tisdag 28 februari 2012

Oskarshamn

Igår var jag i Oskarshamn, jag var inbjuden att tala på FPs årsmöte och passade samtidigt på att göra ett studiebesök. Den lokala FP-föreningen hade ordnat ett besök i hamnen. Där håller de på med ett stort saneringsprojekt där de ska rena botten i hamnen. Det har funnits många fabriker runt hamnen ( bl.a. En kopparfabrik och en batterifabrik) avloppet har också gått rakt ut i detta område. Även om dessa föroreningar skedde för många år sedan så ligger de kvar på botten. Om inget görs så kommer dessa föroreningar att spridas i hela havet. Det känns så bra att man tar tag i detta och på så sätt bidrar till ett renare Östersjön!
Jag vill passa på att tacka FP i Oskarshamn för att de hade gjort ett så fint program för mig. Dagen avslutades med att jag höll årsmötestal på deras årsmöte!
Idag är jag återigen på plats i Stockholm och har varit i riksdagen. Efter dagens gruppmöte halkade jag i korridoren och stukade foten rejält. Så nu ligger jag med en lindad fot med en påse frusna ärtor på ( det är bästa sättet att använda sig av ärtor enligt mig, jag tillhör den svarar som inte äter dem).

torsdag 23 februari 2012

Bidragsbrott

Idag har Socialförsäkringsutskottet offentlig utfrågning gällande bidragsbrott, den sänds direkt på SVT 2 ( och finns sen på SVT play).
Varje år så betalar vi ut 500 miljarder från välfärdssystemet i Sverige, då innefattar denna summan alla bidrag som vi har.
Man beräknar att fusket med bidrag kostar någonstans mellan 4-29 miljarder ( +ränta), det är svårt att göra en exakt beräkning, men om det "bara" är 4 miljarder så är det ofantliga summor. Var krona som betalas ut felaktigt gör att den som verkligen behöver blir utan.
Riksrevisionen har räknat på kostnaden för att upptäcka bidragsbrott och konstaterar att det betalar sig flera gånger om.
Sen är det viktigt att skilja på felaktiga utbetalningar och rent fusk. Enligt undersökningar som gjorts så är en tredjedel av felutbetalningarna rent fusk och bidragsbrott. En tredjedel är fel som begåtts från den som gör uträkningen/utbetalningen och den sista tredjedelen är den enskilde som omedvetet uppgivit fel uppgifter!
Det är viktigt att vi alla hjälps åt att stoppa fusket på olika plan och slår larm om vi misstänker felaktigheter.

På lördag ska Axel ha sitt barnkalas ( vi har dragit på detta eftersom det var sportlov förra veckan och många var bortresta), de senaste åren har vi haft det i simhallen men nu har han valt bowlinghallen. Det är ganska skönt att slippa ha kalaset hemma, man slipper både förberedelser och städning.

tisdag 21 februari 2012

Presentkort!

Förra veckan fick alla riksdagsledamöter ett brev från Max hamburgerrestaurang där de tackade för att vi sänkt momsen, de skickade också med ett presentkort på 100 kronor. Det blev genast uppmärksammat i media (och Max nådde sitt mål, de fick väldigt mycket reklam), en del valde att sända tillbaka presentkorten. Andra nöjde sig inte med detta utan valde att polisanmäla Max för mutbrott!
Jag har funderat på detta i en veckas tid nu och förstår inte vad som är så upprörande att just detta presentkort, på 100 kronor, ska polisanmälas.
i december vart år får alla riksdagsledamöter ett årskort på Skansen, det har pågått i så många år så ingen kommer ihåg när det började. Jag gick in på Skansens hemsida och tog reda på att detta årskort är värt 450 kr!
Som riksdagsledamöter blir vi bjudna på diverse aktiviteter och middagar (som är värda mer än 100 kronor), detta är ett sätt för organisationer och företag att få möjlighet att träffa oss och framföra sina funderingar/önskemål/frågeställningar. Om jag ville så skulle jag kunna gå på sådana tillställningar flera gånger i veckan, men det har jag varken tid eller lust med.
Så min fundering är, varför blev vissa så upprörda över Max presentkort och inte höjer ögonbrynen när vi får årskort på Skansen eller andra middagar/aktiviteter? Snälla, kan någon förklara skillnaden för mig!

