onsdag 25 november 2009

Utförsäkrad eller omförsäkrad!!!

Som många av er säkert har läst så kommer det att bli nya regler för sjukskrivningar nästa år. Kritikerna (oppositionen) menar att vi utförsäkrar sjuka människor och sparkar på dem som redan ligger. Tyvärr så är det detta vi ser i media - och det är inte sant! Ingen som är sjuk kommer att utförsäkras ur systemet - däremot så ska de få en möjlighet att komma tillbaka på arbetsmarknaden och på så sätt slippa utanförskapet. Alla som varit i utanförskap vet hur tufft det är att inte ha något meningsfullt att göra, att inte vara behövd och sedd.
Nästa år kommer det att bli en begränsning i sjukskrivningen. Vad händer sedan? Ska vi sparka ut dessa personer utan trygghet och endast hänvisa till försörjningsstöd (socialbidrag)? Svaret är NEJ! Har man varit sjukskriven i max 915 dagar så ska man slussas vidare - det finns 4 olika alternativ:
1. Tillbaka till sin tidigare anställning.
2. Sjuk eller aktivitetsersättning.
3. Introduktion hos Arbetsförmedlingen (AF) under 3 månader.
4. Förlängd sjukskrivning om
- Man vårdas på sjukhus eller i hemmet
- Är så sjuk att man saknar verklighetsuppfattning (Psykoser etc)
- Det sker en ökad risk för allvarlig försämring av sjukdomen/skadan för att man deltar i introduktionen hos AF
Ingen kommer att lämnas utanför utan fångas upp. Introduktionen på AF kommer att individanpassas utifrån den enskildes behov. Om man efter genomgången introduktion kommer fram till att man fortfarande inte har någon arbetsförmåga kommer man att bli omförsäkrad - dvs ha rätt till ytterligare 915 sjukskrivningsdagar!
Tyvärr så framkommer detta inte alltid i massmedia men jag hoppas att jag på detta sätt har rätat ut en del frågetecken. En sak är klar - vi kommer inte att överge de sjukskrivna, snarare tvärt om!

torsdag 19 november 2009

Landsmöte och dåligt föräldrasamvete

Idag startar Folkpartiets landsmöte i Växjö, där kommer det att tas många beslut som kommer att påverka vår politik de närmaste åren. Själv kommer jag inte att vara där, men självklart så kommer jag att följa debatten via tv och webben. Vi är några få som är kvar i Stockholm - voteringarna blir inte inställda för att vi har landsmöte (!!!) och i morgon ska jag tjänstgöra för första gången i EU-nämnden.
En fråga som jag vet kommer att debatteras under landsmötet är en tredelad föräldraförsäkring dvs mamman får en tredjedel, pappan en tredjedel och den sista tredjedelen får föräldrarna själva välja hur de vill fördela. Jag tycker inte att staten ska lägga sig i hur vi fördelar föräldrapenningen inom familjen - alla familjer är olika och ska få lösa detta utifrån sina egna förutsättningar. De som är för denna förändring menar att vi skulle skynda på jämnlikheten...men jag är skeptisk. Jag vill inte tvinga på någon en lösning då tror jag mycket mera på "morötter". En fungerande bonus som verkligen lockar pappan (det är oftast han som tjänar mest i familjen) till att vara hemma mera tror jag är en mycket bättre lösning. Jag ser en risk i att föräldradagarna kan bli outnyttjade om det blir en tredelning och i slutändan så drabbar detta barnen. Egentligen så är det ju inte föräldrarnas dagar - utan barnens!
Själv så får jag lite dåligt samvete ibland för att jag är borta från Axel två kvällar i veckan. För att lindra mitt samvete så erbjöd jag honom att följa med till Stockholm nästa vecka. Vi har det så bra förspänt här i riksdagen att vi har en egen barnverksamhet som barnen kan vara på när vi är på sammanträde/debatter/voteringar etc. I min värld så tänkte jag att det kunde vara roligt för honom att följa med mig, äta på restaurang (MC Donalds om han får bestämma), bada i poolen och gå på något barnvänligt museum - men ack vad jag bedrog mig! "Är jag tvungen" var hans svar, se´n tilla han "var inte ledsen mamma - du får ju träffa mig när du kommer hem"! Ibland så har man nog dåligt samvete i onödan...

