fredag 30 juli 2010

Pingviner o marknad!

Nu är ledigheten definitivt slut, idag har jag varit och "kampanjat" på Lommaryds marknad (Aneby kommun). Eftersom jag är uppvuxen i den socknen (inte så ofta man talar om socknar längre...) så är det alltid trevligt att komma dit och träffa vänner och släkten. Trots att regnet öste ner och det blåste rejält (jag tror det var medvind ;-)) så var stämningen på topp.
Vissa besökare tyckte att det var för tidigt att sätta sig in i politiken redan nu (när det knappt är två månader kvar...) medans andra stannade och vi fick många givande samtal.
Jag talade med en "nyvärvad" Folkpartist som berättade om betygssystemet i Schweiz - mycket tankeväckande. Där har de även betyg utifrån hur mycket som de har ansträngt sig och inte bara utifrån resultat. Det tyckte jag var en god idé då vissa verkligen anstränger sig och pluggar hårt men ändå "bara" får ett G i betyget. Att man har vilja och verkligen försöker är också väldigt viktigt att få kredit för!
Axel går i simskola denna veckan. Efter flera veckor med strålande sol så är det mulet och regn, men barnen är tuffa och hoppar i ändå. Han har verkligen kämpat för att lära sig simma och idag lyckades han ta "silverpingvinen" vilket innebär att kan flyta och simma 10 meter. Stoltare kille får man leta efter! När jag kom hem från marknaden visade han stolt upp sitt nya märke. Märket är ju som ett form av betyg och jag är helt säker på att han inte varit lika stolt om dessa 10 meter inte resulterat i ett märke (betyg). Det har varit en morot för honom att få hem sin silverpingvin och sätta upp den på märkesskölden på väggen.

lördag 24 juli 2010

Du är unik!

Efter Almedalsveckan har jag haft två veckors ledigt, dvs inga möten och inget bloggande. Mailen har jag läst några gånger i veckan och svarat på det som varit akut - annars har jag bara njutit av tillvaron. Att få vara hemma och ta dagen som den kommer är helt underbart när man är van vid att ha i stort sett varenda dag uppbokad på olika aktiviteter. Men jag skulle inte uppskatta ledigheten om jag inte visste att det väntar jobb - mycket jobb!
Valrörelsen börjar så smått för mig nästa vecka och sedan blir det mer och mer arbete fram till den 19:e september. Det ska bli väldigt roligt och spännande att se hur det kommer att gå. Men jag tror fortfarande på en alliansseger och kommer att arbeta för att det blir så!
Igår hämtade jag ut min "nystripade" bil. Jag har valt ett budskap som jag tycker är grunden till mitt politiska engagemang; Du är unik! Alla politiska beslut måste utgå ifrån att alla individer och familjer är unika och att de måste få välja hur de vill ha det utifrån sin unika situation!
Så ser du en bil med det budskapet i länet så vet du - jag finns i närheten och vill gärna ha ett samtal med dig!

torsdag 8 juli 2010

30 timmar och batterier!

Idag har det varit Socialdemokraternas dag i Almedalen. Mona lovade satsningar på förskolan i form av att alla barn ska ha rätt till 30 timmars förskola/vecka, oavsett om föräldrarna arbetar eller inte. Hur tänker man då? Att dessa barn inte ska vara helt utstängda från förskolan tycker jag är rätt, har de varit där tidigare så kan det vara positivt att få behålla kontakten med sina kompisar då föräldern blir arbetslös eller föräldraledig. Men detta behov täcks genom de 15 timmar som redan idag är möjligt. Att höja dessa till 30 timmar/vecka har jag ingen förståelse för. Varför vill man ha barn - för att samhället ska ta hand om dem och fostra dem? Nej, jag tror inte att det är många som tänker så. De flesta av oss vill umgås med våra barn så mycket som möjligt (och har dåligt samvete när vi inte lyckas).
däremot så tycker jag att dessa "15-timmar" skulle vara anpassade utifrån familjens behov och inte vara styrd till vissa fasta tider. det hade underlättat om man som arbetslös kunde lägga dem när man skulle på en anställningsintervju eller som föräldraledig när man tex ska med småbarnen på bvc etc.
Våran vecka i Almedalen och på gotland börjar att lida mot sitt slut. Det har varit mycket intressant och givande att vara här och jag hoppas att jag har möjlighet att återkomma nästa år.
Vårt husvagnsliv (första gången i vår nya vagn och premiär för husvagnsboende för Peter) har gått över förväntan. det krävs tålamod och ett visst ordningssinne för att klara av detta liv. Härom kvällen så såg Axel lite bekymrad ut och jag undrade vad han funderade på? Han hade upptäckt att hans säng var placerad över batteriet och undrade vad som skulle hända om han kissade på sig i sömnen(vilket händer ytterst sällan)? Han var orolig för att förstöra elen i vagnen!! Men jag lugnade honom med att han sov på plastad frotté. jag hade inte en tanke på batteriet när jag bäddade i den, snarare att jag ville skydda dynorna om olyckan skulle vara framme...

