onsdag 30 mars 2011

JAS o VAB

Denna vecka kommer vi att fatta beslut om att skicka ett flertal Jas-plan till Libyen. Anledningen är att vi ska hjälpa till att skydda civilbefolkningen. Eftersom vi är ett land som står upp för mänskliga rättigheter så känns det bar. Se´n ska man vara väl medveten om att det inte är en nöjestripp som våra soldater åker på. Det är strid i landet och det kan hända olyckor med svåra konsekvenser. Men det känns konstigt att fördöma det som händer men att inte vara med och agera när man får frågan. Därför anser jag att det är rätt beslut att Sverige ska vara med och hjälpa till. Själv så brottas jag med mindre frågor av en helt annan karaktär. Axel har blivit sjuk och jag var hemma med honom i måndags. På kvällen skulle jag till Stockholm och jag lämnade honom i god vård hos hans pappa. När hans pappa sedan ringer och ställer in ett möte pga av Vård av barn så ifrågasätts detta. Undermeningen var - finns det ingen mamma som kan vara hemma med honom. Det är lite skrämmande att höra detta 2011. Jag är ingen "kvinnosakskvinna" och jag kallar mig inte för feminist men detta upprör mig. Varför skulle en pappa inte kunna vara hemma med sitt sjuka barn?! I grund och botten handlar det ju om att vi tror att mammor är bättre än pappor på att ta hand om sjuka barn och att mammor har mindre viktiga jobb än män. Jag är väldigt trygg i att han får den omvårdnad han behöver av sin pappa!

lördag 26 mars 2011

Vårkänslor!

Igår var jag på besök på Brinellgymnasiet i Nässjö för att se hur deras lärlingsutbildningar fungerar. Det var ett fantastiskt besök, det är dessa dagar som gör att det är roligt att arbeta som politiker. Jag var där i närmare 5 timmar och fick träffa elever, lärare, rektor, studievägledare och skolchef, en väldigt givande dag. Alla sprudlade av energi och hade hela tiden nya idéer som de ville förverkliga. Jag träffade några elever som gick sin lärlingsutbildning på bygg och el. De var så nöjda med sin utbildning. En del av dem hade haft det kämpigt i skolan och inte varit så intresserade av skolan. Lärlingsutbildningen hade fått dem att växa och få jobba med det de brinner för. Kärnämnena hade blivit mycket lättare för dem när de kunde koppla det till sin yrkesroll.
Idag har vi en fixardag här hemma. Jag hade tänkt att plantera lite vårblommor i utekrukorna men det var inte så enkelt. Jorden i krukorna var genomfrusen och en del gamla plantor lyckades jag inte få upp. Nu har jag flyttat ut krukorna i solen och hoppas på att de tinar till eftermiddagen. Även om solen skiner från en klarblå himmel så är det riktigt vinande kallt om man inte är i solen.

onsdag 23 mars 2011

Riksmöte och plenifri vecka

I helgen har Folkpartiets riksmöte ägt rum i Göteborg. Då är alla FP-politiker inbjudna till en helgkonferens med olika hearings, seminarie och trevligt umgänge. I år var det drygt 800 som samlades på mässan i Göteborg som Folkpartist kan man ibland känna sig ganska ensam ute i kommuner och landsting därför är det skönt att se att vi är många i samma situation. Som kommun/landstingspolitiker är det ett sätt att få vara med och lyssna på vad som är aktuellt inom politiken och få dryfta frågor med andra i samma sits. Som riksdagsledamot så ger det inte lika mycket rent politiskt, vi jobbar med dessa frågor dagligen och är ganska uppdaterade. däremot så är det väldigt trevligt att få träffa FP:are från övriga landet, gamla och nya bekantskaper
Denna veckan har vi plenifritt i riksdagen, det innebär att det inte är några sammanträden eller voteringar i riksdagen utan att vi själva disponerar tiden. En del väljer att åka på längre studieresor, själva eller med utskottet som de sitter i. De flesta har olika möten och besök i sina hemlän. Själv så har jag bokat in besök på olika skolor som jobbar med lärlingsutbildningar. Idag har jag varit på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping och besökt bygg, transport och fordonsprogrammet. Jag kommer också att besöka Brinellgymnasiet i Nässjö och Gislavedsgymnasiet. När jag gjort dessa besök ska jag försöka att göra en sammanställning här.
Peter och jag är väldigt dåliga på att synka vår tillvaro. Denna veckan är han i Stockholm och jag hemma, förra veckan var det tvärt om. Men jag inser att jag får mycket mera gjort här hemma när jag är själv - det finns ju ingen att mysa med i soffan på kvällarna.

