måndag 27 september 2010

Kryss eller kartonger!

Ibland undrar man vad det är som driver oss politiker till att utsätta oss för dessa val vart 4:e år. Om det går bra och man får många kryss så är det frid och fröjd men om det inte går så bra som man hoppats så är det inte lika roligt....!
I fredags så var jag uppe i Stockholm för möte med Fp:s nya riksdagsgrupp. Utanför dörren på vissa kontor så satt en lapp med uppmaningen att "packa så fort som möjligt" och en massa flyttkartonger överallt. Det är en effektiv organisation, här får man inte "smälta situationen" utan det gäller att gå till handling direkt. På måndag så ska de nya ledamöterna ha tillgång till sina rum så det är bara att gilla läget och packa - om man åkt ut.
Min situation är lite met komplicerad. Jag är försteersättare för Fp i Jönköpings län, där vi har ett mandat. På första plats står Tobias Krantz som varit minister (stadsråd). Om han får fortsätta med detta så är jag kvar (som stadsrådsersättare) annars så har jag inte min riksdagsplats kvar. Just nu så sitter man och förhandlar om vilka ministerposter som vilket parti ska ha och vilken person som ska besätta dem. Så nu är det bara att vänta och hålla tummarna för att Tobias får förnyat förtroende.
I fredags så hade vi det obligatoriska "fredagsmyset" med god mat och Idol på TV.Flera deltagare röstades bort och fick gråtande åka hem med spruckna drömmar. Då säger Axel: -Men de har ju sin familj att åka hem till, det är ju det viktigaste i livet! Kan vara bra att ha med sig denna snusförnuftiga tanke också i politiken.

måndag 20 september 2010

Glädje med bitter bismak!

Det känns verkligen som dagen efter idag, glädje blandat med någon bitter bismak. Att Alliansen fick ett så tydligt stöd var helt fantastiskt, det har känts bra, men man vågar inte tro på det förrän på valdagen. Folkpartiet backade några procentenheter i landet men vi ökade med några enheter i riksdagsvalet i Jönköpings län. Om man nu ska försöka se något positivt med Sverigedemokraternas intåg i Sveriges riksdags så är det att integrationspolitiken kommer upp på agendan på ett tydligt sätt. Eftersom det är en stor och viktig fråga så tycker jag det är bra med fokus på detta. Men sedan gäller det att kunna föra en nyanserad debatt som leder till något positivt och konstruktivt
Mandatfördelningen i länet är klart men nu är det en spänd väntan på att personkryssen ska räknas. Man räknar riksdagsvalet först, de ska vara klara med det på onsdag kväll. Därefter kommer kommunvalen och slutligen landstingsvalet. Vi som är politiker har dessa veckor en favoritsida på Internet; www.val.se , där kan du följa rösträkningen i hela landet.
Idag har jag varit ute i skogen och plockat kantareller, för mig är det ett perfekt sätt att rensa hjärnan och tänka på helt andra saker än politik.

söndag 19 september 2010

Valdagen

Nu är det äntligen valdagen här! Det känns som om valrörelsen har varit ovanligt lång i år, de första debatterna var redan i våras. Men nu har vi (och då menar jag politiker från alla partier) gjort så gott vi kan och nu är det upp till väljarna att avgöra vem som får deras röst. Traditionen säger att man inte ska kampanja på valdagen, det är en helgdag som ska vara fri från kampanjande. För färsta gången så upptäcker jag att ett flertal politiker väljer att kampanja även idag. Men i denna fråga är jag väldigt gammeldags och vägrar att kampanja på gator och torg idag (blogga räknas väl inte...?!).
Tyvärr så helgar jag inte vilodagen, jag röjer ett hem som har förfallit totalt de senaste veckorna. I veckan så fick jag frågan om vi inte var jämnställda i vårt förhållande så att Peter skötte hemmet när jag jobbade som mest. Vi är väldigt jämnställda men vi har delat upp "hemuppgifterna". Han har haft fullt upp att veda (Axel har döpt allt som har med vedeldning att göra till verbet "veda") så att vi har kapad, klyvd och torr ved till vintern. Samtidigt så har Peter haft väldigt mycket att göra med sina företag de senaste veckorna. En anledning till detta är att hjulen börjar snurra igen och äntligen så kommer ordrarna in igen. Så det är ett väldigt positivt "problem".
Nu ska jag förbereda lunchen innan vi ska gå och rösta. Efter det så åker vi till Jönköping för att vara med på Fp:s valvaka. Vid 22-tiden ska jag vara med i SVT:s valvaka i Jönköping för att kommentera de lokala siffrorna.
Om ni inte har röstat så gör nu det - alla röster är lika mycket värda!

fredag 10 september 2010

Ruta och lasra

Idag har jag, tillsammamns med mitt team, varit i Vaggeryd och haft debatt på gymnasiet. Ett ämne som diskuterades var RUT- och ROTbidragen. Den rödgröna sidan har väldigt svårt att förklara varför man ska behålla det "manliga" ROT men inte det "kvinnliga" RUT. En förklaring var att det säljs mer toastolar och elprylar när ROT används och på så sätt så kommer det mer personer tillgodo. Det är visserligen sant - men är det en ursäkt för att rycka bort försörjningen för de tusentals som fått ett arbete genom RUT-företagen. Ja, oppositionen ska använda dessa pengar till Skola och vård istället. Problemet är att det är självfinansierat, senast idag på nyheterna talades det om en ny undersökning som stöder detta. Om vi avskaffar RUT kommer flra (kvinnor) att bli arbetslösa och få försörja sig på bidrag istället. Jag förstår inte resonemanget - tror faktiskt inte att de gör det själva! Jag är även positiv till att införa ett RIT-avdrag, dvs att man ger samma skattelättnader för företag som hjälper till med olika IT-tjänster. Det skulle i första hand ge fler unga företagare eftersom det är den gruppen som är skickligast på dessa frågor.