tisdag 6 juli 2010

Fi fy....!

Alla medel är tillåtna för att få uppmärksamhet men nu tycker jag att Fi har gått för långt. Idag har de bränt 100000 kronor, i hundralappar, på en grill i Visby. detta för att påvisa löneskillnaderna mellan män och kvinnor. för mig så är det ett hån mot dem som har det knapert ekonomiskt, inte får dessa (oftast ensamstående lågavlönade kvinnor) det bättre för att man bränner upp 100000 framför näsan på dem.
Samtidigt så har Fi verkligen lyckats - de har fått den uppmärksamhet som de ville ha! Så nu avslutar jag denna diskussion (för att inte ge dem ännu mera plats ;-) )!
Idag så är det Folkpartiets dag och Jan Björklund kommer att hålla sitt tal på Almedalens scen kl 19.00, har ni inte möjlighet att vara där går det utmärkt att följa det på TV (och man ser bättre).
Igår var Axel och Peter med mig i Visby, helt plötsligt så hör jag Axel gå och muttra för sig själv. till slut blir jag nyfiken och undrar vad han säger?
"Folkpartiet och Alliansen är bäst de andra partierna luktar som en gammal häst" säger han då högt och tydligt. Jag kan inte riktigt hålla mig för skratt samtidigt som jag skäms en smula för att han är "indoktrinerad". Förhoppningsvis så kommer han att göra sitt eget val när han blir större och inte bara härma mamma (även om jag inte direkt säger att de andra partierna luktar som en gammal häst....)!

lördag 3 juli 2010

Gotland

Äntligen så fungerar min dator igen och jag kan läsa mina mail. just nu sitter jag i vår husvagn på Gotland, förtältet är på plats, köttet uppätet och vi sitter och tittar på en fantastisk solnedgång. enda nackdelen med dessa fina ljusa sommarkvällar är att det är stört omöjligt att få Axel i säng. Varför lägga sig när solen skiner? Jag vet att de flesta föräldrar känner igen sig i dessa "sommarbekymmer".
I morgon börjar Almedalsveckan här på Gotland, för mig är det första gången och det ska bli spännande. På vägen hit fick jag en tidning med alla seminarie som finns att besöka - hur ska man kunna välja i detta utbud? det finns otroligt mycket spännande att lyssna på. Utöver seminarie så är det fullt med utställare att besöka.
Nu är det snart dags att krypa till kojs för att vara laddad inför morgondagen - ska bara natta Axel först....!

torsdag 1 juli 2010

Tekniken strular!

Ibland så hade det varit ganska befriande att leva utan dator - min "jobbdator" vägrar ta min pin-kod och jag är helt förtvivlad. Att inte kunna läsa sina mail är väldigt frustrerande förr så ringde man varandra (på fast telefon) och då visste man att svarade inte personen så hade de inte fått mitt meddelande - enkelt! Nu så tror alla att man läser sina mail - helst flera gånger per dag! Ibland (på helgerna) så är jag lite "olydig" och låter inkorgen vila men varje gång så får jag dåligt samvete. Nu har jag inte dåligt samvete - nu är jag irriterad och frustrera, har inte kommit åt min mail sedan förra veckan!
Missförstå mig inte och tro att jag vill vara utan mobil och mail/internet - det är helt fantastiskt sätt att kommunicera på - när det fungerar! Förhoppningsvis så har de fixat problemet under dagen!
Nu har jag Axel bredvid mig och han är irriterad över att jag skriver på denna dator (min privata) för han vill ut och surfa och titta på lego! Tänk vad tiderna förändras - jag såg fram emot leksaksaffärens katalog som kom ut till jul...!