lördag 30 oktober 2010

Vad är Hallowen?

Jag är kluven! Axel vill ha en Pumpa på trappan eftersom det är Hellowen!!! Vad är det undrar jag? När man klär ut sig, har pumpor på trappan och säger bus eller godis blir hans svar!! Ja inte blir jag klokare av det!!!
Men som de flesta föräldrar faller jag till föga och släpar hem en stor klumpig pumpa som jag har betalt 79 kr för - till vilken nytta vet jag inte. Men när jag tänker efter så kommer jag om några månader släpa in ett träd i vardagsrummet som skräpar ner (ska jag vara riktigt ärlig så är det Peter som gör det men starkt påhejad av mig). Framåt vårkanten kommer jag att ta in ris och dekorera dem med fruktansvärt fula fjädrar i grälla färger. Så vad gör väl en pumpa mer eller mindre?
Eftersom jag är Smålänning så har jag svårt att slänga mat - och en pumpa är ju mat! Så om någon mer känner som jag så kommer här ett recept på pumpasoppa. Den är kanon som förrätt eller som en lättare lunch. Använd köttet närmast skalet, de läskiga trådarna i mitten ska bort och slängas. Se´n kan man torka och salta kärnorna - men det är överkurs för mig!

Pumpasoppa

Ca i kg pumpakött
2 lökar
2-4 vitlöksklyftor
1 liter grönsaksbuljong
2 dl Creme fraiche
salt, peppar och ev sambal olek

Hacka lökarna och fräs mjuka i smör.
Skär under tiden pumpaköttet i bitar, lägg köttet i grytan tillsammans med buljongen, koka i ca 10 min till pumpan är mjuk.
Mixa allt med stavmixern, tillsätt creme fraiche och smaka av med kryddor efter smak!

Nu kan du äta soppan med ett gott bröd utan att ha dåligt samvete för icke använd mat!

måndag 25 oktober 2010

Levande landsbygd

Idag när jag satte mig i bilen såg jag en räv, två harar, fyra rådjur och en älgko med kalv - innan jag nått vår brevlåda. Så att jag bor på landsbygden råder det ingen tvekan om.
Mitt mål med bilresan var att åka på en teaterföreställning i Högmåla bygdegård. För er som inte vet var det ligger (vilket jag antar är majoriteten av er) så ska jag försöka beskriva dess läge. Det ligger i Ydre kommun (som har 3700 invånare), 17 km från Österbymo (som är kommunens största tätort med 800 invånare), de sista 5 km åker man på grusväg....! I dessa mörka skogar hade bygdegårdsföreningen anordnat teater. Föreställningen var helt slutsåld och det var överfullt i lokalen. Jag tycker det är helt fantastiskt att det finns människor i "obygden" som är så engagerade och fulla med energi att de lyckats med ett sådant riskprojekt. Att det sedan finns publik som åker långväga för att se detta är lika fantastiskt. Vi politiker kan bara ge förutsättningar för en levande landsbygd, men för att få den levande krävs aktiva landsbygdsbor - och det har vi verkligen här.
Vad var det då som spelades i denna bygdegård? Ja, om man har fördomar så skulle man kunna tro att det var buskis....men det var det inte. Det var en fantastisk föreställning av mor (Solveig Bergqvist Larsson)och dotter (Cecilia Bergqvist)som framförde olika sketcher med hög igenkänningsfaktor, humoristiskt och tänkvärt. Mellan numren så spelade Cecilia egenkomponerade låtar som bara de var tänkvärda! Nyfikna? Titta in på Cecilias hemsida, www.ceciliabergqvist.se

söndag 24 oktober 2010

Ny Landstingsgruppledare

Igår var jag på FP:s stämma i Jönköpings län. Vi skulle välja representanter till de olika uppdragen i Landstinget. Tyvärr så har vi minskat och har nu bara 4 mandat i Landstingsfullmäktige. Som jag tidigare har skrivit här så blev jag personvald till Landstinget men har, efter mycket vånda, bestämt mig för att lämna det uppdraget och lägga all kraft och energi på riksdagsuppdraget.
Vi har valt Lena Skaring Thorsén som ny gruppledare, Esse Petersson (som tidigare varit gruppledare i 12 år) kommer att finnas kvar som ersättare och ge Lena råd och stöd i sin nya roll. Lena har i många år arbetat inom Landstinget (som bla barnmorska) och har lång erfarenhet som kommunpolitiker i Jönköpings kommun. Ett av hennes ansvarsområden kommer att vara primärvården. Det kommer att bli en utmaning som jag är helt säker på att hon kommer att klara med glans. Jag önskar henne Lycka till och skickar en grattishälsning.
När jag var på mötet så var Axel hos sina kusiner, två och tre år gamla (ja, min bror och svägerska var också hemma ;-) ). När jag kom för att hämta honom så sa han; "Tur att du kom nu - det är inte enkelt för en sexåring att ta hand om småbarn själv". Snacka om att ta sitt "storkusinansvar". På eftermiddagen tog vi en tur till Monkey Town (stor "inomhuslekplats" i Jönköping) och jag var förlåten för att jag arbetat och att han hade fått ta ett så stort ansvar på förmiddagen!

torsdag 21 oktober 2010

UF

Har precis landat på kontoret efter ett mycket spännande lunchmöte. UF (Ung Företagsamhet) firar 30 år och hade "födelsedagsfest" på en gymnasieskola här i Stockholm. Flera UF:are presenterade sina företag och vi fick se hur man arbetade med entreprenörskap i grundskolan. Härligt att se hur kreativa ungdomarna var och hur de tänker utanför ramarna.
Axel har bestämt att han ska bli kock och ha en egen restaurang när han blir stor. Jag undrade varför det? För att alla behöver äta och jag vill själv bestämma hur jag ska jobba, blev hans svar. Det kanske blir så att det blir lika självklart att starta eget eller vara anställd, för dagens unga. Man kan ju alltid hoppas!!
Nu ska jag snart avsluta min Stockholmsvecka och ta tåget söder ut. Men som alltid ska jag gå förbi Hötorget och saluhallen för att köpa med mig färska blommor och skaldjur!

onsdag 20 oktober 2010

Plikten är uppfylld!

