måndag 30 augusti 2010

Hemadress!

I veckan fick jag frågan om vad jag uträttat under min tid i riksdagen. Tyvärr så är nog det ärliga svaret - inte så värst mycket! Att få igenom ett förslag i riksdagen tar tid, betydligt längre tid än ett år. Men jag vet att två av mina förslag arbetas på, så förhoppningsvis så kommer jag att ha varit med och påverkat något inför kommande förslag. Ett av dessa förslag är att barn ska kunna vara skrivna på två adresser. Kan man ha dubbelt medborgarskap (i olika länder) så måste man kunna ha olika adresser inom Sverige. Varför är detta så viktigt? Ja, många barn lever idag med separerade föräldrar där föräldrarna har gemensam vårdnad. Om man ska kunna vara förälder/vårdnadshavare fult ut så måste man också ha tillgång till all information som finns om barnet. Idag så skickas offentliga papper (läkar/BVC-besök, skola och barnomsorg etc) endast till den adress där barnet är folkbokfört vilket gör att det är lätt för den andre föräldern att missa värdefull information. Jag tror att de flesta informationsmissarna mellan föräldrarna handlar om slarv och glömska men det finns även de som på detta sätt vill hålla den andre föräldern utan information....!
Som ni nog vet så är jag mamma på heltid men har Axel boende hos mig på halvtid. Efter detta inlägg kan ni nog räkna ut var han är skriven!!
Efter en välbehövd vilodag igår (man ska helga vilodagen även i en valrörelse ;-) ) så är jag igång igen. I morgon så ska vi besöka Aneby marknad (där har jag släkten på min pappas sida, så det är alltid roligt att komma dit) för att avsluta dagen med en intervju på SmålandsTidningen.

söndag 22 augusti 2010

Skol- och kampanjstart

Äntligen har valrörelsen kommit igång ordentligt, de sista veckorna har bara varit en lång väntan på att få komma igång. Från och med i morgon så är vi ett team på tre personer (Frida Gårdmo och Joakim Holmertz ingår också) som ska åka runt i länet och kampanja. Känns väldigt bra att få sällskap på alla debatter, marknader, klasspresentationer etc som man far runt på i valrörelsen.
Idag kom en ny valundersökning som visar att Alliansen leder och har utökat ledningen - det känns bra. Men valet är inte vunnit förrän den 19:e september, så nu gäller det att få väljarna att förstå att Sverige skulle må bra av ytterligare 4 år med Alliansen i regering.
Axel började förskoleklass i torsdags. Det var med skräckblandad förtjusning som han gick dit - men efteråt sken han som en sol och tyckte att det hade varit jätteroligt. Till skolstarten så hade han fått en uppgift som skulle göras under sommaren. Han skulle göra ett litet bildkollage över skar som han tyckte om och även vad han var rädd för. I måndags så sa jag att han skulle ta tag i sin uppgift, men hans svar blev nej - han skulle inte göra sin läxa! När jag frågade varför så fick jag till svar; Jag får ändå inget betyg så det spelar ingen roll om jag gör den eller inte! En intressant kommentar från en sex-åring tycker jag! Det är roligare att hoppa höjd om man har en ribba....!

