka hemska människor, ni borde skämmas! Jävla svin, dra åt helvete!"

" Ni är avskyvärda. Ni är riktiga kräk. Önskar er alla en hemsk framtid för er, era familjer och era vänner"

"önskar er ett liv fullt av personliga komplikationer"

"Tur att man vet vilka ni är, ondskans hantlangare, ni har alla ett namn"

"Må du och din familj brinna i helvetet"

Det ni just har läst är citat från en del av de mail som jag har fått idag i min mailkorg.
Jag har full förståelse för att man vill framföra sina åsikter till oss riksdagsledamöter, den möjligheten ska man ta. Jag tycker om att få mail med argumentationer i olika frågor, det gör att jag kan se saker ur många olika perspektiv. Men att få ovanstående mail, dessa citat är bara en bråkdel av det som jag fått idag, är inget som gör att jag lyssnar mer till deras argumentation. Jag respekterar att man har olika åsikter men man måste kunna framföra detta på ett schyst sätt!
Jag blir riktigt bekymrad för hur våra ungdomar beter sig, är det dessa personer som ska leda Sverige i framtiden?

onsdag 21 mars 2012

Datalagring!

Om en halvtimme så ska riksdagen votera om det så kallade "datalagringsdirektivet", för de flesta av er så är detta ingen fråga som ni reagerat över men en liten grupp (främst ungdomar) har reagerat mycket starkt och "mailbombat" min och mina kollegors inkorg de sista dagarna. Jag tycker det är bra att man vill kontakta sin riksdagsledamot och föra fram sina åsikter i olika frågor, det är en del av demokratin. Men jag hade uppskattat en mer seriös debatt och inte denna mailflod med diverse nedlåtande kommentarer om oss riksdagsledamöter. Jag respekterar att man kan ha en helt annan åsikt, och att man framför den men det har varit både hot och förtal som förekommit i dessa mail. Om man hade kontaktat oss och velat ha ett möte för diskussion så hade jag mycket gärna ställt upp på detta, men tyvärr så är det inte så som det har gått till. Det har också florerat en hel del rykten kring denna fråga och rena felaktigheter lyfts fram som argument i debatten.
Jag ska försöka att förklara detta på ett enkelt sätt. Lagring av trafikuppgifter (dvs telefon och datatrafik) har förekommit ända sedan telefonen kom. Företagen har lagrat vilket nummer du har ringt, när du gjort det och hur länge. Detta kan du som enskild individ begära ut från ditt telefonbolag.
Nu så ska vi fatta ett beslut som innebär att det blir obligatoriskt för företagen att spara uppgifterna i sex månader men också att det ska bli obligatoriskt att sedan förstöra dem. Det handlar om vilket telefonnummer som du ringt och när, detsamma gäller under vilka perioder en viss ip-adress använts. Det innebär INTE telefonsamtalens innehåll eller vilka webbsidor som besökts.
Anledningen till att vi vill spara dessa är att polisen ska kunna begära ut dessa uppgifter om man misstänker att ett allvarligt brott begåtts och att dessa uppgifter kan vara till hjälp för att lösa fallet. Det är inga uppgifter som "vem som helst" kan få ut, det är strikt reglerat när det får ske och av vem. Polisen har olika verktyg till sitt förfogande (som ibland kan upplevas som kränkande, tex husrannsakan) och detta är ett av dessa. Teknikutvecklingen går framåt och så måste också brottsbekämpningen göra!

tisdag 13 mars 2012

Ungdomsriksdagen!

I helgen har Folkpartiet haft sitt årliga riksmöte. Då samlas Folkpartister från hela landet, från alla politiska nivåer, för att diskutera aktuella politiska frågor. Förutom det politiska samtalet så är det fantastiskt stimulerande att träffa kollegor från hela landet, den sociala biten är minst lika viktig.
Nu är jag tillbaka i riksdagen igen och har en fullspäckad vecka framför mig. I vanliga fall brukar jag åka hem på torsdagseftermiddagen efter voteringen men denna veckan ska jag vara kvar till fredagen. På fredag har vi "ungdomen riksdag" vilket innebär att det kommer gymnasister från hela landet och får under fredagen vara med på en dag med ( fejkade) utskottsammanträden och votering. Tidigare har de fått skriva motioner inför denna dag som ska beslutats om under fredagens utskottsmöten. Jag har fått förtroendet att vara utskottsordförande för Socialutskottet, det ska bli väldigt spännande att få deltaga i detta. Några ungdomar som är med i ungdomens riksdag kommer hemifrån Eksjö vilket gör att det är extra roligt! Denna klass ska jag också få guida runt i riksdagen på onsdag!

måndag 5 mars 2012

En riksdagsledamoten vardag!

Denna veckan har riksdagen plenifri vecka, det innebär att det inte är några sammanträden/voteringar utan vi jobbar på hemmaplan. Att vara ute i "verkligheten" och besöka företag, föreningar och skolor är det absolut roligaste med detta uppdrag. Jag lär mig otroligt mycket och får med mig olika idéer och uppslag som jag har nytta av i mitt dagliga arbetet.
Jag får ofta frågor om hur min arbetsvecka ser ut. När vi inte har plenifritt ( som vi har 2-4 veckor per termin) så jobbar vi på hemmaplan måndagar och fredagar, ofta så har vi uppdrag även på helgerna i form av föreningmöten, utbildningar och andra sammankomster som vi är inbjudna till. På måndagar och fredagar blir vi riksdagsledamöter ofta inbjudna till olika ställen för att vi ska förstå hur deras vardag ser ut, ibland blir alla ledamöter från länet inbjudna och ibland är inbjudan personlig. Ofta hör vi själva av oss för att en viss fråga är aktuell och vi vill fördjupa oss i denna.
Måndag kväll ( om det inte är sammanträde på hemmaplan) eller i svinottan på tisdagsmorgonen åker vi upp till Stockholm. Tisdagar och torsdagar är det utskottsmöten på förmiddagarna, tisdag eftermiddag har vi gruppmöten ( vart parti samlas och diskuterar aktuella frågor). Oftast är det votering kl 16.00 på onsdagar och torsdagar. Däremellan är det diverse möten med kollegor, studiebesök, kontorsarbete ( det är mycket mail att besvara var dag) och träffar med departementen. På torsdag kväll åker man oftast hemåt!
De dagar som man är hemma i länet får man passa på att göra läkar-, tandläkar-, bankbesök och annat som måste göras. Jag har informerat Axels skola om att jag är i Stockholm tisdag-torsdag vilket gör att de brukar hjälpa till och lägga utvecklingssamtal o dyl på måndagar eller fredagar.