lördag 29 januari 2011

Prylrensning

Jag vet inte om det beror på att det är ett nytt år eller att jag kommit till insikt i att vi har alldeles för mycket prylar. Ta tex den smidiga lilla dammsugaren (som i ett enkelt handgrepp kan bli en handdammsugare) som vi aldrig använder, varför står den i köket och samlar damm? Varje gång som golvet ska dammsugas (med vår "riktiga" dammsugare) säger jag några väl valda ord för att den står i vägen och samlar damm.....och se´n gör jag inget åt det. Men nu har jag fått lust att rensa. Vet inte vad som inspirerar mig men nu åker allt ut som vi inte har använt det sista året. Det är en befriande känsla att få åka till Kupan (Röda Korsets second hand) och lämna in det.Det känns som ett kinderägg, tre önskningar i ett - någon annan får användning för det, miljön blir glad och Röda korset får pengar till välgörande ändamål. Problemet är att man alltid hittar något som är "bra att ha" och får med sig hem. Men när man handlar begagnat så känns det på något sätt bättre i samvetet.
Axel har också börjat rensa ibland sina leksaker. Som de flesta barn i detta land så har han alldeles för många och en hel del som aldrig används. Men han har kommit på att han kan tjäna pengar på sina leksaker genom att sälja dem på Blocket. Tyvärr så är vi dåliga på att lägga ut dem åt honom, men jag lovar bättring på detta område. Så nu kan jag inte sitta här längre, måste ta och fota Axels leksaker!

torsdag 27 januari 2011

Låt oss inte glömma!

Idag är det förintelsens minnesdag! En viktig påminnelse om det som hände aldrig mer ska få hända igen. Men ibland blir jag rädd för att vi aldrig lär oss. Just nu känns det som om man har någon form av hetsjakt på vissa folkslag, tex Romer och Muslimer. Låt oss komma ihåg att vi aldrig kan anklaga en viss folkgrupp för att vara på ett visst sätt. Alla folkgrupper består av olika individer med olika förmågor och kunskaper i bagaget.
Förra året var jag med på den minnesstund som alltid hålls i riksdagen. En man som överlevt förintelse var där och berättade om sitt liv. Det är inte många kvar som personligen kan vittna om de grymheter som de utsattes för, men det är fantastiskt att få lyssna till deras vittnesbörd. Vi kommer aldrig att kunna förstå fullt ut vilka grymheter som de genomlevt - men vi är skyldiga att göra ett försök!

onsdag 26 januari 2011

Extremister

Just nu så pågår en debatt i riksdagen om våldsbejakande extremism. Det är Sverigedemokraterna som tagit initiativ till denna debatt efter självmordsbombarens framfart , här i Stockholm, innan jul.
Vad jag oroar mig för är att allmänheten inte kommer att kunna skilja Islamister från någon individ som kallar sig muslim. Islamisterna har en agenda som vi definitivt ska bekämpa. Men jag är orolig för att alla muslimer kommer att beskyllas för att vara terrorister bara för att de just är muslimer. Likväl som det finns extrema och våldsbenägna grupperingar inom Kristendomen så finns dessa inom Islam (och andra religioner). Vi kan inte acceptera någon av dessa grupperingar. Många av oss kallar oss för kristna fast vi inte är särskilt religiösa av oss, detsamma gäller självklart för personer som kallar sig muslimer. Oftast är det en mindre grupp som är aktivt troende och en mikroskopiskt liten grupp som är extremister. Jag tror att det är väldigt viktigt att vi talar om detta så att vi inte börjar beskylla alla muslimer, eller till och med, alla invandrare för terrorister.

tisdag 18 januari 2011

Terminsstart

Nu är jag tillbaka i Stockholm och det känns riktigt bra. Även om jag egentligen är en riktig "lantis" så är det skönt att få lite fart och fläkt också. Juluppehållet har varit innehållsrikt och avslutades förra veckan med att FP:s riksdagsgrupp var på konferens i Tellberg i Dalarna. Å ena sidan kan man tycka att det är onödigt att åka så långt bort, å andra sidan kan jag också se fördelarna. Förutom konferensen där vi diskuterade kommande politiska frågor och ställningstagande så är även den sociala samvaron viktig. som riksdagsledamot har du ett ensamarbete, du lägger upp ditt arbete själv och oftast är du själv på olika studiebesök och andra aktiviteter. Partigruppen träffas bara på tisdagseftermiddagarna och då är oftast agendan full. därför tycker jag att det är extra viktigt att vi har tid att umgås och lära känna varandra som de unika individer vi är. Därför är det bra att åka iväg, man har inte så stor möjlighet att komma därifrån utan är "utlämnade" till varandra. Jag tyckte att vi hade en väldigt bra stämning och att vi kunde diskutera med högt i tak.
efter en hösttermin som till stor del har ägnats åt "hitta-sina-roller" så är det dags att arbeta och leverera och det känns mycket bra. Eftersom jag sitter i Socialförsäkringsutskottet så kommer arbetet till stor del att bestå av att få till sjukförsäkringen så att den blir välfungerande. det är ett stimulerande jobb som jag ser fram emot.

lördag 8 januari 2011

Trottoarer och nyårslöften!

Har just kommit hem till ett snöigt Sverige efter en vecka på ett soligt och varmt Lanzarote. Fördelen med att resa bort är att man uppskattar att komma hem. Eftersom Axel var med på resan så får man en helt annan upplevelse och han ställer intressanta frågor!
-Varför är det hål i trottoaren - förstår de inte att det är farligt? Efter lite funderande så säger han: -De borde nog betala mer skatt här! Helt otroligt vad barn snappar upp, samtidigt så kan jag inte låta bli att vara lite stolt över att han har förstår vissa sammanhang.
Ledigheten börjar lida mot sitt slut och det känns riktigt bra. Jag har verkligen fått ladda batterierna med familjen och avsluta det med en vecka i värmen. (jag tillhör dem som utan problem kan ligga i en solstol en hel dag, bara jag får sällskap av en bra bok) Jag har lyckats läsa 5 böcker och ett antal skvallertidningar, inte en enda liten utredning eller proposition har varit med på resan ;-)! Men det kan bli lite för mycket av "chick lit" också så nu ska jag börja läsa lite mer seriösa texter.
Jag har avlagt ett nyårslöfte - jag skriver om det här så att ni kan påminna mig när jag kommer med dåliga undanflykter...! Jag ska ta tag i mitt eget välbefinnande och börja träna. Ja, inte något svettigt och hurtigt gympass, jag får rysningar bara jag tänker på det...! Men ett pass med min Pilatesboll några dagar i veckan borde jag kunna klara av. Jag vet att mina leder mår bättre av att jag har lite muskler som håller ihop kroppen, men jag vet också att jag är lat och gör allt för att slippa träningspassen. Så nu kära läsare får ni se till att jag genomför det jag har lovat!