torsdag 11 november 2010

Studiebesök i skolan!

När man är FP-politiker så förutsätter de flesta att man är skolpolitiker och insatt i alla skolfrågor. Jag har aldrig jobbat med skolfrågorna inom politiken, men självklart tycker jag det är viktiga frågor och följer dem med intresse. Jag är ju själv lärare, men jag är yrkeslärare på gymnasiet och har ingen erfarenhet av grundskolan (förutom att jag själv gått där).
Så för några veckor sedan bestämde jag mig för att följa med en dag i Axels förskoleklass. För mig var det både ur "jobbintresse" och som förälder jag var där. Jag är djupt fascinerad av hur duktiga dessa sexåringar är på att sitta still, räcka upp handen och vänta på sin tur (undra var den förmågan tar vägen på fritiden.....?). Samtidigt är jag imponerad av lärarnas tålamod och förmåga att hålla sig för skratt, de får säkert höra ett och annat....! Till min stora glädje så insåg jag också att man har slutat välja lag i idrotten. Själv så tillhörde jag alltid "skiten" och det var något stackars lag som fick förbarma sig över mig. Trots detta så har jag klarat mig ganska bra i livet.....men jag har fortfarande ingen lust att utföra någon form av idrottslig aktivitet! Axel var lite orolig för om jag skulle kunna uppföra mig och inte vara pinsam. Efteråt så sa han att jag hade skött mig ganska bra!!

onsdag 3 november 2010

Föräldraskap och politik

Nu är motionstiden över för denhär gången. Jag har valt att skriva några motioner som jag tycker är viktiga, kvalité före kvantitet i detta fall. Min första mandatperiod i landstinget så fick jag min son Axel. Alla talar om hur viktigt det är att vi kan kombinera politiska uppdrag med rollen som förälder - men man har missat en detalj. Du kan inte vara föräldraledig från ett politiskt uppdrag (om du inte har det på heltid). Man har, som alltid, möjlighet att ta in sin ersättare på fullmäktige men det är ingen bra lösning. En del nyblivna föräldrar vill vara helt ledig fån jobb/politik och ska ha den möjligheten på ett riktigt sätt. Därför har jag motionerat om möjligheten att vara föräldraledig från politiska uppdrag precis som från arbetet. Detta är en förutsättning om man menar allvar med att det ska gå att kombinera politik och föräldraskap.
Denna vecka så försöker jag att kombinera dessa två roller. Denna vecka har skolorna höstlov och riksdagen synkar inte sina plenifria veckor med skolloven (tyvärr). Så Axel har följt med mig hit till Stockholm. Hitintills så har han skött sig exemplariskt och tittat på sin DVD-spelare när jag varit på möten. Men jag måste erkänna att det blir en del mutor som godis och läsk - men är det lov så är det!!