fredag 29 juli 2011

Saknar ord!

Idag är det en vecka sedan den fruktansvärda händelsen i Norge. I en veckas tid har jag försökt skriva något om händelsen - men det går inte! Vad ska man skriva? Hur ska man uttrycka sig? Allt jag har funderat ut känns så simpelt när jag tänker på det, det går helt enkelt inte att beskriva det i ord och skrift.....så jag låter bli!
Men jag hoppas att vi försöker göra något bra av denna fruktansvärda händelse och får igång en debatt om demokrati och dess värde. Detta var inte något som riktades mot Socialdemokraterna i Norge, detta var en händelse som riktade sig mot demokratin i alla länder! Oavsett vilket parti vi tillhör så måste vi ha rätt att få göra det och rätt att uttrycka våra tankar - det ska ingen få stoppa!

onsdag 20 juli 2011

Ledighet och Fontänhusets framtid!

Den efterlängtade sommarledigheten är nu här (förutom lite avbrott för styrelsemöten och lite andra åtagande)och det känns riktigt skönt. Det är bara att erkänna - hemmets skötsel ligger långt efter och det känns riktigt bra att få "röja runt" här hemma.
Vi bor på en hästgård som det senaste bara varit en gård då det inte funnits en enda häst här o det är synd eftersom vi har ett riktigt fint stall på gården. Men nu så ska det "bo" två hästar här så det är ett helt arbetslag på gården som röjer o stängslar för nya hagar. Jag har bestämt att jag ansvarar för köket och servar med mat och kaffe. Till skillnad från mina vanliga uppdrag inom politiken där det tar lång tid innan man ser resultatet av sitt arbete så ser jag nu resultat direkt - känns riktigt bra!
I måndags var jag på styrelsemöte på Eksjö Fontänhus. Fontänhuset är en verksamhet där personer med olika psykiska funktionshinder driver det som medlemmar, medlemskapet är frivilligt och man lägger upp sin dag utifrån sin egen förmåga och intresse. För att kunna driva denna verksamhet så är man helt beroende av bidrag, den största delen kommer från kommunen och staten. Nu har Eksjö kommun dåligt med pengar och funderar på att dra in sitt bidrag till verksamheten. Landstinget har aldrig givit något driftsbidrag med hänvisning till att daglig verksamhet inte är deras ansvar. Det är iofs sant men jag tror att denna verksamhet i förlängningen leder till mindre kostnader för landstinget då det blir mindre inläggningar på sjukhuset. För mig som Liberal känns det oerhört viktigt att även dessa personer har möjlighet till valfrihet och självbestämmande. Om man måste lägga ner huset finns inga alternativ utan man hänvisas till kommunens dagverksamhet. Detta skulle vara ett fruktansvärt svek av beslutande politiker. Men jag och övriga styrelsemedlemmar tillsammans med medlemmarna och handledare jobbar vidare och hoppas innerligt att vi lyckas förmedla vikten av denna verksamhet!

onsdag 6 juli 2011

Föräldraansvar!

Halva veckan på Gotland har gått o på fredag är det dags att åka hem igen. Jag har varit på ett flertal intressanta möten och seminarium. Igår satt jag i panelen där vi diskuterade en rapport som heter "lärares och skolledares inställning till tobak" som lärare mot tobak sammanställt. Tidigare har man ofta belyst elevernas inställning men man har inte undersökt lärarnas inställning i frågan. Något som var intressant att notera var att betydligt färre lärare, jämfört med övriga befolkningen, nyttjade tobak. Vi kom in på frågan; vem är ansvarig för att informera eleverna om tobakens skadeverkningar? Svaren i undersökningen varierade mellan lärare, rektor och skolhälsovård och någon hade skrivit föräldrarna. För mig är det självklart att det är föräldrarna som är ytterst ansvariga - inte skolan. Se´n måste vi självklart få hjälp och stöd genom skolan/samhället men vårt föräldraansvar måste väl alltid gå först? Ibland tycker jag, oavsett frågeställning, att man säger att det är samhället som inte tagit ansvar. Men i första hand så är väl jag som förälder ansvarig? Se´n kan jag be om hjälp och stöd men jag kan aldrig avsäga mig mitt ansvar.
I kväll så ska vi till Almedalen (eller "pratparken" som Axel kallar den) och lyssna på Jan Björklunds tal. Idag är det mulet och endast 16 grader så vi har tagit en sväng "hem" till lägenheten för att klä på oss ordentligt!

söndag 3 juli 2011

Supande under Almedalsveckan?!

Nu är bilen packad och snart styr vi kosan mot Oskarshamn för vidare färd mot Gotland och Visby. Jag tror de flesta är medvetna om att Almedalsveckan börjar idag o fortsätter till nästa Söndag. För er som inte varit där så är det väldigt svårt att förklara hur denna tillställning ter sig. Vart riksdagsparti har en "egen dag" då partiledaren håller tal från Almedalens (som är en park mitt i Visby) scen. Det är olika tillställningar runt omkring och väldigt många utställare (som på en mässa). Det är organisationer och företag som vill visa att de finns och vilka frågor/affärer som de driver. I alla möjliga och omöjliga lokaler pågår det seminarium och samtal hela dagarna. På kvällarna finns det möjlighet att deltaga i mingel och middagar.
Ibland så hör jag folk som säger att det är "en fyllefest som betalas av skattebetalarna". Jag har inte samma uppfattning men det kanske beror på att jag är där för att arbeta och inte supa (vilket jag iofs inte brukar göra annars heller) Jag har med mig familjen dit (och betalar boende och transport för dem). När jag medverkar i något seminarium eller är åhörare så passar de på att sola o bada eller göra utflykter. På kvällarna så umgås vi och eftersom vi behöver mat så brukar vi gå på restaurang och äta god mat, ofta med ett glas vin till. Men vi betalar både maten och drickat själva och ännu har jag inte blivit full på ett glas vin. Det finns säkert de som åker dit för att festa, men det är fritt fram för folk att åka vart de vill o festa när de vill, även om det råkar sammanfalla med Almedalsveckan på Gotland.
Jag tycker att denna veckan är ett utmärkt tillfälle att få träffa olika organisationer och diskutera olika politiska frågor under lite mera avslappnade former.