onsdag 28 april 2010

Ska vi lägga ner landsbygden?

Efter att Vänstertrojkan presenterade sitt förslag om kilometerskatt på lastbilar och höjning av bensinpriset så undrar jag om de vill lägga ner landsbygden? Om man bor i storstäderna så går det ypperligt att åka kollektivt och köra varor på räls. Men för oss som bor på landet och har 15 km till närmaste busshållplats (där bussen går några gånger per dag) och inte möjlighet att skicka varor med tåget - hur ska vi göra? Ja, ett alternativ är ju att flytta till storsta´n.....eller? Kilometerskatten på lastbilar är ett hån mot företagarna i gles- och landsbygd. De har inga alternativ att välja på och kommer att bli utkonkurerade pga ökade avgifter. De måste både ta emot och sända varor via lastbil. Självklart så tycker jag att vi ska använda oss av miljövänliga alternativ - då det finns möjlighet. Men dessa företagare har ingen möjlighet - ska de då straffas och kanske i slutändan få lägga ner? För Sveriges skull så hoppas jag att vi inte får ett regeringsskifte till hösten - det skulle vara en katastrof för Sverige!

Nu ska jag ge mig ut i den sköna vårsolen och andas lite (frisk!!) Stockholmsluft!

lördag 24 april 2010

Min största politiska utmaning

I torsdags så hade jag min största politiska utmaning någonsin! Var det riksdagsdebatt, Tv:s morgonsoffa....? Nej, jag skulle berätta för ett 30-tal invandrarkvinnor på Råslätt vad Folkpartiet står för. Kan ju vid första tanken låta som en lätt uppgift men när man sätter sig ner och funderar så inser man att det är svårt - väldigt svårt! Hur konkritiserar man Liberal ideologi på mycket lätt Svenska? Jag anser mig själv använda ett ganska vardagligt språk när jag talar politik (vilket är ett val jag gjort, jag vill inte bli en politiker som talar "rappakalja" så ingen annan än mina politikerkollegor förstår), men jag inser att för de som just lärt sig Svenska så använder jag mig av många svåra ord. Jag försökte också hitta exempel som gjorde att de kunde koppla det till sin livssituation tex vikten av kunskap - arbete - frihet! Det kändes som mitt budskap gick fram och att de förstod vad jag och Folkpartiet står för.
I går (fredag) skulle jag på företagsbesök tillsammans med Magnus Olofsgård och Anna Mårtensson som också är riksdagskandidater inför valet i år. Tyvärr så fick jag avboka dagen innan. Jag var tvungen att ta tåget upp till Stockholm och tjänstgöra i EU-nämnden där jag är ersättare. Dessa snabba ryck i mitt uppdrag som riksdagsledamot kan vara frustrerande men det är också en utmaning - man vet aldrig hur veckan kommer att se ut!
Axel blev besviken för jag hade (nästan) lovat att han och jag skulle ha en lugn fredagsförmiddag (vilket "brann inne" när jag var tvungen att åka hemifrån vid 5.00). Jag försökte få honom att förstå att det är en stort förtroende att vara riksdagsledamot och att så många inte har förmånen att få vara det. Då tittade han på mig och sa; "Inte många, jag har sett rummet där ni trycker på knappen (Plenisalen) och det är flera tusen som sitter där...." Det är inte lätt att förklara för en sexåring och det är ganska skönt att han håller mig nere på jorden. Jag får "dåligt-mamma-samvete" men det tror jag de flesta föräldrar har oavsett vilket jobb man har. Så nu har jag lovat honom en hel "myslördag" med mamma så det är bäst att jag lämnar datorn och uppfyller mitt löfte!

söndag 18 april 2010

Ny socialförsäkring och tappad tand

I veckan var jag och tre allianskollegor från länet ute och presenterade regeringens vårbudget. Det fanns många förslag att vara stolt över bla tredje skatteminskningen till pensionärerna, ökning av flerbarnstillägget, ytterligare satsningar på sommarskolor och sommarjobb för unga etc, etc. Dessa satsningar, och många flera, har ni säkert läst om i tidningarna och hört rapporteras om på nyheterna så jag kommer inte att kommentera dessa "stora" satsningar så mycket.
Däremot så är det en satsning som jag är väldigt glad för, som inte kostar några stora pengar, men som är väldigt viktig för den som drabbas. Det är "sorgepengen" som införs om man förlorar ett barn. Nu kommer båda föräldrarna, samtidigt, ha möjlighet att ta ut 10 dagar vardera. För ett tag sedan var det ett uppmärksammat fall i medierna där en mamma miste sitt barn och missade att anmäla sig till A-kassan samma dag (horribelt att någon ska behöva tänka denna tanke när något sådant inträffar), vilket innebar att hon blev utan ersättning. Denna situation ska inte kunna hända igen och det känns bra. Det är som sagt ingen stor satsning, det berör inte så många personer men är en ack så viktig reform för de som hamnar i denna situation. Vill tillägga att om man föder ett döfött barn så har mamman rätt till 30 föräldradagar och pappan 10 "pappadagar", detta är inget nytt utan har funnits tidigare. Man får bara hoppas att så få som möjligt ska behöva nyttja dessa socialförsäkringar men samtidigt är det skönt att veta att de finns, om det värsta som kan hända en förälder skulle inträffa...!
Själv hade jag hoppats på en varm vårhelg med pyssel i trädgården och på altanen - men tji fick jag. Det har varit "innejobb" hela helgen, sticker man ut näsan utanför dörren håller man på att blåsa bort.
Axel (som är hos sin pappa denna helg) ringde igår och skrek i luren att han äntligen tappat sin tand (för mig är det en gåta hur man kan bevara en lös tand i 3,5 veckor....). Nu skulle han lägga den i vatten över natten för att få en guldpeng. Jag påpekade då att han sagt att han inte trodde på tandfen. Nej mamma, det gör jag inte men jag vill ju han min peng, var svaret jag fick!!!

