onsdag 21 september 2011

Budget

Igår presenterades regeringens budget, både av finansministern i riksdagen och av ministerar och riksdagsledamöter runt om i landet. Själv så var jag i Kalmar län, i Smedby och Hultsfred, och presenterade den tillsammans med riksdagsledamöter från Alliansen i Kalmar län. Anledningen till att jag var där är att Kalmar inte har någon riksdagsledamot från Folkpartiet denna mandatperiod och jag och Karin Granbom Ellison är "faddrar" för länet.
Eftersom jag till vardags sitter i Socialförsäkringsutskottet så är jag extra glad för att vi har kunnat rätta till en del felaktiheter som uppstod då vi förändrade sjukförsäkringen. Bla kommer vi att avsätta pengar till de så kallade "nollklassade" så att de också får en ersättning. Pengar skjuts också till så att inga lokalkontor hos Försäkringskassan ska stänga ner. för mig är detta viktigt ur tillgänglighetssynpunkt då ofta äldre, funktionshindrade och nysvenskar har svårt att göra sina ärenden via Internet utan behöver det personliga mötet.
Att lärarna får en möjlighet att göra karriär (utan att bli rektorer) genom olika utbildningssteg tror jag är positivt för att locka fler till läraryrket. Detta i sin tur kommer att leda till en löneförhöjning inom lärarkåren på sikt!
Jag tycker att budgeten har lyckats att balansera väl då det gäller att satsa men samtidigt hålla igen. Sverige har idag en bra ekonomi, jämfört med många andra länder, och jag tror att vi kommer att ta oss starka även ur denna kris!

tisdag 13 september 2011

Besök i länet!

Hela förra veckan och denna (fast det är visst bara två, känns som mycket mera) har jag varit på olika möten och besök. Ibland ensam och ibland tillsammans med andra riksdagsledamöter. Det är dessa möten som ger mig inspiration och ork att arbeta vidare med de frågor som jag brinner för. Som riksdagsledamot har man en fantastisk möjlighet att få komma till alla möjliga och omöjliga ställen på besök.
Idag har jag varit i Värnamo och träffat tre olika klasser på Finnvedens gymnasium. Jag har berättat för dem hur en "vanlig vecka" (om det nu finns några sådana) ser ut för mig och vad den innehåller. Roligt att få tala med ungdomar som är intresserade och engagerade. Dessa klasser kommer sedan upp till mig i riksdagen och jag ska guida runt dem där.
Nu ska jag packa, i morgon åker jag till Stockholm för höstens första utskottsmöte. På torsdag är det riksdagens högtidliga öppnande, då kommer Peter upp till Stockholm och ska vara med hela dagen. Axel tycker det är orättvist att han inte får följa med. Men när han fick förklarat för sig att han inte kunde sitta tillsammans med mig under öppnandet så insåg han att han nog måste vänta några år innan han följer med!

tisdag 6 september 2011

Samtal och skolgårdsfest

I går hade jag en heldag tillsammans med Karin Granbom Ellison, som är riksdagsledamot för Östergötlands län. Vi började dagen med att träffa en Diakon i Svenska kyrkan som lät oss träffa ett flertal personer som flytt till Sverige undan krig och förföljelse. Det var möten som berörde och man inser att vi har det väldigt bra här i Sverige.
På kvällen åkte vi till Finspång för att deltaga i ett panelsamtal om sjukförsäkringen och de förändringar som är gjorda där och som vi föreslagit ska göras. Det var ett givande möte som ledde till många intressanta frågeställningar och diskussioner.
I morgon är det Eksjö marknad, som traditionen bjuder kommer Folkpartiet i Eksjö stå på marknaden och bjuda förbipasserande på tårta o kaffe. Du är hjärtligt välkommen att komma förbi, ta en fika och tala om de politiska frågor som berör dig!
I kväll så blir det skolgårdsfest på Axels skola. Det innebär diverse aktiviteter, korvgrillning och sedan disco! Men discot slutar kl 20.00 så det blir inget större nattsuddande för vår del!