onsdag 15 februari 2012

8 År

Jag sitter på mitt kontor i Stockholm och snön vräker ner utanför mitt fönster. Jag är lite kluven till vädret, för barnens skull är det roligt med snön men själv vill jag hellre ha vår. Denna veckan har vi sportlov hemma i Jönköpings län och i år var det min tur att ha Axel. Än så länge tycker han det är roligt att få följa med till Stockholm (han hade erbjudande om att följa med bästa kompisen till fjällen men valde Stockholm, det glädjer ett mammahjärta). Idag är också hans åttaårsdag, när jag tittar på honom undrar jag var den tiden har tagit vägen. Jag ser ju på Axel att det hänt väldigt mycket, själv har jag inte förändrats ett dugg, möjligen några fler gråa hår...;-)!
Fördelen med detta uppdraget är att man har väldigt mycket frihet att själv lägga upp sitt arbete, arbetet måste göras men när bestämmer jag till stora delar själv. Så idag har vi tagit en långlunch och varit på bio (Mästerkatten i stövlar) och ätit på Mc Donalds, Axel säger att detta varit hans bästa födelsedag. Det känns bra att kunna vara tillsammans och dela en upplevelse, i kväll kommer mormor och gratulerar honom och jag har lovat honom att få välja mat, vilket han ser fram emot!

fredag 10 februari 2012

Från dikeskörning till ballongfärd!

Igår hade jag en lång och innehållsrik dag. Jag var inbjuden till Grennaskolan ( ett av landets tre riksinternat) för att lära mig mer om hur de arbetar. Igår natt hade det snöat en del och jag bestämde mig för att åka extra tidigt för att hinna i tid. När jag kör ut igång garaget så inser jag att vägen inte syns., det är bara vitt! Det gick bra att gissa sig till vägen i 200 meter sen hamnade jag i diket. Det var väldigt odramatiskt, hjulet hamnade utanför vägkanten och jag gled ner med höger sidan i diket. Georg, som är Peters farbror och vår närmaste granne, kom som en räddande ängel och drog upp mig. Men detta gjorde att jag blev försenad, mycket retligt och irriterande, men det kunde ju varit värre....!
Förutom Grennaskolan, så är även Sigtuna och Lundsberg de tre riksinternat som vi har i landet. De är till för att föräldrar ska kunna jobba utomlands samtidigt som barnen kan få skolgång i Sverige. I Gränna finns åk 7-9 och gymnasium, men de flesta internateleverna går på gymnasiet, övriga elever är från bygden. Grennaskolan har ett 100-tal internatelever som har föräldrar utomlands ( detta kan jämföras med Lundsberg som har ett 10-tal). Det är viktigt att inse att dessa skolor har samma uppdrag men skiljer sig trots detta ifrån varandra då det gäller innehåll och regelverk. Grennaskolan har fått viss kritik av Skolverket, men de har jobbat med detta och känner själva att de rättat till bristerna.
Efter lunchen ( som var lagad på plats, och mycket god) gick vi till Grenna museum. De är förutom ett museum även ett polarcentrum.I den byggnad som de finns i är även biblioteket ( som är folkbibliotek och skolbibliotek för Grennaskolan) och turistbyrån belägen.
Nästa vecka har vi sportlov i Jönköpings län, men riksdagen kör på som vanligt. Eftersom vi har fyra olika sportlovsveckor i landet så har vi ett system som gör att vart 4:e år har vi plenifritt samma vecka som vårt hemlän. Axel kommer att följa med mig upp till Stockholm under veckan, detta har han sett fram emot länge. På onsdag fyller han dessutom 8 år och jag har lovat honom restaurangbesök som han själv väljer. Han är en liten gourmé, så han har funderat på restaurangval i flera veckor, spännande att se vad han beslutar sig för till sist!

tisdag 7 februari 2012

Tranåsbesök!

Idag har jag varit på studiebesök i Tranås. Det började med ett besök på Montico, detta är ett företag som startade i Tranås 1996 och nu finns i hela södra Sverige. De jobbar med personaluthyrning och utbildningar ( och en hel del annat). Jag tycker set är så härligt att lyssna på en entreprenör som verkligen brinner för sitt företag och sina anställda. Vi behöver fler sådana. Jag har fått med mig en del frågor och funderingar från företaget som jag ska framföra i mitt arbete i riksdagen.
Mitt andra besök var på boendet för ensamkommande flyktingbarn. I Tranås har de åtta platser ( som kommer att utökas inom kort) där alla är pojkar. Innan detta boende öppnade var det en hel del motstånd mot detta, man kunde bl.a. läsa om det i tidningens insändarsida. De farhågorna som många hade har kommit på skam och pojkarna har verkligen kommit in i det Svenska samhället. De har många olika sportaktiviteter och trivs med sin skolgång. Detta boende har ju också skapat ett flertal jobb i Tranås vilket också är väldigt positivt!

