fredag 29 april 2011

Aspit och glasögon

Inser att jag just nu skriver mitt 100-ade inlägg, vet inte om det är bra eller dåligt....tål att fundera över!


Idag har jag varit på högskolecenter i Eksjö och lyssnat på ett kommande projekt. Det finns planer på att satsa på en utbildning som leder till arbete/sysselsättning för personer med Aspergers syndrom. Tanken är att denna grupp, där många är mycket duktiga och intresserade av It ska få möjlighet till anpassad utbildning som se´n ska leda till sysselsättning eller ett regelrätt jobb. Jag tror att detta är en helt rätt satsning på denna målgrupp och ser fram emot att följa projektet. Än så länge är det bara i planeringsstadiet och man ska skicka in en ansökan för att få projektpengar ifrån EU. Jag hoppas verkligen att det blir ett positivt svar från alla inblandade.


Jag har även varit med Axel hos ögonmottagningen. Skolsköterskan remitterade honom dit efter att ha gjort ett syntest. Idag såg han bättre och det blir inte glasögon i dagsläge. Med två närsynta föräldrar så inser jag att det bara är en tidsfråga innan han får sina glasögon men det är skönt om det dröjer några år till.


Nu ska jag tvätta och packa inför vår kommande Turkietresa. Känns lite synd att lämna Sverige när det är såhär vackert men det är alltid skönt med lite miljöombyte!

torsdag 28 april 2011

Föräldradagar!

En givande "Stockholmvecka" börjar gå mot sitt slut. Igår så var jag, tillsammans med alliansens ledamöter i Sfu, på besök hos socialdepartementet. På agendan stod förändringar inom föräldraförsäkringen. Sjukförsäkringsreformen har tagit så mycket tid och kraft så vi har inte haft möjlighet att påbörja jobbet med förändringarna i föräldraförsäkringen. De två förändringar som jag tycker är mycket viktiga är förändringarna inom jämställdhetsbonusen och dubbeldagar inom föräldraförsäkringen.
Jämställdhetsbonusen har inte varit någon större framgång och jag tror att det beror på att den har varit alldeles för krånglig att förstå sig på. ersättningen har inte heller betalats ut i samband med uttaget av föräldradagarna utan kommit i efterhand. Nu ska de betalas ut samtidigt som föräldradagarna och, enkelt förklarat, kommer det att bli 50 kr/dag till vardera förälder när den som varit hemma minst tar över föräldraledigheten.
Dubbeldagarna innebär att båda föräldrarna har möjlighet att vara hemma samtidigt under 30 dagar, med samma barn. Tidigare har det bara varit möjligt om man haft olika barn att plocka föräldraledighet för. Om man räknar med de sk pappadagarna (10 dagar som pappan/andra föräldern har möjlighet att ta ut i samband med barnets födelse) + de 30 dagarna så skulle båda föräldrarna kunna vara hemma samtidigt i ca 2 månader. Detta beror på hur många dagar man tar ut i veckan och det kommer att variera mellan föräldrarna. Själv har jag fått min Axel med kejsarsnitt, en sådan stor bukoperation skulle man få flera veckors sjukskrivning för - om det inte var just ett kejsarsnitt!! Nu kommer man att ha möjlighet att vara två hemma en längre tid och det är helt underbart. andra kanske väljer att ta ut de gemensamma dagarna senare och ha "förlängd semester" tillsammans. Det är upp till varje familj att själva bestämma hur och när man ska utnyttja denna möjlighet!
Själv har jag sparat en del föräldradagar (de kan tas ut till barnet fyller 8 år) som jag nu måste börja plocka ut. Nästa vecka kommer jag att åka till Turkiet tillsammans med hela "storfamiljen". Min mamma fyller 60 år och vi kommer att vara sex vuxna och tre barn som åker iväg och firar henne. Så nu ska jag snart ge mig hemåt för att tvätta och packa inför resan som börjar på lördag!

tisdag 19 april 2011

Glad påsk

Idag skiner solen från en klarblå himmel och jag varvar matlagning med kontorsarbete och solning. Min bil är inne på verkstaden över dagen så jag lär inte komma hemifrån så då gäller det att aktivera sig här hemma.
I morgon ska jag ha syjuntan (ja, vi syr faktiskt också) på besök och tänkte bjuda på lite påskmat. denna syjunta har sitt ursrung från 40/50-talet då min mormor och hennes tre närmaste änninor började träffas en gång per månad. Nu är det bara mormor kvar från "ursprungsgänget" men vi har fyllt på med döttrar/svärdöttrar och barnbarn, ganska fantastiskt att vi håller traditionen igång efter 60 år.
till efterrätt blir det en tårta som vi i familjen alltid bakar till påsk (men det går ju ypperligt att baka den det övriga året också)
Så här kommer receptet på vår superenkla påsktårta:

500 gram mandelmassa
5 medelstora ägg

1 paket citronfromage
3 dl grädde
Kiwi

Riv mandelmassan fint och rör samman med äggen.
Häll i en bröad form med löstagbar kant, grädda i ca 45 min i 175 grader, se till så att den inte blir bränd genom att sätta en plåt över den senare halvan av gräddningen.

Vispa fromagen enligt anvisningen på paketet och rör försiktigt ihop den med den vispade grädden.
När kakan svalnat lossar du den från formen och stryker gräddblandningen runt om.
När den ska serveras garnerar du med kiwi i skivor (lägg på kiwin direkt innan serveringen, allt annat kan du förbereda i god tid)

Med detta önskar jag er alla en GLAD PÅSK med mycket god mat, trevligt umgänge och vila

söndag 17 april 2011

En givande vecka!

Denna vecka har varit otroligt hektiskt men mycket givande. Som riksdagsledamot får man se besöka platser som man inte skulle haft möjlighet till annars. I måndags var jag i Oskarshamn och fick besöka deras kärnkraftsverk och åka ner i underjorden och titta på olika tester inför slutförvaring. En helt fantastisk upplevelse som också gav mig mycket kunskap. I fredags var jag i Torsås kommun, söder om Kalmar och besökte deras lärlingsutbildning, tillsammans med lokala Folkpartister. Det är så otroligt roligt att se stoltheten hos lärlingarna när de visar upp sina alster. Jag försökte få dem till att hitta något negativt med utbildningen - det enda de kom på var skolmaten! Kalmar län har tyvärr ingen riksdagsledamot från Folkpartiet denna mandatperiod. Vi har ett "faddersystem" i partiet som innebär att vissa riksdagsledamöter ska ta ansvar för de län som är utan riksdagsledamot. Karin Granbom Ellison (från Linköping) och jag delar på fadderskapet för Kalmar län. Så detta är förklaringen till att jag for närmare 40 mil för att göra detta studiebesök. Axel påminde mig just om att han inte tror på påskharen längre men att han trots det ville ha påskägg och påskpresent. tur att han klargjorde detta, han var rädd att bli utan påskpresenter pga sitt tvivel ;-)!

onsdag 13 april 2011

Servicekontor och liv i spillror!

Inser att jag inte gjort något inlägg på två veckor - dåligt av mig! Mitt enda försvar är att jag har ägnat mig åt andra, mer samhällsnyttiga aktiviteter. Har varit på ett flertal studiebesök och talat på divers årsmöten. Nu sitter jag i riksdagen och lyssnar på budgetdebatten. Framåt kvällningen ska jag själv upp i talarstolen och debattera Försäkringskassans servicekontor. De har aviserat att de kommer att lägga ner servicekontoren som de har runt om i landet. Där kan medborgarna gå in och få ett personligt möte med en tjänsteman från Försäkringskassan. För mig är det viktigt att denna möjlighet också kommer att finnas i framtiden. Många av oss klarar av att göra sina ärenden via internet men det finns också många som inte kan detta. I första hand så tänker jag på personer med funktionshinder, pensionärer och personer som inte har svenska som modersmål. Om man har varit i kontakt med Försäkringskassans blanketter så vet man att de inte alltid är så lätta att förstå sig på och fylla i rätt. Min farhåga är att försäkringskassan kommer att få en stor mängd felifyllda blanketter om möjlighet till den personliga kontakten försvinner. Detta leder i sin tur till merarbete och ytterligare tid innan ärendet kan behandlas. Nästa vecka är det påsklov i skolorna och vi här i riksdagen har plenifri vecka. Vi satt hemma och planerade påsken. Min mamma har som tradition att alla barn o barnbarn kommer till henne och får leta efter ägg i trädgården som påskharen lämnat där. Axel suckar och säger; mamma jag vet att varken påskharen, jultomten eller tandfen finns - du behöver inte försöka lura mig längre. Jag ser nog lite ledsen ut och tänker att nu är den perioden i hans liv slut då säger han; Men mamma, ditt liv kommer inte att slås i spillror för att jag inte tror på påskharen längre. Kanske har han rätt, men lite tråkigt känns det trots allt!