söndag 30 maj 2010

Lärlingar och mors dag

I helgen har jag varit på utbildning och partiråd i Uppsala. En mycket givande och inspirerande helg tillsammans med flera Liberaler från hela landet. Det känns i luften att det snart är val och alla är verkligen laddade inför detta.
Vi är stolta över vad vi åstadkommit de senaste åren tillsammans med våra Allianskollegor. Men vi kan inte gå till val på vad vi har gjort vi måste se framåt och berätta för väljarna vad vi vill åstadkomma de närmaste fyra åren.
Ungdomsarbetslösheten är stor i Sverige och har så varit de senaste åren. Ett sätt att hjälpa dessa ungdomar in på arbetsmarknaden är att införa lärlingsanställningar. Tanken är att företagarna kan anställa ungdomar, upp till 23 års ålder, på en lärlingsanställning som innebär en lägre lön men samtidigt en utbildning och en möjlighet in på arbetsmarknaden.
För de ungdomar som vill utbilda sig till ett praktiskt yrke vill vi också ha lärlingsutbildningar på gymnasiet. Där varvar man två dagars teori med tre dagars praktik ute på något företag. Alla passar inte till, och vill inte bli, teoretiker och då är detta ett alternativ.
Idag är mors dag. Kalla det jippo, uppfinning av affärsmännen eller vad du vill - men jag tycker att det är mysigt att bli lite firad. Axel hade själv valt ut grattiskort och present till mig och var orolig för att jag inte skulle gilla det!! Han hade köpt ett rosa läppstift till mig, jag tycker att det är ganska gulligt av en 6-åring.

tisdag 25 maj 2010

Språk och äpplen

de senaste dagarna har man kunnat läsa om den 90-årige mannen från Finland som nu blivit änkeman. Det är inget ovanligt med detta men det som är lite speciellt i hans situation är att han är blind och dement. Demensen har gått så långt att han endast kommer ihåg sitt modersmål, i detta fall så innebär det Finska, Svenskan har försvunnit helt för honom. Han vaken förstår eller kan tala det Svenska språket.
Detta är ett exempel som vi kommer att se mer av i framtiden. Ju mer rörliga vi blir och flyttar över landsgränserna ju svårare kommer denna nöt bli att knäcka. Dagens invandring innebär att vi kommer att vara i behov av fler omvårdare som behärskar olika språk. Det kan vara nog svårt för en äldre invandrare som inte hunnit lära sig det Svenska språket fullt ut, men det blir ett ännu större bekymmer när en Demenssjukdom kommer in i bilden.
Kommunerna måste börja planera för dessa scenario och anställa personal som behärska ett flertal språk. Om vi ska kunna ge en god omvårdnad så måste den äldre kunna göra sig förstådd på sitt språk. Jag menar inte att man måste bygga speciella boende för olika språkgrupper, men man måste ha med sig problematiken när man anställer personal.
Språk och dialekter är inte alltid så enkelt, även om det är Svenska som talas. Axel och jag var och handlade och i kassan satt en kassörska som talade Skånska. Axel viskade till mig; "vad är det för konstigt språk hon talar som jag förstår?" När vi kom ut ur affären försökte jag förklara vad olika dialekter innebär, men jag var osäker på om han förstod. Efter att vi åkt en stund i bilen frågar Axel mig vad äpplena heter som vi just inhandlat. Jag undrar varför han vill veta det och får då till svar; "Det finns ju olika sorters äpplen men de är ändå samma frukt, det är som dialeker, de varierar men det är samma språk". Han hade förstått!!!

torsdag 20 maj 2010

Trygghetsförsäkringar för företagare

Idag skulle jag varit uppe i talarstolen och berättat om vilka förändringar som kommer att ske för småföretagarn.förslaget som alliansen lagt har godtagits av oppositionen vilket gör att man knappt kan säga att man har en debatt i kammaren, för att ha en debatt krävs det att man har olika åsikter! Tyvärr så hade jag inte möjlighet att gå upp i talarstolen, min röst håller inte för det, jag väser mest fram orden.
Men om jag hade gått upp i talarstolen hade jag berättat att betydligt fler socialförsäkringar kommer att gälla även företagare. Sjuk och föräldraförsäkringen kommer att omfatta även de som har egen firma eller handelsbolag. Man kommer att få rätt till SGI (sjukpenninggrundande inkomst) motsvarande vad en anställd skulle ha på en liknande tjänst (detta kommer att gälla under de två första åren när man startar upp sitt företag). A-kassan kommer att baseras på senaste inkomsten som man hade innan man startade sitt företag (gäller också de två första åren). Dessa förbättringar kommer förhoppningsvis att leda till att allt fler vågar starta nya företag utan att oroa sig för sin försörjning om man drabbas av sjukdom, är föräldraledig eller att företaget inte bär sig och man måste lägga ner.
Nu ska jag avsluta min Stockholmvecka med att ta en tur förbi saluhallen vid Hötorget och köpa med mig färska räkor hem. Axel älskar räkor, problemet är bara att han inte kan skala dem ännu (eller så är det så att han kan men inser att det är enklare att låta mamma göra det).

onsdag 19 maj 2010

Tappad röst och gnagande samvete

Problemet med en blogg är att man har dåligt samvete när man inte uppdaterar den, vilket jag har varit urkass på den sista tiden. Förra veckan var plenifri, vilket innebär att vi inte har sammanträde i Stockholm utan arbetar hemma i länet. Må-to hade jag fullt upp med studiebesök och sammanträden men sedan har jag unnat mig att vara långledig över helgen. Min man Peter fyllde 40 år i torsdags så vi åkte iväg och njöt av tillvaron och laddade våra batterier.Det märks att det är valrörelse i år. Det blir fler och fler aktiviteter på schemat och det är svårt att hitta tid för sig själv och familjen.Men min fasta övertygelse är att man måste få strecka vissa timmar/dagar för att få njuta av livet också - annars orkar men inte med tillvaron.

Men nu är batterierna fulladdade och jag är tillbaka i Stockholm. Idag har jag haft förmånen att få guida en niondeklass från Hillerstorp, här i riksdagshuset. Tyvärr så har rösten svikit mig så jag fick väsa fram det jag skulle säga - men jag tror att de hörde det mesta som jag sa. Det märks att det är många klassresor som går till Stockholm i dessa tider. Det vimlar av klasser som blir guidade, i riksdagshuset. Det är väldigt roligt att få berätta hur vårt arbete fungerar och att visa upp vårt vackra riksdagshus.

onsdag 5 maj 2010

VAB

Axel är sjuk! Ja det är inget allvarligt, han har feber och hosta, helt enkelt sådant som barn drabbas av ibland. Jag har varit hemma med honom sedan i måndags för vård av barn. Ibland är det nyttigt att inse att man inte är oersättlig och att världen rullar på trots att jag inte är aktiv som jag brukar. VAB, vård av barn, är en förmån som vi tar för självklart här i Sverige. Men de flesta länder har inte denna förmån och skulle häpna om de fick höra om vårt trygghetssystem. Allt kan bli bättre, men ibland är det också viktigt att inse att vi har det ganska bra. Allt är ju relativt....!
Att vara hemma med en sexåring som har 39-40 graders feber är inte roligt men ganska mysigt. När febern går ner och orken tilltar är det inte lika mysigt. Idag har det bara varit långtråkigt och han har inget att göra. När jag tittar in i hans rum så är det (över)fullt med leksaker men inget duger att leka med. Det måste ju innebära att han är på bättringsvägen, känns skönt att det snart blir som vanligt igen. Hoppas vara i tjänst på fredag igen.