söndag 8 augusti 2010

Barnadagar

I veckan kom senaste numret av vi föräldrar (Eftersom Axel är 6 år så tillhör jag inte deras målgrupp "småbarnsföräldrar", men jag lyckas aldrig att komma ihåg att säga upp prenumerationen..någon som känner igen sig?). I tidningen hade de intervjuat representanter från de olika riksdagspartierna och deras syn på föräldrapolitiken. Där kan man då läsa att Folkpartiet är de, inom Alliansen, som är mest positiva till delad föräldraförsäkring (dvs att föräldradagarna ska vara "öronmärkta" för respektive förälder och inte möjlig att överlåta).
På vårt senaste landsmöte så bestämde Folkpartiet att vi inte ska jobba för detta utan att föräldrarna själva ska få möjlighet att lägga upp föräldraförsäkringen utifrån sin familj unika behov. Därför förvånar det mig att det står som det gör i svaret i tidningen.
Däremot så tror vi att båda föräldrarna är viktiga för barnet och vill stimulera ett mer jämnlikt uttag av dagarna genom en bonus. Det har vi redan infört men tyvärr så blev reglerna så svårförståliga så det är inte så många som nyttjat detta. Om vi får fortsatt förtroende så kommer vi att förenkla bonusen.
Jag tycker att vi ska döpa om föräldradagarna till barnadagar, det är ju för barnens skull som vi har dem.
Axel har varit hos pappa i en vecka och är nu på väg hem till oss igen. Det är alltid lika härligt när han kommer - längtar...!
När jag talade med honom i telefonen så talade han om att livet var orättvist! Fantastiskt att en 6-åring har insett detta, jag frågade honom vad som inte var rättvist. Jo, det var att han fick två semestrar och vi föräldrar bara en! Men någon fördel ska väl han ha när han inte får leva med båda sina föräldrar tillsammans!

fredag 6 augusti 2010

Var finns "stupstocken"?

Sitter och läser gårdagens Smålandstidning (eftersom vi bor på landet så kommer tidningen på eftermiddagen vilket gör att jag är sen med läsningen), som politiker så måste jag alltid läsa insändarsidan först. Här förfasar sig en Socialdemokratisk riksdagsledamot, än en gång, över
A liansen införande av den s.k. "stupstocken" - jag blir såååå trött!
Tusentals människor har (ofta mot sin vilja) fått sjukersättning (förtidspension) eller varit sjukskrivna i åratal utan att få möjlighet till medicinsk och/eller arbetsinriktad rehabilitering. När vi inser att vi är det friskaste folket i Europa men ändå har högst sjukskrivningstal, då är det dags att inse att systemet är fel och inte fungerar som det en gång var tänkt.
De som är sjuka och inte har arbetsförmåga ska självklart få sjukpeng/sjukersättning. För mig som Liberal så tycker jag det är en grundläggande förutsättning i en demokrati att vi hjälper dem som är sjuka. Men tyvärr så har många "glömts bort" i det gamla systemet och fått leva i utanförskap. Vad vi gjort är att sätta tidsgränser då vi på olika sätt stämmer av hur personen mår. Om man efter 2,5 års sjukskrivning fortfarande är för sjuk för att arbeta så får man bli omförsäkrad i sjukersättningen. Men har man arbetsförmåga så ska man få det hjälp och stöd som man behöver för att komma tillbaka till arbetslivet. Alla studier pekar på vikten av att ha en meningsfull sysselsättning och att vara behövd/efterfrågad i samhället!
För mig är detta att hjälpa människor och inte stjälpa!

onsdag 4 augusti 2010

Nerdragen keps eller burka

Jag brukar inte ha några problem i klassrummet när mina elever har keps/mössa på sig. Visst jag tycker att det ser bedrövligt ut (o ohyfsat), men det är deras val och de får stå för det. Ibland så ber jag dem vika upp skärmen för att jag vill ha ögonkontakt med mina elever för att kunna föra en bra kommunikation
I dagarna har debatten om burkans (heltäckande slöja) tagit fart igen då Jan Björklund vill lagstifta om förbud mot den i skolmiljö. Detta är ingen enkel fråga men jag är beredd att hålla med honom. Precis som jag vill ha ögonkontakt med killen i keps så vill jag ha ögonkontakt med kvinnor med burka. Jag har inga problem med att de använder slöja (eller turban) men när man inte kan se ögonen och ha en kommunikation den vägen, då tycker jag att det finns en gräns. Nu är detta inget stort problem i Sverige, det är inte många som klär sig på detta sätt. Men jag tycker ändå att det är viktigt att vi kan ha denna öppna debatt och få vädra våra åsikter.
När Axel kommer att vilja ha keps/mössa inomhus så ska jag göra allt jag kan för att få honom att inse att det inte är lämpligt........får se om jag lyckas!
Nu ska jag gå och plocka ihop mina pinaler inför morgondagens kampanjande på Bellö marknad. Det är första gången som jag är där så det ska bli spännande!