onsdag 14 april 2010

Parboendegarenti och tandfen

Vilket underbart väder vi har, det är nästan så man har glömt hur skönt det kan vara ute efter denna långa vinter.

förra veckan var jag med i radio Jönköping och diskuterade parboendegarentin, dvs att äldre par ska få bio tillsammans i serviceboende o liknande boende, även om det bara är en som har behov av vård. Jag har fått många positiva reaktioner på detta - och vem kan egentligen vara emot det? Det är ju självklart så man kan fundera på varför vi inte infört det tidigare. Samtidigt är det sorgligt att det ska behövas en lag om detta, det är ju självklart att kommunen ska erbjuda detta. För jag känner ingen som lovat "att älska varandra i nöd och lust tills kommunen skiljer oss åt"....!

Axel har fått sin första lösa tand. När han upptäckte detta skrek han så högt så att jag trodde att han satt i halsen och inte kunde få luft!! Han har väntat på detta ögonblick så länge och äntligen så är den lös. Men han tillhör de barn som inte vickar på tanden utan snarare är "rädd om den". Vi har berättat för honom att han kommer att få en guldpeng av tandfen när han har tappat den och lägger den i ett glas med vatten. Men den är inte så lätt att lura honom längre. Han sa; "jultomten, påskharen och nu tandfen, nej det går jag inte på längre. Det är ju ni föräldrar som fixar det"! Det är bara att inse - han håller på att bli stor!

Igår gick äntligen flyttlasset till min nya lägenhet på söder i Stockholm. Känslan av att ha en riktig bostad är betydligt mer viktig än vad jag har kunnat ana. Nu måste jag promenera en stund till och från tunnelbanan varje dag och det är väldigt skönt att få en nypa frisk luft både på morgonen och kvällen. det är inget som har hindrat mig från detta förut men jag har helt enkelt inte prioriterat det!

onsdag 7 april 2010

Sjukskrivningar, soldater och flytt

Hjälp vad dagarna går fort! Jag får dåligt samvete när jag inser hur längesedan det var som jag uppdaterade min blogg. Anledningen är att jag haft fullt upp med olika studiebesök under förra veckan (plenifri vecka innebär inte att via är "fria") och kommit hem sent på kvällarna. Då väljer jag att umgås med familjen istället för att uppdatera bloggen, hoppas ni har förståelse för detta!!

Men studiebesöken förra veckan var av skiftande art men väldigt intressanta. Jag började veckan med att besöka Försäkringskassan och arbetsförmedlingar. De som omförsäkrades vid nyår har nu genomgått introduktionsprogrammet på tre månader och oftast med lyckat resultat. 20-25% är inte aktuella att söka arbete i dagsläge utan ska tillbaka till Försäkringskassan och får en ny sjukskrivningsperiod (på 2,5 år om det behövs). Det känns skönt att veta att man utrett deras arbetsförmåga och kommit fram till att de inte har någon. För självklart ska man få vara sjuk och få sjukersättning då det är relevant. Övriga 75-80% har viss arbetsförmåga och kommer att fortsätta hos arbetsförmedlingen med stöd och insatser för att så småningom få ett arbete. AF har möjlighet att ge olika former av ekonomiskt stöd till de arbetsgivare som väljer att anställa någon som varit långtidssjukskriven. Det finns vissa saker som inte fungerat i rehabkedjan och den kritiken måste vi ta på allvar och se över regelverket.

På onsdagen var jag en heldag på Eksjö garnison tillsammans med övriga riksdagsledamöter från Jönköpings län. De räknar med att anställa cirka 350 soldater de närmaste åren, det är ju helt fantastiskt att få så många arbetstillfällen i Eksjö. Det känns som om garnisonen ser ljust på framtiden och ser möjligheter!

Gårkvällen ägnade jag åt att packa mina saker i mitt övernattningsrum här i riksdagshuset. Jag fick tillgång till min nya lägenhet igår och nästa vecka kommer Peter upp och hjälper mig att flytta. Det ska bli fantastiskt skönt att få "något eget"!