tisdag 15 mars 2011

Försäkringskassans servicekontor

Idag har Försäkringskassans generaldirektör varit på Socialförsäkringsutskottet. Anledning till detta var att vi ville ha en diskussion kring kassans förslag på nerdragningar i verksamheten. Kassan har haft stora organisationsförändringar de sista åren och pga detta så har de fått extraanslag i budgeten. De har under tre år fått totalt 2 miljarder. From 2013 ska de tillbaka till "ursprungsbudgeten" och det är det som de hävdar är en besparing. När de gjorde en konsekvensanalys av detta kom de bla fram till att de skulle lägga ner alla servicekontor. Dessa kontor finns i 1/3 av landets kommuner och drivs tillsammans med skattemyndigheten.
Kassan har gjort en kundundersökning som visar att de flesta kontakter sker via telefon eller på webben. Men jag anser att servicekontoren fyller en viktig funktion och är ett viktigt komplement till de andra kontaktvägarna. Kassans blanketter är inte alltid så enkla att förstå och särskilt de äldre och våra nysvenskar kan behöva hjälp att förstå dem. Det är alltid lättare att få rätt hjälp om man kan träffa en person än om man har kontakt med någon via telefon eller internet. Därför tycker jag det är viktigt att servicekontoren får vara kvar och detta framförde vi med stor tydlighet.
Nu ska jag ta mig en liten sväng till riksdagsrestaurangen för att få mig lite mat i magen, förhoppningsvis hittar jag någon trevlig partikamrat där som kan göra mig sällskap.

fredag 11 mars 2011

Nyckelstrul!

Ibland så händer det vardagliga saker som blir ganska dråpliga. Se´n flera veckor tillbaka har jag haft pyspunka på min bil. Varje helg de senaste veckorna har jag pumpat däcket och lovat mig själv att åtgärda det den kommande vecka - och lika fort glömt bort det!!
Idag sa Peter att jag kunde låna hans bil när jag fick däcket lagat, han hämtade mig på däckfirman och vi åkte till hans jobb där han hoppade av. Bilen var igång och jag bytte till förarplatsen och for iväg för att handla och göra diverse ärenden. Till saken hör att Peter inte har en vanlig bilnyckel, det räcker att nyckeln ligger i bilen för att man ska kunna köra. När jag kom fram till affären kunde jag inte hitta nyckeln men jag antog att den låg i bilen och beslutade att det inte var värt att leta efter den. Bilen fick vara olåst och jag gjorde snabbt mina inköp. När jag kom tillbaka och skulle starta bilen så gick det inte. På instrumentbrädan stod det "KAN EJ IDENTIFIERA NYCKELN"! Med andra ord, nyckeln fanns inte i bilen...! Där stod jag med bilen full med mat och kunde inte köra den därifrån!
Som tur var så var jag i närheten av däckverkstaden. Min bil var klar så jag tog den tillbaka till Peters jobb. Han såg lite förvånad ut när jag kom i min bil och undrade vart hans bil var....!
Så kan det gå när man har bråttom, som tur var så löste det sig men vi har ett minne att skratta åt i framtiden.
Nu ska jag förbereda lite "fredagsmys", i kväll blir det Taco-paj, jag behöver lite variation ifrån den traditionella Tacon!
Hoppas ni alla får en riktigt skön helg med lite vår i luften!

torsdag 10 mars 2011

Lärlingar!