Jag sitter framför datorn på mitt kontor i Stockholm och funderar kring motionsskrivandet. Redan förra året skrev jag här på bloggen om min inställning till motionerna. Eftersom i stort sett alla blir avslag på så känns det ganska meningslöst. Många säger att vi skriver dem för att få mediautrymme. Om det nu är det som är målet skulle det vara bättre att inte skriva några alls - då är jag säker på att media skulle nappa direkt!!! Men jag är ju en lydig och plikttrogen riksdagsledamot - så jag har nu knåpat ihop några motioner. Men för mig går kvalitet före kvantitet. Jag anser inte att man är en bättre riksdagsledamot om man producerar mängder av motioner (för att kunna säga att man skrivit X antal). Det är lättare att påverka de olika besluten genom att vara aktiv i utkottsarbetet eller ha en dialog med "de våra" i regeringen. Men dessa samtal kan inte mätas.....!
Vecka 44 har Axel höstlov och har bett om att få följa med mig till Stockholm. Det ska bli riktigt mysigt att få med honom upp några dagar. Sedan i augusti så bor han hos sin pappa i veckorna och hos oss tre av fyra helger. Det går mycket bättre än vad jag vågat tro. Axel säger också att han är nöjd med upplägget. Drömmen vore självklart att få ha sitt barn hos sig varje dag men när det inte går så får man vara tacksam för en fungerande lösning.

måndag 18 oktober 2010

Höstaktiviteter

Sitter hemma på kontoret och har "pappers- och datordag". Utsikten från mitt hemmakontor är helt fantastiskt vackert - en spegelblank Sommen (en av våra stora sjöar för er som mot förmodan inte vet detta...) och färgsprakande natur så att det är svårt att få något gjort då man bara vill titta på denna vackra tavla!
Nu är det allmän motionstid i riksdagen vilket innebär att alla riksdagsledamöter sitter på sin kammare och funderar på motioner. En rekommendation är att man inte ska skriva motioner i eget utskott vilket gör det något knepigt. Det är inom dessa som man oftast har mest kunskap och flest motionsideér. Men det brukar lösa sig till slut! Om du som läser detta har några bra förslag till motioner så får ni gärna skriva ner dem och skicka till emma.carlsson.lofdahl@riksdagen.se
I kväll så ska jag till Fontänhuset i Eksjö, där jag sitter i deras styrelse. Fontänhuset är en ideell organisation som bygger på medlemmarnas deltagande i verksamheten. Medlemmarna är individer med psykiska funktionshinder. På Fontänhuset får de möjlighet att deltaga i olika arbetsuppgifter som de utför tillsammans med sina handledare som är anställda av föreningen. Detta är ett alternativ till den dagliga verksamheten för psykiskt funktionshindrade som kommunerna bedriver. Skillnaden är att medlemmarna är med i alla aktiviteter och beslut som tas på Fontänhuset och att man ser till möjligheter istället för hinder/sjukdom.
Förra veckan tog jag min årliga höstresa till Gekås i Ullared. Axel har vuxit flera centimeter i sommar så han var i stort behov av nya kläder. Nu har jag handlat så att han bör klara sig fram till sommaren. Jag har inte tid till att springa i affärer titt som tätt så det är skönt att ha fått allt handlat och klart inför vintersäsongen.

onsdag 6 oktober 2010

Sorg och glädje!

Tills i går förmiddag så levde jag i tron att Tobias Krantz skulle fortsätta som minister och att jag skulle få ersätta honom i riksdagen. Tobias ringde mig i går förmiddag och meddelade att han inte skulle fortsätta som minister och att han kommit fram till att han även skulle avsäga sig sin riksdagsplats. Detta scenario fanns inte i mitt medvetande över huvud taget så jag var lite omtumlad hela gårdagen. Jag önskar Tobias lycka till i framtiden - vad han nu kommer att göra....!
Själv så ska jag göra mitt bästa för att representera Folkpartiet i Jönköpings län. Tidigare har jag alltid haft Tobias att luta mig emot och fråga om råd när det behövts, nu ska jag stå på egna ben. Det känns lite skakigt men samtidigt så ska det bli roligt och spännande att anta denna utmaning.
Jag har blivit invald i Landstinget som en av fyra ledamöter för Fp. Tyvärr så har jag kommit fram till att jag inte kan kombinera mina båda uppdrag. Jag har under ett års tid varit både i riksdagen och landstinget med det är ingen lösning som fungerar i längden. så jag har bestämt att jag kommer att säga upp mitt landstingsuppdrag. eftersom jag är personvald och har fått ett stort stöd i mitt landstingsuppdrag så har det inte varit något lätt beslut att ta men jag tror att det blir det bästa!
Jag vill också passa på att tacka för stöd, hjälp, kryss och glada hejarrop som jag fått under valrörelsen. Nu ska jag göra mitt allra bästa.
När Axel fick höra att jag kommit in i riksdagen igen så blev han glad! Inte för att jag är riksdagsledamot utan för att han tyckte att det var så roligt på Gotland under Almedalsveckan och han hoppas på att få följa med igen!