tisdag 17 november 2009

En liberal EU-kommissionär

Idag kom beskedet som vi väntat på - Cecilia Malmström är föreslagen som ny EU-kommissionär (man kan lite enkelt uttryckt jämföra detta med en minister). Vad härligt att få en liberal på denna plats - jag tror att det kommer att passa Cecilia utmärkt. Men som en vän av ordningen så är det bäst att tillägga att det inte är riktigt klart ännu....! De nya kommissionärerna ska utfrågas och godkännas av Europaparlamentet innan det är helt klart...men det är i stort sett en formsak. Vid några enstaka tillfällen har förslagen inte gått igenom - men det är ytterst sällsynt. Och jag är inte ett dugg orolig för att Cecilia inta ska bli "godkänd", det blir nog snarare MVG!
Det är bara att säga Grattis och Lycka till!

onsdag 11 november 2009

Ministermiddag och influensavaccin

Äntligen så ser vi ljuset i tunneln.....ekonomin går inte längre neråt utan det ser ut som om det har vänt. I måndags presenterade finansdepartementet sin senaste ekonomiska prognos och det ser ut som om det kommer vända fortare än vad vi kalkylerat med - härligt! Jag hoppas att den psykologiska effekten av detta är lika stor som det var när prognoserna pekade neråt. Vad jag menar? Jo, när alla medier basunerade ut att det var kärvare tider på ingående så började i stort sett alla hålla igen och "samla i ladorna" vilket troligtvis ledde till att nedgången kom snabbare och gick fortare. Nu hoppas jag på motsatsen - att vi börjar konsumera mera, och i snabbare takt, för att snabbt vända konjunkturen uppåt igen.
På tisdagseftermiddagar har vi alltid (precis som alla andra partier) gruppmöte i riksdagen. Igår hade vi ett kortare sådant och sedan följde jag med Tobias (Krantz) hem på middag. Tack Tobias, Anna och Isak för god mat och ett revligt umgänge.
Igår var Axel och vaccinerade sig mot svininfluensan. Vi har pratat ganska mycket om detta hemma hos oss, både för att det intresserar mig som (landstings)politiker och för att avdramatisera det för Axel. Så i måndags kväll berättade vi för honom att nu skulle det ske på tisdag eftermiddag, han skulle bli hämtad från "dagis" för att få vaccinationen.
Då funderar han en stund och säger sedan; men den där sprutan som ni talat om tidigare - när får jag den? Sambandet mellan vaccin och spruta är inte självklart för en femåring!!!
Men jag kan meddela att allt gick bra och han sa att det kändes som "tre myggbett samtidigt"!

onsdag 4 november 2009

Snöyra och skolbesök

sitter på mitt rum i riksdagen och tittar på snöyran utanför fönstret - tänk att man blir lika förvånad varje år...!
Förra veckan hade vi plenumfritt här i riksdagen och möjlighet att vara på hemmaplan och göra besök där. Bl.a. var jag på Försäkringskassan i Jönköping och pratade med ett antal anställda där. Vi talade om de nya reglerna som gäller för sjukskrivna och hur deras verksamhet ser ut det närmaste utifrån detta. De skickade med en del kritik om att det är för kort tid mellan beslut och genomförande. Jag har förståelse för detta - de måste också få en möjlighet att sätta sig in i de nya reglerna innan de ska tillämpa dem. Jag lovade att återkomma till dem under våren för att se hur deras arbete har förändrats och vad resultatet blev.
I måndags var jag och Annie Johansson (C) på Gymnasiet i Eksjö och gjorde klassbesök. Dessa besök är ett av de allra roligaste uppdragen som riksdagsledamot. Att få en dialog med ungdomarna och få dem intresserade av politik. Ibland får jag en känsla av att ungdomarna är mer intresserade och engagerade än vuxna.
I höstrusket har jag också passat på att boka en resa med familjen(vi åker efter nyår). Axels krav var att det skulle vara varmt, finnas palmer och en pool. eftersom vi har varit på Kanarieöarna ett flertal gånger så var vi nyfikna på något nytt resemål. Till slut bestämde vi oss för Egypten (nytt för oss, varmt och inte så lång flygresa)! När jag meddelade Axel att vi skulle till Egypten så såg han helt förskräckt ut och talade om att han inte skulle med!! Han talade om att det finns mumier där - därför ska han inte med! Jag frågade då vad en mumie är för något; "Ett spöke som är inlindat i bandage" blev hans svar. Jag insåg att han sett alldeles för mycket tecknade serier och förklarade vad en mumie är. Så nu ser hela familjen fram mot resan....som ska bli spökfri!