måndag 6 februari 2012

Ledsen och besviken

Jag blir så ledsen och besviken när någon sviker mitt förtroende och ljuger mig rakt i ansiktet. Jag tror på att människan innerst inne är god och vill göra så gott den kan, tyvärr så är jag nog lite väl godtrogen.
Innan jag kom in i riksdagen så bodde jag i mitt hus i Eksjö i veckorna, på helgerna var jag på gården med Peter. Sen jag började pendla till Stockholm så har, av förklarliga skäl, min tid i Eksjö minskat. Jag kom då på att jag kunde ge några studenter möjligheten att vara inneboende i mitt hus eftersom det är svårt med sådana boende i Eksjö. Ungdomar är som de är, ibland har jag fått vara lite "mamma" och härja med dem så att stället blev städat. Men det har fungerat ganska bra och vi har kunnat bo under samma tak och visa respekt för varandra. Bor man på detta sätt måste man ha respekt för varandras integritet och kunna lita på varandra.
Tyvärr har det inträffat saker den sista tiden som gör mig helt förtvivlad. Trots påstötningar och varningar så har det bara blivit värre och jag såg mig nödgad att agera igår.
Egentligen så borde jag vara riktigt arg men jag är bara ledsen och besviken!
Min nästa tanke är; Hur ska det gå för denna person som uppenbarligen inte har någon förmåga att skilja på rätt och fel, mitt och ditt? Hur har det blivit på detta sättet och vad kan man göra åt det?
Jag har gett personen flera chanser men nu går det inte längre, jag kan inte äventyra min och andras säkerhet. Det gör ont i mig, men denna person måste flytta omedelbart. Jag hoppas trots allt att det kommer att ordna sig för denna individen som jag tror, innerst inne, mår väldigt dåligt!

torsdag 2 februari 2012

Sitter på tåget på väg hem efter ytterligare en vecka i Stockholm. Då hinner man fundera på både det ena och det andra! Denna veckan har jag varit förkyld, vad jag kallar en riktig "bonnaförkylning", viket innebär att man inte är tillräckligt sjuk för att stanna i sängen men egentligen inte tillräckligt pigg för att vara på jobbet. Tankeförmågan är begränsad och allt går mycket mer långsamt. Har ni sett reklamen för nässpray ( tror jag att det är) där det är snorpapper i hela kontoret? Jag ser vissa likhetermed mitt kontor, papperskorgen var full när jag lämnade!
Igår var jag hemma hos mamma en sväng och fick lite mat, fast att jag är vuxen så är det alltid lika härligt att få bli ompysslad av mamma. Även hon veckopengar till Stockholm vilket gör att vi ses titt som tätt när vi båda är här.
För andra veckan i rad har jag möjlighet att få ha en bonuskväll med Axel, jag hinner inte hämta honom på fritids idag utan får hämta honom hos en kompis som han följt med hem ( tack Ursula, du är en pärla)

onsdag 1 februari 2012

Papper kontra Padda!

Hur svårt ska det vara att "köra mitt på vägen och inte hamna i höger eller vänster dike"? Det mesta har två sidor och är inte svart eller vitt! Jag tänker på den aktuella diskussionen om att använda dator/IPad i undervisningen eller papper, penna och böcker. Det ena behöver ju absolut inte utesluta det andra. Sen tycker jag att det är viktigt att även skolorna hänger med i utvecklingen och börkar använda tekniken betydligt mer än vad de gör idag. Detta är en förutsättning för att alla barn ska kunna hantera datorer och dyl. Alla föräldrar har inte möjlighet att köpa detta till sina barn vilket gör att kunskapskillnaden blir väldigt stort inom detta område om det inte finns möjlighet att få denna kunskap i skolan. Men det betyder ju inte att barnen ska sluta använda papper och penna och lära sig att skriva för hand! Kalla mig gärna gammalmodig men jag tror att vi alltid kommer att ha behov av denna kunskap (framtiden får utvisa om jag har rätt). Men barnen måste också kunna hantera en dator och ju tidigare man börjar desto enklare blir det för dem att lära sig!
Axel använde min dator för att spela spel på innan han kunde läsa, det var helt otroligt att se hur fort han lärde sig hur tekniken fungerar, det är bara en tidsfråga innan han kommer att gå om oss föräldrar i kunskap på detta område.