Folkpartister runt om i Sverige är nu ute och besöker olika skolor som bedriver lärlingsutbildningar. Dessa utbildningar är ett suveränt alternativ för de som är mer praktiker än teoretiker. Jag har avsatt hela vecka 12 för att göra dessa besök i Jönköpings län. Jag tar gärna emot tips och ideér på skolor och arbetsplatser som jag kan besöka på min lilla turné.
Snart ska jag lämna Stockholm för denna vecka men innan dess har jag två saker att uträtta.
Om några minuter ska jag få privatutbildning i vårt mailprogram. Vi jobbar med Lotus Notes och jag har insett att jag inte vet alla funktioner i detta program. Riksdagen har ett föredömligt sätt att hjälpa förvirrade riksdagsledamöter, så snart ska jag behärska programmet fullt ;-) !
efter det så är det dags för veckans sista votering som vi troligen kommer att förlora två röstningar Det ena är en lag om sluten kontanthantering som hela oppositionen vill införa. Men än är inte sista ordet sagt - men om 1,5 timme vet vi utfallet!

tisdag 8 mars 2011

Papperslösa

Förra veckan fick vi det glädjande beskedet att alliansen och Miljöpartiet kommit överrens då det gäller migrationspolitiken. Vi i Folkpartiet har länge stridit för att de så kallade "papperslösa" ska få möjlighet till vård och att barnen ska få gå i skola här. Oavsett om någon är här lagligt eller illegalt så tycker jag att vi måste se till människan och ge dem vård om det skulle behövas. Ur ett medmänskligt perspektiv är detta det enda rätta. Landstinget i Jönköping har varit ett föredöme och gjort det hela tiden men nu kommer det att finnas ett beslut på att så måste ske i hela landet!
När det gäller skolgång för dessa barn så ser jag det som en absolut självklarhet att de ska ha denna rättighet. Barnen rår inte för att föräldrarna valt att leva gömda och de ska då inte straffas genom att de nekas skolgång Ur barnperspektivet så är detta det enda rätta.
Förra veckan var Axel med mig här i Stockholm och det är helt fantastiskt att ha förmånen att få ta del av hans syns på saker. Han skulle ta ett nytt kort till sitt ID-kort som han alltid måste ha runt halsen när han är i riksdagen. (Anledningen till detta var att han ansåg sig se för barnslig ut på det gamla kortet....) Jag sprayade hans lugg med hårspray, även 7-åringar är måna om sitt utseende, se´n rufsade jag till hans hår. Då tittade han ilsket på mig och sa: - Du är 40 år, snart 41, har du inte lärt dig att det gör ont att röra i håret när det är sprayat? Ja, vad ska man svara....?!

onsdag 2 mars 2011

Eksjö tingsrätt!

Måste göra ett förtydligande då det gäller Eksjö tingsrätt. Rykten florerar att Alliansen röstat mot förslaget att tingsrätterna ska få vara kvar men så är inte fallet. Domstolsverket har föreslagit regeringen att de ska slå samman vissa tingsrätter i landet. Regeringen har ännu inte tagit ställning i frågan vilket i sin tur gör att utskottet i riksdagen inte har något förslag i sin tur att ta ställning till. Igår ville oppositionen att utskottet skulle ta ett så kallat utskottsintiativ när man motsatte sig förslaget att slå samman tingsrätterna. Eftersom utskottet ännu inte fått något förslag att ta ställning till så sa alliansen nej till detta. Med andra ord så var det en ren formalitet, man kan inte ta ställning till något förslag som ännu inte finns!
Men jag vet att alliansen inte kommer att gå på Domstolsverkets förslag - tingsrätterna kommer att få vara kvar. Under den förra Socialdemokratiska regeringen så la man ner mängder av domstolar i landet. Vi kommer inte att fortsätta på denna linje utan kommer att rädda de som nu finns kvar.
Denna veckan har jag Axel med mig i Stockholm. Han har själv bett om att få följa med - det är lite spännande trots allt! Så i eftermiddag blir det en tur till världens största leksaksaffär, om man får tro på Axel. För oss "lantisar" så är alla affärer i Stockholm stora!! I morgon har jag lovat honom en tur till Skansen akvariet.
När vi kom hit i går så tyckte han att trottoarerna var väldigt dåligt skottade (vilket han har helt rätt i) och gjorde följande konstaterande; "konstigt att de inte kan skotta här, så mycket människor som bor i Stockholm och som kan göra det".