Det känns att valrörelsen har pågått ett tag nu. Min förkylning vill varken bryta ut helt eller släppa - det får vänta till den 20:e, dagen efter valet. Eftersom jag har en medfödd bäckenskada som även påverkar ryggen så lever jag med ständig värk. Oftast så kan jag hantera detta i vardagen men nu har jag inte lyssnat ordentligt på kroppens signaler....! Axel var bekymrad för mig när jag la mig på min älskade spikmatta och undrade: -Varför kan du inte lasra ryggen också? I våras så tog jag bort min närsynthet med laser så han tyckte att jag kunde fixa ryggen på samma sätt. Tänk om det hade varit så enkelt...!!

torsdag 9 september 2010

Partiets tabletter!

Idag har jag varit på sammanträde med Höglandsutskottet på Eksjö lasarett - förstår inte hur vi tänkte när vi la en sammanträdesdag mitt i valrörelsen!! Men verksamheten måste ju rulla på som vanligt....trots valrörelse. Vi hade besök av ett antal tjänstemän som beskrev sin verksamhet. Som politiker får jag ofta höra berättelser av både patienter och anställda. När man talar med de ansvariga så får man ofta en annan bild av saken. Jag menar inte att det inte begås misstag inom vården - det gör det tyvärr och dem jobbar vi hårtför, att på alla nivåer, undvika. Men ofta är det bristen på kommunikation som gör att det blir missförstånd. Det är både "sändare" och "mottagare" som måste lära sig att lyssna och fråga om något är oklart. På så sätt skulle vi kunna undvika många brister i vården.
I fredags hämtade jag Axel på fritids, upptäckte att jag hade en tablettask kvar från allianskampanjen (det stod alliansen på asken) och gav honom den. Eftersom det inte hör till vanligheterna att han får godis då jag hämtar honom (när jag tänker efter så har det nog aldrig hänt innan) så blev han glad och överaskad. Vi gick småpratande till bilen, smaskandes på tabletterna från asken. En kille (i 9-10-årsåldern) frågar Axel vad det är för ask han har?
-Det är från mammas jobb, hon jobbar på partiet! Vet du vad det är?
-Nej, svarar den andre pojken och ser fundersam ut.
- Men hon är ju en såndär politiker (han säger så) som bestämmer!
Pojken såg helt förvirrad ut och gick därifrån. Själv kände jag mig som om jag jobbade för kommunistpartiet i forna Sovjet. Axel tuggade glatt vidare på sina tabletter!
H

måndag 6 september 2010

Magsjuka!

Klockan är 04.20 och jag kan inte sova! I går natt fick jag maginfluensa och har sovit i över ett dygn, så nu bör jag vara utvilad. När man blir sjuk mitt i valrörelsen så är den första tanken; inte nu, det går inte jag som har så mycket inbokat! Men tydligen så gick det - Magnus Olofsgård hoppade in och tog en debatt på Eksjö gymnasium (Tack Magnus) och jag tror Vetlanda överlever utan min medverkan på torget i morgon. Det kan vara ganska nyttigt att inse att man inte är oersättlig - på något sätt så fixar det sig ändå.
Började också fundera över vad det är som gör att väljarna väljer att rösta på den person som de gör. Ja, troligen inte för att jag står på Vetlanda torg och delar ut personvalsmaterial. Jag tror att det man som politiker åstadkommit tidigare spelar stor roll. Att man lyssnat på människor, tagit deras funderingar på allvar och visat vad man själv står för. En valrörelse vinns inte på de 4 sista veckorna - den vinns genom förtroende under lång tid....det är i alla fall vad jag tror och hoppas på!

söndag 5 september 2010

Kampanjande och kantareller

Det är väl när valrörelsen är igång som bäst som man ska blogga som mest! Tyvärr så inser jag att jag inte lever upp till detta. Men istället så försöker jag att träffa så många väljare som möjligt "i verkliga livet". Jag tror inte att social medier kan ersätta de personliga kontakterna, däremot så tror jag att det är ett bra komplement.
Veckan kommer att fortsätta med diverse debatter och kampanjande i olika städer, främst på höglandet. På onsdag är det Eksjö marknad och då kommer jag att vara där och servera "Folkpartitårta" och kaffe till marknadsbesökarna. Det har Folkpartiet i Eksjö gjort i många år - det är en trevlig tradition som jag inte vill missa.
Mätningarna duggar nu tätt och det är lätt att känna sig säker på en Alliansseger. Men valet vinns inte förrän vi får en majoritet av rösterna på valdagen. Därför så gäller det att arbeta hårt för att få väljarna att välja oss för Sverige ska lyckas med jobben, skolan och välfärden.
Igår var jag i skogen och plockade kantareller, det finns inget bättre sätt att rensa huvudet som att gå ut i skogen. Men nu kommer baksidan av myntet - jag måste rensa svampen!! Men vi kommer att avsluta en skön helg med var sin kantarellsmörgås!